Linkuri accesibilitate

Provincia spaniolă Catalonia și ajutorul de la centru


Artur Mas, liderul Alianței pentru Uniune și Convergență din Catalonia
Artur Mas, liderul Alianței pentru Uniune și Convergență din Catalonia

E posibil ca dezbaterea separatistă să se mute în plan secund, pentru că mult mai îngrijorătoare e criza financiară a Spaniei.



Partidele separatiste din provincia autonomă spaniolă Catalonia au obținut majoritatea în alegerile pentru parlamentul regional. Activiștii pentru independență catalani susțin că prea multe din taxe colectate în provincie sînt transferate către guvernul central al Spaniei. Mișcarea secesionistă a Cataloniei e o durere de cap politică pentru premierul spaniol Mariano Rajoy, dar e puțin probabil că ea va scoate de pe făgaș măsurile sale de austeritate, din moment ce ajutorul financiar vital din partea guvernului central va forța regiunea să se conformeze. Lucian Ștefănescu rezumă o depeșă a
agenției Reuter pe acest subiect.


Partidele care susțin ideea unui referendum pentru independență au obținut două treimi din locurile Parlamentului regional la alegerile de duminică, dar Alianța pentru Uniune și Convergență, independentistă și ea, aflată la guvernare la Barcelona a pierdut majoritatea, și rămânerea ei la putere depinde acum de cum negociază bugetele și legislația cu celelalte partide.

Liderul Alianței, Artus Mas, a promis în timpul campaniei electorale să organizeze un referendum asupra independenței Cataloniei de Spania, dacă partidul său va ieși învingător.

El vrea să negocieze cu Madridul un nou sistem de redistribuire a impozitelor pe plan național, spunînd că actualul sistem seacă provincia catalană de fonduri pe care ea le-ar putea investi în propria sa economie. Mas a anunțat și că vrea să reducă masiv cheltuielile pentru a reduce deficitul regiunii, care e considerabil.

Al doilea ca mărime partid catalan din Parlamentul de la Barcelona, formațiunea separatistă Stînga Republicană, ar putea însă bloca planurile lui Mas de reducere a cheltuielilor.

Dar asta va fi dificil, pentru că guvernul de la Madrid a ajutat Catalonia de două ori financiar anul acesta. Întîi, regiunea a primit cîteva miliarde de euro pentru a plăti salariile restante și pentru a face plățile către furnizori.

Apoi, Artur Mas a cerut cabinetului condus de Mariano Rajoy un ajutor de cinci miliarde de euro pentru face față costurilor împrumuturilo luate.

„Catalonia ia bani de la guvernul central, și cît timp asta va continua, marja sa de negociere asupra proprie poziții fiscale va fi mică”, a declarat agenției Reuter, Silvio Peruzzo dela Grupul financiar Nomura.

Catalonia, unul din principalii exportatori ai Spaniei, reprezintă o cincime din economia spaniolă. Ea este însă cea mai îndatorată din cele 17 provincii spaniole, și nu e prezentă pe piețele de capital. E și prima dintre provincii care a început măsuri de securitate pentru a încerca să obțină din nou accesul la finanțare, și speră să smulgă de la Madrid mai mult control asupra propriilor finanțe.

Expertul de la Grupul Nomura a mai spus pentru Reuter că fervoarea independentistă nu va dispărea complet, dar eșecul partidului lui Artur Mas de a obține majoritatea absolută la scrutinul de duminică va încetini lucrurile și va amîna apelul pentru un referendum asupra independenței regiunii.

Negocierile cu privire la o posibilă coaliție de guvernământ în Catalonia vor fi o sursă de neliniște în următoarele săptămâni, chiar dacă analiștii susțin că măsurile de austeritate ale Alianței pentru Uniune și Convergență își vor continura cursul.

Oricum, vor trece ani buni de acum încolo pînă ce Catalonia își va dobândi independența, și e foarte posibil ca regiunea să nu fie inclusă în Uniunea Europeană, dacă va deveni un stat separat. Iar asta e ceva de negîndit pentru Catalonia, pentru catalani și pentru afacerile lor.

Chiar dacă o majoritate sprijină independența, numărul susținătorilor separării scade drasstic dacă asta înseamnă ieșirea regiunii din Uniunea Europeană.

Pînă la urmă însă, se spune în depeșa agenției Reuter, unii se așteaptă ca dezbaterea separaratistă să se mute în plan secund, pentru că mult mai îngrijorătoare e criza financiară a Spaniei în general, iar lumea se întreabă când anume Madridul va fi obligat să ceară ajutor financiar internațional.

O solicitare amînată pînă acum, după aplicarea unor foarte nepopulare măsuri de austeritate.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG