Linkuri accesibilitate

Statele Unite anulează restricţiile comerciale pentru Moldova şi Rusia


Capitoliul de la Washington
Capitoliul de la Washington

Anularea amendamentului Jackson-Vanik urmează să treacă astăzi şi de Senat.

Senatul american urmează să pună astăzi la vot anularea restricțiilor comerciale pentru Republica Moldova care datează din vremea războiului rece.

Anularea așa-numitul amendament Jackson-Vanik adoptată deja de Camera Reprezentanților din Congres luna trecută va însemna normalizarea relațiilor comerciale pe bază permanentă între Statele Unite și Republica Moldova.

Dar cazul Moldovei este examinat la pachet cu cel al Rusiei unde abolirea restricțiilor americane rămase din vremea URSS este ceva mai complicată.

Legislatorii au insistat ca în paralel să fie adoptate sancțiuni – înghețarea conturilor și restricții de viză - împotriva oficialilor ruși vinovați de încălcarea drepturilor omului în cazul avocatului Serghei Magnițky. Acesta a decedat într-o închisoare de la Moscova la sfârșitul lui 2009. Magnițky fusese întemnițat cu un an mai devreme, când descoperise presupuse fraude comise de oficiali ruși împotriva unei firme americane.

Interesul politic în Statele Unite pentru anularea amendamentul Jackson-Vanik a crescut pe măsură ce se apropia aderarea Rusiei la Organizația Mondială a Comerțului. Aderarea care a avut loc în luna august permite companiilor americane să folosească avantajele intrării Rusiei în acest sistem de reglementare a relațiilor comerciale globale. Dar este nevoie de anularea vechilor restricții mai întâi.

În luna iulie, când comisia de finanțe din Senatul american încuviințase abolirea restricțiilor, ambasadorul moldovean la Washington, Igor Munteanu, declara Europei Libere că resuscitarea interesului datorită Rusiei este o șansă pentru Moldova:

Igor Munteanu
Igor Munteanu
„Noi suntem din 2001 membru a OMC, dar întrucât nu a existat pe parcursul ultimului deceniu suficient interes politic pentru rezolvarea acestei probleme legate de preferinţele comerciale, noi nu am trecut anterior, când au trecut spre exemplu Georgia sau Ţările Baltice. Vehiculul legislativ identificat pentru Federaţia Rusă este confortabil pentru Republica Moldova”.

Ambasadorul Igor Munteanu a mai spus că anularea amendamentului Jackson Vanik pe bază permanentă va fi un impuls pentru relații comerciale mai strânse și mai consistente între business-ul american și cel moldovean.

Dar există destule voturi în Senatul american pentru anularea la pachet a vechilor restricțiile comerciale împotriva Rusiei și Moldovei? Din motive politice, unii legislatori americani n-ar dori să voteze pentru anularea restricțiilor împotriva Rusiei într-un moment în care crește percepția că în Rusia situația drepturilor omului se înrăutățește. De aceea, chestiunea a fost cuplată la introducerea sancțiunilor pentru Rusia în cazul Magnițky.

Benjamin Cardin
Benjamin Cardin
Senatorul democrat Benjamin Cardin unul din autorii proiectului Magnițky a spus la dezbaterile de ieri din Senat că prin adoptarea lui plasează Statele Unite ”de partea bună a istoriei”.

Senatorul Cardin a mai spus că proiectul Magnițky va întări relațiile Statelor Unite cu cetățenii ruși și va oferi un instrument puternic pentru promovarea drepturilor omului în Rusia.

Un punct de vedere a semănător a fost exprimat și de senatorul republican John McCain. Acest lucru sugerează că abolirea amendamentului Jackson-Vanik în Senat n-ar trebui să întâmpine dificultăți din moment ce se va face la pachet cu adoptarea proiectului Magnițky.

John McCain la Chişinău
John McCain la Chişinău
Senatorul John McCain și-a exprimat încrederea că va aduce beneficii și Rusiei pentru că va întări supremația legii în această țară.

Moscova nu împărtășește, însă, acest punct de vedere. Ministerul rus de externe a repetat de mai multe ori toamna aceasta că proiectul Magnițky ar fi o inițiativă antirusească” și va afecta „inevitabil” relațiile bilaterale.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG