Linkuri accesibilitate

Miza alegerilor din România (Timpul)


Cotidianul „Adevărul” la doi ani de la lansarea în R.Moldova.

„Timpul” publică un comentariu semnat George Damian care se referă la miza scrutinului de duminică din România. „Alegerile sunt cu final cunoscut. Majoritatea românilor simt nevoia să îşi ia revanşa pentru anii de criză economică şi vor vota masiv împotriva PDL. Asta o spun toate sondajele de opinie - bătălia fostei guvernări se duce în acest moment pentru evitarea unui dezastru total. Problemele românilor vor rămâne însă şi după 9 decembrie: criza economică nu s-a încheiat,” scrie George Damian şi continuă: „Vorbind de exasperarea românilor, nu îmi rămâne decât să admir modul dibaci în care a fost dezamorsată tensiunea socială din România, care la începutul anului ameninţa să scape de sub control. Supapele găsite în decursul acestei veri au anulat „masa critică revoluţionară” care îi bucura atât de mult pe unii. Votul din 9 decembrie va fi unul calm, iar transferul puterii va fi liniştit.” Comentatorul îşi încheie articolul îndemnându-i pe alegătorii români din Basarabia să iasă şi ei la urne.

Cotidianul „Adevărul” împlineşte doi ani de la lansarea pe piaţa mediatică din Republica Moldova. În ediţia de astăzi, ziariştii de la această publicaţie afirmă că practică un jurnalism onest şi necenzurat în condiţiile în care mulţi colegi de la alte instituţii mass-media, scrie publicaţia, sunt nevoiţi să accepte condiţia umilitoare de a servi un patron care-i plăteşte să scrie „ce trebuie”, „cum trebuie” şi „despre cine trebuie”. „E adevărat, avem şi noi un patron. „Adevărul” Moldova este o investiţie românească privată, adică un business. Diferenţa faţă de alte instituţii de presă e că proprietarii „Adevărul” sunt oameni de afaceri pe care îi cunoaşte toate lumea, nu politicieni şi afacerişti ascunşi în spatele unor firme offshore”, afirmă redactorul şef al „Adevărul”, Alina Ţurcanu.

Pe blogul său, analistul Anatol Ţăranu se referă la procesul din ultimii 20 ani de reglementare a conflictului transnistrean. Autorul constată că actuala politică a Chişinăului oficial este cea mai productivă din toată istoria conflictului. „Şi cu toate că societatea încă nu-şi dă seama în măsură suficientă de importanţa acestui aspect al activităţii guvernului moldovenesc, valoarea ei reală este extrem de mare. Pentru prima dată după mai mulţi ani politica moldovenească în domeniul reglementării transnistrene se remarcă printr-un grad înalt de realism şi potenţială eficienţă. Însă despre acest aspect al reglementării conflictului în următorul material”, conchide analistul politic pe blogul său.

Săptămânalul de investigaţii „Ziarul de Gardă” scrie că familia lui Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, cere de la „Red Union Fenosa” aproximativ 4,5 mln. lei şi punerea sub sechestru a bunurilor şi a conturilor bancare ale celui mai mare distribuitor de energie electrică din Republica Moldova. Familia Donciu acuză compania că zgomotul produs de transformatorul amplasat în vecinătatea casei lor, depăşeşte nivelul admis de sunet şi că le-ar fi provocat chinuri psihice şi suferinţe morale.
XS
SM
MD
LG