Linkuri accesibilitate

„Toate le-am suferit le-am răbdat. Mi-a fost ruşine de lume...”


Societatea moldovenească în sprijinul femeilor maltratate în familie.


Organizații cum este „Casa Mărioarei”, care adăpostesc și ajută femei bătute sistematic de soți, spun că fenomenul este foarte răspândit, dar greu de combătut. Una din cauzele principale: de frică și de rușine aceste femei nu spun altora ce li se întâmplă, nu se plâng autorităților. Dar astăzi, două femei bătute acasă au apărut la un club de presă, în fața jurnaliștilor. Nu pentru că n-ar pune preț pe viața privată, ci pentru că, povestindu-și tragedia, speră să provoace societate la acțiune și să ușureze soarta altor femei. Relatează Alla Ceapai:

Natalia a fost bătută nu o dată de soţul ei, care muncea ocazional şi practic nu aducea bani în familie. Iar amarul sărăciei în care trăia şi-l îndulcea lovind în nevastă. Dorindu-şi să păstreze familia, Natalia răbda agresiunile. Însă paharul răbdării s-a revărsat când soţul şi-a bătut fiica, ameninţând-o cu moartea.

La îndemnul unei prietene, căreia i s-a plâns, Natalia a apelat la ajutorul juriştilor de la organizaţia Promo-Lex.
„Aş vrea să încurajez femeile care tot au violenţă în familie să nu ţineţi în voi, să căutaţi ajutor, fiindcă ajutorul este. Să vă informaţi, să citiţi, mai ales că acum avem calculatoare şi putem orice informaţie să o primim şi este o salvare. Da, noi toţi credem - că şi eu până în ultimul moment am crezut că se vor schimba lucrurile -, dar soţul meu a împlinit deja 40 de ani şi cu părere de rău nu s-a schimbat situaţia la noi în familie. soţul meu a fost de mai multe ori închis, dar noi am sperat, până în ultimul moment noi am sperat că el se va schimba.”

Cu ajutorul juristei de la Promo Lex, Lilia Potâng, cele două victime, Natalia şi fiica ei, au obţinut în instanţă o ordonanţă de protecţie, prin care soţului i s-a interzis timp de trei luni să stea cu ele în casă. După ce a pătruns cu forţa în domiciliu, bărbatul s-a ales cu un dosar penal. Acum trei zile judecătorul care a investigat cazul l-a condamnat pentru trei ani de închisoare.

Nu întotdeauna însă dreptatea e de partea victimelor violenţei. Cel puţin aşa arată cazul unei alte femei agresată de soţ. Povestind prin ce chinuri a trecut femeia nu şi-a putut reţine lacrimile:

„Toate le-am suferit le-am răbdat. Mi-a fost ruşine de lume să se gândească ce familie avem, cum trăim. Am vrut să arătăm că totul e bine.”

După 10 ani de umilinţă şi violenţă din partea soţului, femeia a divorţat. Revenind în casa lor comună pentru a-şi lua hainele, victima a fost din nou agresată de bărbat:

„De la spate m-a trântit la podea şi a început să mă lovească în faţă. La un moment dat mi-am pierdut cunoştinţa.”

Internată în spital cu vânătăi şi leziuni multiple, femeia a fost înştiinţată de poliţistul de sector că este cercetată penal. Şi asta pentru că soţul ei ar fi adus dovezi că de fapt el a fost cel agresat de femeie. Lilia Potâng, jurista de la Promo-Lex spune că merge din instanţă în instanţă încercând să-i facă dreptate pătimaşei. Însă deocamdată, femeia agresată rămâne sub cercetare penală, iar agresorului i s-a aplicat o amendă de doar 500 de lei.

Preşedinta organizaţiei „La Strada”, Daniela Misail Nichitin, spune că de multe ori agresorii reuşesc să scape basma curată fiind ajutaţi chiar de autorităţile care trebuie să prevină violenţa în familie:

„Relaţiile de rudenie, prietenie, cumetri pe care le au în unele cazuri agresorul cu poliţistul. Poliţistul uneori chiar şi procurorul, am avut cazuri, instruieşte agresorul cum trebuie să se comporte şi ce acţiuni să întreprindă, unde trebuie să se adreseze , ce certificate să obţină pentru a arăta că de fapt nu femeia care suferă este victimă, dar a o pune pe ea în poziţie de agresor.”

Daniela Misail Nichitin spune că de foarte multe ori poliţistul refuză
Daniela Misail-Nichitin
Daniela Misail-Nichitin
să intervină în scandalurile casnice, argumentând că soţii „azi se bat, mâine se împacă”. Femeile nu sunt ajutate chiar şi atunci când se plâng la primar sau la asistentul social:

„Intervenţia lor se termină de multe ori cu discuţia cu agresorul, dar din păcate impactul este unul negativ. Agresorul revine în familie şi el este şi mai violent, el încearcă să se răzbune şi mai mult.”

Din neîncrederea că cineva le poate ajuta, dar de cele mai multe ori de ruşine sau de frică multe dintre femei preferă să nu divulge că sunt bătute. Tăcerea poate avea consecinţe fatale, atenţionează apărătorilor victimelor violenţei, care le îndeamnă să nu ezite să ceară ajutor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG