Linkuri accesibilitate

Premiul LUX al Parlamentului European: Andrea Segre „Io sono Li”


Andrea Segre
Andrea Segre

Martin Schulz: „un tribut adus puterii magice a filmului european, un tribut la adresa bogăției și a creativității sale”.


Asadar zarurile au fost aruncate: Andrea Segre este laureatul editiei 2012 al Premiului Lux pentru filmul sau „lo sono Li", o pelicula care explorează problemele imigrației și conflictele dintre apartenența la o comunitate și aspirațiile personale.

„Acest premiu este un tribut adresat puterii magice a filmului european, un tribut la adresa bogatiei sale si creativitatii sale. Ne preocupa serios aceasta intrebare: Ce inseamna sa fii european? Care este sensul lucrarii noastre europene? Ce inseamna spiritul european? Fiecare dintre cele trei filme nominalizate ofera un raspuns personal la aceasta intrebare", a spus la înmânarea Premiului, Președintele Parlamentului European, Martin Schulz.



Parlamentului European a considerat anul acesta ca si celelalte doua finaliste, respectiv Csak a szél (Just the Wind) o coproductie Ungaria, Germania, Franța) și Tabu o coproducție Portugalia, Germania, Franța, Brazilia, au pus pe tapet chestiuni ca identitatea europeana evidențiind diversitatea culturală a Europei sau dezbătând probleme legate de construcția Uniunii Europene.

„Acest film este bazat pe o poveste reala. O cunosc pe adevarata Li, desigur in realitate are alt nume, este o femeie din China care incearca sa ii construiasca un viitor in Europa fiului sau. Acest film prezinta problemele și tensiunile din societățile noastre, din Europa" a spus castigatorul premiului, Andrea Segre.

Pe scurt, in productia sa, Andrea Segre spune povestea lui Shun Li, o femeie care a dat bani grei unei organizatii ca sa ii gaseasca o slujba in Europa si cu care de altfel se afla in niste raporturi bizare de vreme ce este nevoita sa fie la dispozitia acesteia pana isi achita datoria acumulata la venirea in Europa. Asa se face ca dupa un stagiu la o fabrica de textile de la periferia Romei, Shun Li este trimisa undeva in Chioggia, un orasel- insula situat in laguna venetiana. Invata aici sa fie barmanita o face si pe asta; la urma urmei nimic nu o poate opri sa isi aduca fiul de 8 ani lasat in grija rudelor atunci cand a decis sa ia drumul Europei.

O aparitie exotica printre italienii care populeaza micuta comunitate venetiana, chinezoica se ataseaza de un alt imigrant, un sarb alungat de razboiul din fosta Iugoslavie. Bepi este pescar, dar are pare-se si ceva talent literar, caci prietenii l-au poreclit „Poetul”. Singuratatea este locul comun unde Bepi si Li se intalnesc. O intalnire romantica, doar vorbim doar despre un poet sarb, nu? Romantismul dintre cei doi se petrece pe un taram lingvistic nesigur si neutru, caci limba italiana este la fel de miscatoare pentru cei doi ca apa din canalele venetiene. Odiseea din inima lagunei venetiene provoaca furtuni atat in comunitatea chineza cat si in cea italiana si le activeaza frica celor doi. Ar fi putut fi iubire ...

Anul acesta, Parlamentul European a finanțat, în cadrul acestui premiu, subtitrarea în toate limbile oficiale ale UE pentru cele trei filme finaliste, cu ocazia „Zilelor filmului LUX”. Filmul câștigător va beneficia în plus de finanțare pentru adaptarea versiunii originale pentru persoane cu deficiențe de vedere sau de auz și pentru acțuni de promovare în statele membre.
Previous Next

XS
SM
MD
LG