Linkuri accesibilitate

Veto contra veto la Bruxelles - bătălia celor o mie de miliarde de euro


Un veto britanic ar bloca nu doar adoptarea bugetului, dar ar pune sub semnul întrebării rămânerea în continuare a Angliei în UE.


O mie de miliarde de euro: bugetul UE pe 7 ani - perioada 2014-2020 - trebuie redus, iar propunerile, pînă acum, au nemulțumit practic pe toată lumea.

Summitul UE care are loc joi și vineri la Bruxelles, pe fundal de criză și stagnare, a început într-o atmosferă tensionată, sub amenințarea unui veto britanic care ar bloca nu doar adoptarea bugetului, dar care ar pune sub semnul întrebării chiar rămânerea în continuare a Angliei în UE.

Pentru ca bugetul să fie adoptat, e nevoie de unanimitatea celor 27 de membri, iar asta face ca negocierile să semene cu un complicat exercițiu de echilibristică contabilă și politică.

La prima vedere, problema britanică pare insolubila. Premierul David Cameron nu poate decât sa se întoarcă la Londra cu o reducere atât a bugetului UE, cât și a contribuției britanice pe următorii 7 ani.

Cameron, al cărui discurs recent a devenit tot mai populist și anti-european, dorește și menținerea intactă a rabatului britanic. In fiecare an, Londra primește de la Bruxelles un cec de circa 3,5 miliarde euro, acesta fiind un rabat al contribuției sale la bugetul comun. Margaret Thatcher a obținut asta in 1984, pe vremea când Anglia era una din cele mai sărace țări din Europa.

Un alt motiv al acordării inițiale a rabatului era acela că Anglia nu beneficia mult de Politica Agricolă Comună (PAC) a UE, care pe atunci reprezenta 70% din bugetul comun și ai cărei principali beneficiari au fost si au ramas mai ales țările mediteraneene: Franța, Italia și Spania, dar și Polonia.

Alte țări se bucura de asemenea de mici aranjamente și excepții bugetare: Germania, Belgia, Olanda sau Suedia.

Și Italia a amenințat la rândul ei cu un veto, ministrul afacerilor europene Enzo Moavero declarând că „dacă acordul final e dezechilibrat si contravine intereselor cetățenilor" atunci Italia nu îl va accepta. „Cifrele ascund oameni“, a mai spus el.

Multe tabuuri naționale intrând astfel în conflict, unanimitatea celor 27 în jurul bugetului pare pentru moment imposibilă. Experții vor lucra toată noaptea de joi spre vineri, urmând ca vineri dimineața sa demareze negocierile politice intre cei 27 de lideri.

Dacă nu se ajunge la un acord unanim, eșecul nu va fi însă neaparat un dezastru și ar putea chiar aranja multe capitale. Fiind vorba de bugetul 2014-2020, negocierile ar putea teoretic continua de-a lungul întregului an viitor, cu avantajul că pînă atunci s-ar păstra toate aranjamentele actuale.

Comisia europeană prevăzuse un buget de peste 1000 de miliarde pentru cei șapte ani 2014-2020. Președintele Consiliului European Herman Van Rompuy a propus deja reduceri de 7%, ajungându-se la un buget de 973 de miliarde.

Cele mai mari taieri, de peste 10%, au fost propuse în bugetul diplomatiei europene, în cel al reprezentării UE in lume, precum și în ajutorul umanitar, spre indignarea multor ONG-uri care se ocupă de lumea a treia. Există chiar teama ca se va taia și din fondurile cercetării, cum s-a întâmplat si cu bugetul precedent.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG