Linkuri accesibilitate

„Am devenit un teren în care Estul şi Vestul îşi dispută simbolic puterile şi farmecul” (Adevărul)


„Reforma Băncii naţionale i-a certat pe membrii coaliţiei de guvernământ” (Moldavskie Vedemosti).


Ion Preaşcă revine în „Adevărul” la memoriul făcut public de FMI după evaluarea din luna noiembrie efectuată la Chişinău şi în care instituţia financiară s-a arătat extrem de îngrijorată de situaţia de la singura bancă controlată de stat, Banca de Economii. „Pe parcursul ultimilor trei ani Banca de Economii s-a angajat în practici de creditare dubioase, în pofida avertizărilor repetate din partea BNM. Eforturile recente de consolidare a performanţei băncii încă nu au adus rezultate semnificative. Rezervele de capital continuă să se reducă, planul de acţiuni al acţionarilor nu este în totalitate adecvat, realizarea lui a fost lentă, iar Comitetul de Stabilitate Financiară nu s-a implicat suficient în evaluarea situaţiei şi implicaţiilor acesteia asupra întregului sistem financiar“, se precizează în memoriu.

Câţiva economişti citaţi în articol spun că Guvernul riscă să piardă controlul la BEM. „De fapt, asistăm la o schemă clasică, când pe diverse căi se pregăteşte preluarea acestei instituţii financiare”, este părerea economistului Roman Chircă. „Procesul de preluare a instituţiei a demarat şi în spatele acestuia ar sta proprietarul altei bănci,” a spus la rândul său pentru publicaţie Octavian Samoila, administratorul firmei Intercontinent, deţinătoarea împreună cu alt acţionar a 11.4% din acţiunile băncii.

Comentariul din „Adevărul” analizează valenţele vizitei la Chişinău a preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Autorului, Igor Caşu, i se pare importantă şi relevantă această vizită mai ales în contextul relaţiilor tensionate a Republicii Moldova cu Rusia. „Preşedintele Comisiei Europene le-a dat de înţeles ruşilor că nu vor mai putea să facă ce vor ei în Republica Moldova”, crede dl Caşu. „Am devenit un teren în care Estul şi Vestul îşi dispută simbolic puterile şi farmecul”, mai scrie el.

Nicolae Negru de la „Jurnal de Chişinău” îşi consacră de asemenea comentariul său recentei vizite a preşedintelui Comisiei Europene la Chişinău. „Barroso a spus univoc, clar, că „ne îndreptăm constant spre un regim fără vize”. Mai mult, acordul de asociere, comerţul liber, ridicarea regimului de vize se referă şi la transnistreni, dar pot funcţiona şi fără ei. Ceea ce înseamnă că Rusia nu va putea folosi problema transnistreană pentru a ne ţine lângă ea.

Barroso a răspuns, de fapt, la toate întrebările noastre. Rămâne de văzut dacă toţi liderii AIE l-au înţeles”, apreciază editorialistul de la „Jurnal de Chişinău”.

„Reforma Băncii naţionale i-a certat pe membrii coaliţiei de guvernământ”, scrie într-un articol publicat în „Moldavskie Vedomosti” Serghei Manastîrlî. „Vinerea trecută fracţiunile AIE s-au confruntat pe faţă pentru sferele de influenţă în BNM. Lupta a inclus reproşuri, aluzii, şantaj şi ameninţări de „prietenie” cu opoziţia comunistă”, menţionează în articolul la această temă autorul de la „Moldavskie Vedomosti”.
XS
SM
MD
LG