Linkuri accesibilitate

Catalonia în căutarea independenței


Alianța naționalistă pentru Convergență și Unitate a lui Mas: numai 50 de mandate în parlamentul regional cu 135 de locuri.


Separatiștii din regiunea spaniolă Catalonia au câștigat duminică alegerile regionale, dar nu au reușit să obțină un mandat solid pentru a organiza un referendum despre independență. Chiar și așa, premierul catalan promite să meargă înainte cu referendumul care poate adăuga puțină incertitudine politică problemelor economice ale Spaniei.

Președintele pro-independență al autonomiei catalane, Artur Mas convocase alegerile ca să testeze sprijinul popular înainte de a organiza un referendum pentru separarea Cataloniei.

Frustrați de criza economică și de sistemul de impozitare spaniol despre care spun că ar fi injust cu Catalonia, alegătorii au oferit duminică aproape două treimi din locurile Parlamentului regional partidelor pro-independență. Dar au pedepsit Alianța naționalistă pentru Convergență și Unitate a lui Mas, care a coborât de la 62 la numai 50 de mandate în parlamentul regional cu 135 de locuri.

Catalonia, o regiune bogată din nord-estul Spaniei are, ca și întreaga țară, probleme financiare. Președintele Mas încercase să le rezolve în ultimii doi ani prin măsuri de austeritate aspre care, iată, i-au erodat sprijinul.

Analistul spaniol Jose Ignacio Torreblanca de la Consiliul European pentru relații externe crede că președintele catalan a comis o mare greșeală. „A promovat o agendă separatistă iar oamenii i-au spus acum că vor ca altcineva să o ducă mai departe”, a declarat Torreblanca agenției Reuters.

Rezultatul este o ușurare pentru premierul spaniol Mariano Rajoy, care luptă cu recesiunea economică și șomajul de 25%, încercând să convingă investitorii de stabilitatea fiscală și politică a Spaniei. Lidera popularilor catalani, Alicia Sanchez-Camacho i-a cerut lui Mas să-și recunoască eșecul și să „abandoneze poziția separatistă”.

Dar președintele catalan nu se dă bătut. După alegeri el a spus că nu renunță la ideea referendumului pentru independență. „Situația nu-i simplă, dar vom merge înainte”, a spus președintele catalan astă noapte în fața alegătorilor săi, promițând să negocieze cu alte partide la formarea unei majorități parlamentare care ar promova referendumul.

Partidul tradițional al separatiștilor catalani, Stânga Republicană din Catalonia, a urcat la alegerile de duminică pe locul doi cu 21 de mandate, dublându-și sprijinul electoral. Partidele naționale spaniole, cel Socialist aflat în opoziție și cel Popular al premierului Rajoy își împart locurile trei și patru cu 20 și respectiv 19 mandate. Restul de 25 de mandate ale Parlamentului catalan sunt împărțite de trei partide mai mici, între care două sprijină independența Cataloniei.

Partidul președintele Mas pledase în trecut numai pentru o mai mare autonomie a regiunii. Dar a mizat și el pe secesiune în septembrie, când sute de mii de catalani au ieșit pe străzi, cerând independența Cataloniei care are propria limbă și se consideră distinctă de restul Spaniei.

Cu o populație de 7,5 milioane de oameni, Catalonia are o economie aproape la fel de mare ca Portugalia și generează o cincime din produsul intern brut al Spaniei. Împreună cu țara Bascilor, Catalonia a câștigat o autonomie semnificativă după revenirea Spaniei la democrație în anii 1970. În următoarele decenii, mișcarea pentru independență catalană s-a stins treptat, dar a renăscut acum pe fundalul crizei economice.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG