Linkuri accesibilitate

Ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” din 2012


AmbasadorUL Erwan Fouere (centru), cu Eugen Carpov și Nina Ștanschi, la Dublin, în luna februarie 2012
AmbasadorUL Erwan Fouere (centru), cu Eugen Carpov și Nina Ștanschi, la Dublin, în luna februarie 2012

Erwan Fouere i-a sfătuit pe Eugen Carpov şi Nina Ştanski să facă mai multe eforturi pentru a găsi consens.



La Dublin, s-a încheiat vineri ultima rundă de negocieri în formatul „5+2” planificată pentru anul acesta sub egida președinției irlandeze a OSCE. În cursul anului, ambasadorul Erwan Fouere, desemnat de Irlanda să prezideze negocierile, a pledat pentru avansarea către reglementarea politică a diferendului transnistrean. Vineri seară, jurnaliștii de la Chișinău l-au putut asculta pe ambasadorul Fouere la o conferință de presă susținută de acesta prin legătură video de la Dublin în compania negociatorilor moldovean și transnistrean, Eugen Carpov și Nina Ștanschi. Relatează Alla Ceapai.


Participanţii la această conferinţă de presă au ţinut să menţioneze că anul 2012 este remarcabil prin faptul că au fost reluate negocierile în formatul „5+2”, după o pauză de şase ani. După ce a făcut un bilanț al realizărilor, inclusiv cele obţinute la întâlnirile dintre Filat şi Şevciuk, ambasadorul Erwan Fouere a afirmat că ar dori o intensificare a negocierilor atât bilaterale, între Chişinău şi Tiraspol, cât şi în formatul 5+2. Diplomatul irlandez i-a sfătuit pe Eugen Carpov şi Nina Ştanski să facă mai multe eforturi pentru a găsi consens pe problemele discutate. Totodată, Fouere a spus că ar fi foarte importantă o eventuală colaborare la nivel parlamentar între Chişinău şi Tiraspol.

Deşi vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov a spus că au avut o agendă foarte încărcată la această rundă de negocieri, nu a fost menţionat vreun rezultat palpabil. Eugen Carpov a subliniat doar că s-a discutat foarte mult despre crearea unui forum al societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, despre crearea unui grup de lucru privind drepturile omului.

Eugen Carpov şi Nina Ştanski au vorbit mai mult despre rezultatele precedentelor runde de negocieri, în mod special au menţionat rezultatele din domeniile social-economic şi educaţional. Nina Ştanski a declarat „prin tactica paşilor mici am reuşit să atingem unele rezultate, care până acum erau imposibil de atins.”

În timp ce vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov a declarat că poziţiile ambelor părţi au fost apropiate şi a fost găsit consens în multe probleme fără a le preciza, Nina Ştanski a ţinut să remarce că multe din probleme rămân încă nesoluţionate, pentru că nu există un consens. Şi că aceasta ar fi tema pentru acasă pe care ambele părţi ar trebui să o facă până la următoarea rundă de negocieri care va avea loc la finele lunii februarie.

Amintim că de la 1 ianuarie preşedinţia prin rotaţie a OSCE va fi preluată de Ucraina.
Previous Next

XS
SM
MD
LG