Linkuri accesibilitate

Liberalii se opun ferm decriminalizării contrabandei


Mihai Ghimpu: „pot să bănuiesc la rândul meu pe cei ce promovează proiectul că se gândesc la ziua de mâine”.


Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu a repetat astăzi că PL va bloca scoaterea contrabandei din Codul Penal și înlocuirea pedepsei penale cu amenzi. El a făcut declarația cu o zi înainte ca Parlamentul să dezbată inițiativa legislativă a partenerilor de guvernare liberal-democrați. Mihai Ghimpu care și-a intensificat criticile împotriva liberal-democraților în ultimele zile, nu crede în argumentul lor că înlocuirea pedepsei penale pentru contrabandă cu amenda va ajuta vama să aducă mai multe vărsăminte în buget. Revine la microfon Liliana Barbăroșie:

Propunerea vămii de a decriminaliza contrabanda figurează abia pe ordinea şedinţei de mâine a Parlamentului. Dar cearta între componentele alianţei pe această propunere, sprijinită mai ales de liberal-democraţi, a început încă săptămâna trecută, când liberalii au încercat să împiedice avansarea în dezbatere parlamentară a proiectului. De atunci grupul parlamentar al liberalilor a criticat necontenit propunerea, dar abia astăzi Mihai Ghimpu şi-a permis să fie ceva mai explicit:

„Unii spun că nu vrem să votăm pentru că protejăm contrabandiştii. Nu am avut, nu am şi nu o să am contrabas, pentru că nu am auz muzical. Dar eu pot să bănuiesc la rândul meu pe cei ce promovează proiectul că se gândesc la ziua de mâine. Că dacă azi nu poate fi prins, pentru că e înconjurat de cetate, pe când dacă e prins pentru mai mulţi ani, situaţia ar putea fi alta, că urmele rămân. Şi atunci vrea să-şi asigure libertatea, că amendă are de unde plăti. Nu am dovezi ca să învinuiesc pe cineva, dar pot bănui anumite lucruri.”

Este greu de găsit o altă interpretare a acestei aluzii decât că s-ar referi pe premierul Vlad Filat, pe care opoziţia comunistă, bunăoară, l-a numit în repetate rânduri „rege al contrabandiştilor”, fără a prezenta însă şi probe că aceste insinuări ar avea la bază şi vreo faptă reală.

Liberal-democraţii spun însă că liberalii se opun proiectului fără măcar să-l fi citit, iar şeful acestui grup parlamentar, Valeriu Streleţ, a explicat Europei Libere de ce colegii lui de fracţiune sunt miraţi de opoziţia liberalilor:

„Vrem să urmăm o practică internaţională când cetăţenii care din necunoaşterea legii comit infracţiuni neintenţionate de contrabandă să nu fie hărţuiţi de organele legale. Contrabandiştii adevăraţi rămân sub incidenţa Codului penal. Infracţiunile grave rămân, se scot doar cele care nu sunt grave.”

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, căruia i-am solicitat o opinie despre propunerea ce i-a divizat pe liberali şi liberal-democraţi, găseşte iniţiativa absolut logică, dat fiind, spune ministrul, gradul extrem de jos de sancţionare a acestei infracţiuni de până acum:

„Urmărirea penală a contrabandei nu face decât să îngreuneze examinarea acestor cauze şi ponderea răspunderii penale în aceste cazuri este extrem de mică.”

Liberalii cred însă că o astfel de abordare ar reprezenta o negare a justiţiei:

„Dacă mecanismul nu lucrează, haideţi să vedem cum îl facem să lucreze…”, spune Mihai Ghimpu.

Cât despre democraţi, aceştia deocamdată păstrează neutralitatea. Liderul acestora, Marian Lupu, s-a declarat totuşi îngrijorat de disputa dintre colegii săi de coaliţie, spunând că vede în ea un real pericol la stabilitatea alianţei. Aşa că şedinţa de mâine, care ar trebui să pună punct în această dezbatere, se anunţă a fi incendiară, vorba speakerului Marian Lupu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG