Linkuri accesibilitate

Interviul președintelui Traian Băsescu la TV B1 (Evenimentul zilei)


Votul riscant în favoarea USL (A. Cornea/22/Romania liberă).


Cu 10 zile până la alegerile parlamentare din România de la 9 decembrie, presa de astăzi comentează un interviu amplu al președintelui Traian Băsescu, care va juca un rol central după alegeri la desemnarea noului prim ministru. Rezumă câteva comentarii Tania Radu:

Cotidianul Evenimentul zilei publica o stire despre vizita presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la Chisinau. Barroso este primul lider al executivului european care viziteaza fosta republica sovietica – suna aceasta stire. Se dau detalii despre agenda vizitei, inclusiv despre discursul ce urmeaza sa fie tinut in sala Teatrului National, pentru un auditoriu de 1800 de persoane. Se precizeaza, de asemenea, ca guvernul Republicii Moldova isi pune mari sperante in aceasta vizita. Se va discuta despre dosarul transnistrean, dar si despre regimul de vize pentru cetatenii moldoveni care calatoresc in spatiul european. Republica Moldova spera sa semneze, catre sfarsitul anului viitor, un acord de asociere cu Uniunea Europeaza, reaminteste Evenimentul zilei.

Presa de la Bucuresti comenteaza astazi in marginea lungului interviu acordat de presedintele Traian Basescu marti seara postului de televiziune B1. Pentru Adrian Patrusca, de la Evenimentul zilei, clarificarile aduse seful statului sunt mai degraba linistitoare: nu exista temei pentru scenariul unei intelegeri de culise intre Basescu si premierul Victor Ponta, si asupra careia s-a speculat. De asemenea, se destrama si scenariul premierului tehnocrat. Un tehnocrat isi pierde rapid sustinerea, iar acest lucru s-a vazut odata cu scurta guvernare de la inceputul acestui an a lui Mihai Razvan Ungureanu, a spus Basescu. „Toată clasa politică îşi va sparge capul sa rezolve şarada. Cine e viitorul premier? [...] Nu cumva resetarea întregului joc politic este de fapt marea, ultima carte a lui Băsescu?”, se intreaba in finalul acestui articol editorialistul ziarului Evenimentul zilei.

„Băsescu a anunţat, în sfârşit, că Victor Ponta nu mai poate fi o soluţie de prim-ministru după 9 decembrie”, scrie si Grigore Cartianu in Adevarul. El subliniaza misiunea ingrata pe care si-o asuma seful statului, si anume cartea responsabilitatii, cu orice risc, adica neacceptarea liderului social-democrat la conducerea viitorului guvern. Comentariul lui Cartianu aminteste si recentul interviu publicat de Wall Street Journal cu premierul roman. Jurnalistul de la Adevarul spune ca este o aparitie platita, in care premierul a dat obisnuitul mesaj de pace, cu care iese peste granita. In tara, in schimb, continua atacul sistematic la institutiile statului, spune autorul articolului.

România libera transcrie opiniile analistului politic al revistei 22 Andrei Cornea, formulate in cadrul unei dezbateri organizate de ziar si transmise radio in sistem online. Andrei Cornea sustine ca românii nu sunt constienti de riscurile pe care si le asuma pregatindu-se sa voteze masiv in favoarea actualei puteri, respectiv in favoarea Uniunii Social-Liberale, formate din social-democrati, liberali si conservatori. Riscurile se leaga de derapajele puterii privind statul de drept, dar si de greselile facute atat de putere, cat si de opozitie, inaintea alegerilor legislative care vor avea loc pe 9 decembrie.
XS
SM
MD
LG