Linkuri accesibilitate

Terenurile agricole abandonate și legislația punitivă


Viorel Chivriga
Viorel Chivriga

Viorel Chivriga: „o altă problemă mult mai importantă decât numărul de buruiene la hectar este că mulţi agricultori dau în arendă terenurile, fără contracte semnate”.


Guvernul a transmis Parlamentului un proiect de lege, aprobat săptămâna trecută, în vederea introducerii unor amenzi pentru agricultorii care nu-și lucrează terenurile. Potrivit proiectului de lege, celor care vor lăsa pământul neprelucrat, fără igienă, li se vor aplica penalităţi, de la 10 până la 20 unităţi convenţionale pentru persoanele fizice şi de la 150 până la 500 unităţi convenţionale pentru persoanele juridice. Primul partid care a criticat ideea guvernului este Acțiunea Democratică a deputatului neafiliat Mihai Godea. Acesta a părăsit anul PLDM-ul premierului Vlad Filat pentru a-și înființa propria formațiune. Valentina Ursu a stat de vorbă cu vicepreședintele „Acțiunii Democratice”, expertul în agricultură Viorel Chivriga:

Viorel Chivriga: „Măsurile represive prin care cineva este impus să activeze aşa cum îşi doreşte cineva de la guvern sunt unele modalităţi ale trecutului. Eu îmi dau seama care vor fi ecourile în rândul ţăranilor de la acest proiect care, cu siguranţă, nu va fi aprobat în Parlament. Trebuie să ţinem cont că sunt foarte mulţi agricultori în etate, care şi-au primit cotele la distanţe considerabile de localităţile în care locuiesc, la 3-4-5-10 kilometri. Şi anume au primit loturi foarte mici de teren parcelate, necalitative. Şi îmi dau seama de ce ei nu le prelucrează. Ei nu pot. Nu au nici putere, luând în consideraţie vârsta lor, nu au nici posibilităţi financiare, care le-ar permite să se deplaseze de mai multe ori la loturile din posesie.

Şi acesta e un factor care arată că există o problemă ce ţine de politicile statului. Noi am vorbit foarte mult de consolidare, practic 10 ani, anume după problemele pe care le-au generat cei din guvernările anterioare. De lucrul acesta s-a uitat. Aceasta e o problemă care ar putea să ajute într-o oarecare măsură, deşi nu e modalitatea optimă pentru a soluţiona problema. Problema poate fi soluţionată numai dacă va fi dat un impuls dezvoltării pieţei financiare, anume simplificării tuturor procedurilor, atractivităţii Fondului Funciar şi nu, în ultimul rând, dezvoltării entităţilor din agricultură.”

Europa Liberă: Preţul la pământ va creşte?

Viorel Chivriga: „Dacă un astfel de element de politică îşi va găsi loc în agricultură, cu siguranţă, preţul la pământ va descreşte. Şi mie mi-e teamă că anume promovarea unui astfel de proiect are un scop foarte nenobil, anume de a crea nişte condiţii ca unii agricultori să-şi vândă terenul la preţuri reduse.”

Europa Liberă: Când vedeţi suprafeţe mari lăsate în paragină, ce sentiment vă trezeşte?

Viorel Chivriga: „Nu-mi trezeşte niciun sentiment, dar...”

Europa Liberă: Pe suprafeţele acestea totuşi poate fi crescut grâu, porumb. 10 ari, ca o suprafaţă neprelucrată, ce înseamnă?

Viorel Chivriga: „Lucrul acesta arată, în primul rând, că există o problemă foarte mare în agricultură. Terenurile neprelucrate există şi în România, există şi în Ucraina. Dar, de fapt, acolo se luptă utilizând alte instrumente. E vorba, în primul rând, de renta viageră, eu am propus ca să fie preluat acest instrument de la statele vecine, cu câţiva ani în urmă, în 2009.”

Europa Liberă: Aceasta ce înseamnă?

Viorel Chivriga: „E o modalitate foarte simplă de a încuraja agricultorii în etate ca să dea în arendă terenurile de care dispun, la o plată, eu nu aş spune care e simbolică, un 40-50 de euro un hectar pe an, anume pentru a prelucra nişte culturi agricole pe un teren pe care l-ai luat în arendă pe parcursul unui an. Şi aici sunt şi alte posibilităţi.

Agenţii economici ar putea să preia toate plăţile pe care trebuie să le achite deţinătorii de terenuri sau proprietarii de terenuri. Modalităţi de genul acesta sunt mai multe. Statul ar trebui foarte minuţios să vadă ce avantaje şi ce beneficii ar putea să obţină prin metode care nu ar lovi dureros în agricultori. Şi care ar putea să fie pierderile eventual, în apariţia unor proiecte de legi de genul acesta.”

Europa Liberă: Să admitem că dumneavoastră aveţi un hectar de pământ prelucrat. L-aţi însămânţat cu grâu. Eu, alături de dumneavoastră, am un hectar, l-am lăsat în paragină, îmburuienit. Bolile de pe suprafaţa terenului meu trec pe suprafaţa terenului dumneavoastră?

Viorel Chivriga: „Eu cred că acesta nu e un argument serios din partea ministrului agriculturii.”

Europa Liberă: Am auzit că cei de la guvernare aduc şi acest argument.

Viorel Chivriga: „Atunci trebuie să defrişăm toate pădurile, toate luncile, pentru a nu avea cazuri similare. Eu nu-l cred ca un argument foarte serios. Sunt unele terenuri care sunt într-adevăr prelucrate, dar nu sunt prelucrate calitativ. Şi care e dauna? E o daună similară ca şi în cazul unor terenuri care nu sunt prelucrate deloc. Eu nu aş crede că agricultorii în Republica Moldova utilizează la maximum toate metodele agrotehnice, pentru a avea nişte câmpuri etalon. Nivelul de utilizare a fertilizanţilor, a preparatelor chimice e unul cu mult mai jos decât este necesar.”

Europa Liberă: Aveţi cumva o statistică, ca să ne fie mult mai limpede, totuşi persoane fizice sau persoane juridice mai mult lasă pământul în paragină?

Viorel Chivriga: „Nu, aici e foarte greu de a spune care e ponderea persoanelor juridice şi persoanelor fizice. Cred că, în mare măsură, sunt persoane fizice care şi-au abandonat terenurile ori din lipsa posibilităţilor de a le prelucra, ori dintr-un motiv care devine sâcâitor, că au plecat sărmanii peste hotare, pentru a-şi întreţine familiile.”

Europa Liberă: Aceste persoane achită impozite pe pământ.

Viorel Chivriga: „Ei achită impozite, e pământul lor, e un lucru sacru, anume dreptul la proprietate.”

Europa Liberă: Acuma au să mai fie penalizaţi şi pentru faptul că l-au lăsat în paragină?

Viorel Chivriga: „Cred că oamenii aceştia sunt pedepsiţi de mai multe ori. În primul rând, au fost pedepsiţi, atunci când a avut loc marea privatizare. Acea privatizare, programul „Pământ” şi nu numai programul „Pământ”, toate politicile ce ţin anume de reforma funciară au fost lamentabile. Ceea ce avem se datorează în mare măsură acestei cauze. Şi eu nu cred că un biet ţăran care nu ştie ce e tehnologia agricolă, nu ştie ce e piaţă agricolă, el poate fi învinuit şi poate fi lovit necruţător anume prin perceperea unor taxe.”

Europa Liberă: Prin aplicarea acestor sancţiuni.

Viorel Chivriga: „Amenzi, sancţiuni de către cei care au gestionat procesul pământ. Foarte mulţi din cei care şi-au pus mâna la acel proces, acuma cer utilizarea unor instrumente care să bată a nu ştiu a câta oară în sărmanii agricultori. Eu văd aici şi o altă problemă care este cu mult mai importantă decât numărul de buruiene la hectar sau numărul de loturi neprelucrate. O problemă foarte mare este că foarte mulţi agricultori dau în arendă terenurile, neavând contracte semnate. Aceasta e o problemă foarte mare. În acelaşi timp, şi statul e de vină, în foarte multe cazuri, că acceptă astfel de reguli de joc.”

Europa Liberă: Statul are o evidenţă a acestor terenuri?

Viorel Chivriga: „Statul ar putea să aibă nu numai evidenţă, ar putea să aibă şi pârghii de a curma această practică care este una foarte dubioasă şi una foarte proastă. Aceasta e o practică care, în principiu, dărâmă baza pe care se ţine agricultura. Şi loveşte nemilos în sărmanii oameni care sunt proprietari, dar pleacă la muncă la cei cărora le arendează terenurile.”
XS
SM
MD
LG