Linkuri accesibilitate

In căutarea unei strategii eficiente de combatere a SIDA


„Tratamentul este gratis, atunci când apare nesiguranţa, cel mai bine ar fi de făcut un test pentru a verifica dacă sunteţi infectat”.


Ministrul sănătății Andrei Usatîi a anunțat astăzi la o conferință de presă o nouă strategie de combatere a Sidei. Este o strategie ambițioasă de la care se așteaptă multe rezultate. În tot cazul mai multe decât sugerează un cuvântul cheie din denumirea strategiei – cuvântul Zero. Relatează Tamara Grejdean:

Strategia zero infectări, zero discriminare şi zero decesuri în rezultatul maladiei SIDA cuprinde angajamentele şi sarcinile pe care Ministerul Sănătăţii şi le-a asumat în cadrul celui de-al patrulea Program Naţional de prevenire şi control al infecţiei HIV. În acest scop, instituţiile de sănătate în comun cu societatea civilă realizează proiecte de educare, comunicare şi suport în peste 20 de localităţi.

În prezent cheltuielile pentru tratamentul persoanelor infectate sunt acoperite din Fondul Global, susţinere de care va fi nevoie şi în anii următori, spune ministrul sănătăţii Andrei Usatîi. În opinia ministrului, micşorarea numărului de infectări se poate realiza şi prin instruirea corectă a generaţiilor tinere despre această maladie:

„Surse financiare pentru anii 2014-2015 şi după sunt prevăzute pentru termen de finanţare mediu, dar în afară de aceasta vom negocia şi cu administrarea Fondului Global pentru a continua şi pentru anul 2014 suportul financiar al ţării noastre. Desigur că elementul de prevenire şi de promovare este cel mai important în micşorarea numărului de cazuri, de aceea împreună cu Ministerul educaţiei s-a adaptat curicula necesară pentru a educa generaţia tânără începând cu şcolile.”

Pentru a asigura respectarea drepturilor persoanelor infectate şi a reduce discriminarea a fost modificată şi completată legislaţia în domeniu, a mai precizat ministrul sănătăţii. Cu toate acestea, o evidentă minimizare a stigmatizării este pusă la îndoială de către Denis Maruha, consultant la organizaţia „Credinţa”, întrucât discriminarea faţă de persoanele bolnave este una ascunsă şi ar fi greu de demonstrat:

„Cât de straniu nu ar părea, problema discriminării se atestă şi în rândul medicilor, dar are o formă ascunsă, ei nu spun direct că nu vor să acorde anumite servicii, dar găsesc diferite motive pentru a evita acest lucru. Este o discriminare ascunsă, care se întâlnite şi la frizerie, şi la serviciu şi în alte domenii. Este discriminare şi cred că va dispărea doar atunci când oamenii vor fi mai informaţi şi vor înţelege că este o boala ca şi diabetul zaharat, hepatita.”

Combaterea maladiei HIV/SIDA nu trebuie să afecteze viaţa persoanelor infectate, este de părere Igor Chilicevschi, preşedintele Ligii persoanelor HIV pozitive din Moldova. În opinia lui oamenii trebuie să îşi asume în primul rând grija de a se proteja, întrucât combaterea este mai uşoară decât tratamentul:

„Se cere o schimbare, responsabilitate trebuie să îşi asume fiecare om, nu doar cei infectaţi cu virusul HIV. Responsabilitatea trebuie să apară la alegerea partenerului sexual. Cel care a fost infectat şi nu ştie, nu va da testul şi contaminarea poate continua. Tratamentul în R. Moldova este gratis, de aceea atunci când apare nesiguranţa, cel mai bine ar fi de făcut un test pentru a verifica dacă sunteţi infectat şi dacă este nevoie de medicamentele care v-ar proteja sănătatea.”

Riscul sporit de îmbolnăvire rămâne a fi în rândul populaţiei cu vârsta de până la 39 de ani, aproximativ 84 de procente, cu o tendinţă de extindere şi în zonele rurale. Datele înregistrate până la 1 octombrie 2012 vorbesc despre un număr de peste 7600 de persoane infectate cu HIV, cu toate că specialiştii în domeniu susţin că această cifră nu ar reflecta situaţia reală.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG