Linkuri accesibilitate

Hoți prin telefon în Bulgaria


Înșelăciunea are la baza convingerea în societatea post-totalitară că orice accident rutier poate fi mușamalizat prin plata a câteva mii de euro.


Câteva sute de criminali bulgari își hrănesc familiile cu ajutorul telefoanelor mobile. În acest an numărul victimelor fraudelor telefonice au depășit 300. Singura sentința serioasă împotrivă a cinci criminali a fost pronunțată la Plovdiv. Pentru că au înșelat 30 de persoane cu câteva mii de euro fiecare, ei au primit în total peste 20 de ani de închisoare.

Șmecherii sună numai la telefoane staționare în apartamente cu pensionari, din aparate mobile ale căror numere rămân ascunse. Ei se prezintă drept rude și întreabă – „nu mă recunoști”. Indiferent ce nume îi va spune potențiala victimă ei acceptă. Urmează căteva scenarii. Cel mai răspândit este de a fi informata victima despre accident cu mașina provocat de ruda respectivă și nevoia de garanție sau de mituire a anchetatorului penal ca să mușamalizeze cazul. Un alt scenariu este cel al rudei grav bolnave sau accidentate care are nevoie de bani pentru a plăti intervenția chirurgicală necesară. În ultimul timp sunt folosite și variantele primirii unui colet din străinătate sau a unui cadou scump pentru care trebuie plătită o taxă de 10 ori mai mică.

Încasarea banilor de regulă se face de taximetriști care colaborează cu hoții dar practic nu pot fi trași la răspundere.

Criminalii provin din ghetourile de romi în Bulgaria de nord, dar vorbesc bulgară la perfecție. Înșelăciunea are la baza convingerea în societatea post-totalitară că orice accident rutier poate fi mușamalizat prin plata a câteva mii de euro, că toți medicii, polițiștii și judecătorii sunt corupți și chiar cunoașterea tarifelor lor din publicațiile în presa. Când un bătrân a spus că 3 000 de euro i se par prea mult pentru scoaterea nepotului din arestul poliției, criminalul a fost de acord dar a menționat că în zona stațiunii turistice „Nisipurile de aur”, unde a avut loc accidentul tariful este mai mare.

Poliția din orașul Iambol a distribuit o broșură în care sunt descrise scenariile fraudărilor prin telefon. Ea este adresată pensionarilor care cad cel mai des victimă criminalilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG