Linkuri accesibilitate

Student și militant la Geneva


Chiril Tîșcic la o conferință la Geneva
Chiril Tîșcic la o conferință la Geneva

Chiril Tîșcic: „corupția, cumătrismul sunt în vogă și asta nu ne motivează, deocamdată, să ne întoarcem în patrie.”


Numele lui nu este nici pe departe un nume traditional românesc. Ba dimpotriva, are rezonante slave. Si totusi Chiril Tîșcic un tanar moldovean pe cale de a incheia studiile de master în drept internațional la Universitatea din Geneva este unul dintre cei mai activi promotori al limbii si culturii române din Elvetia.

Dincolo de preocuparea lui de a chestiona in contextul dreptului international anexarea in 1812 a Basarabiei la Imperiul Tarist, ceea ce l-a scos din rând pe Chiril, in comparatie cu alți studenți moldoveni din capitala incontestabila a organizațiilor internaționale, Geneva, a fost inițiativa sa de a creea o organizație moldo-română, un spatiu dedicat identitatii de neam si de limba, caci, explica el, „limba româna este ca la ea acasa in Republica Moldova. Doar ca deseori este marginalizata.”

Membri ai Asociației Universitare „Mihai Eminescu” de la Geneva
Membri ai Asociației Universitare „Mihai Eminescu” de la Geneva
Asociația universitara Mihai Eminescu pune la cale nu doar reuniuni ocazionate de Craciun, Revelion sau Martisor, unde tinerii veniti la studii in Geneva se pot ospata cu bucate romanesti sau moldovenesti intr-o atmosfera care le alina dorul de casa, ci militeaza si pentru reformarea politica a tarii.

„Noi, aici, la Geneva, in 2009 am iesit pe strada in Piata ONU pentru a sustine fortele pro-europene care doreau atunc sa acceada la putere. Ni s-au alaturat si colegi români. Acest schimb de putere din 2009 a adus un progres in Moldova insa nu trebuie sa idealizam fortele politice care au reusit acest lucru, dar trebuie sa le recunoastem in mod obiectiv meritele.”

Europa Libera: La trei ani si ceva de la acele evenimente, dupa parerea ta, aceasta schimbare a meritat?

Chiril Tiscic:
„Sigur ca da, as zice ca este o parere generalizata in randurile noastre, aici”.

Europa Libera: Sunt si eu ca si tine, un om care nu mai traieste in tara lui. Si problema care ma preocupa este mai degraba integrarea aici in ideea de a ma simti bine in noua mea tara, care devine incet-incet casa mea. Prin urmare, acesta fiind imperativul, integrarea, de ce simtiti voi nevoia sa va organizati intr-o astfel de asociatie?

Chiril Tiscic:
„Tocmai aceasta este ideea, de a crea o comunitate in care oamenii sa se ajute intre ei, toata lumea fiind intr-o tara straina. Cand am iesit in strada in aprilie 2009 nu ne-am pus intrebarea de ce sa iesim in strada. Era clar pentru toata lumea ca dorim sa sustinem fortele democratice de la Chisinau. Apoi lucrurile au mers catre constituirea asociatiei.”

La Geneva Chiril a reusit sa puna intr-un cadru academic intrebarile sale din copilarie legate de istoria Basarabiei. Ce s-a intamplat de fapt in 1812? Ce spune dreptul international despre asta? Cat de legala este stationarea trupelor ruse in Transnistria?

„Transnistria este subiectul meu de specialitate. In particular sunt specialist in dreptul umanitar international care se aplica pe timp de conflict armat. Ma preocupa chestiunea stationarii trupelor rusesti: vorbim sau nu despre o ocupatie acolo? Aceasta situatie este destul de bine difuzata in media, dar a fost analizata si de CEDO care in 2004 a emis acea decizie cu privire la cazul Ilascu. CEDO a realizat propria ancheta judiciara in Transnistria. Rezultatele acestei anchete au fost prinse in decizia cu privire la cazul Ilascu.

Pe de alta parte, teza mea de master este o analiza a tratatului din 1812, cand a fost rapita Basarabia, prin prisma unei teorii a dreptului international, care isi pune intrebarea daca toate tratatele de pace sunt juste sau nu, din punct de vedere suprajuridic, istoric si moral.”

Anul acesta se implinesc 200 de ani de la ceea ce s-ar putea numi, infiintarea Basarabiei. Iar Chiril si colegii lui nu ratat ocazia de dezbate aceasta intamplare a istoriei impreuna cu scriitori din diaspora dar si cu experti adusi de la Chisinau. Va fi el el oare unul dintre expertii care vor redefini politica externa a Moldovei? Altfel spus, se va intoarce expertul in drept international Chiril Tiscic la Chisinau pentru a-si profesa meseria?

Moldoveni și universitari la Geneva
Moldoveni și universitari la Geneva
„Eu sincer as vrea sa ma intorc. Insa pentru ca un tanar cu studii internationale sa se intoarca in Moldova nu e doar problema salariului, ci si una de sistem. Oameni ca mine sunt formati in Occident si se asteapta la un sistem previzibil. Or, în Moldova, coruptia, cumatrismul sunt in voga si nu, asta nu ne motiveaza, deocamdata, sa ne intoarcem in patrie.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG