Linkuri accesibilitate

Unii exportatori moldoveni sînt vinovați pentru noile probleme în exporturile moldoveneşti către Rusia


Valentina Ursu în dialog cu Vasile Bumacov.



Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, a sugerat că de vină pentru oprirea unor exporturi de fructe si legume in Federatia Rusa ar fi chiar unii exportatori moldoveni pe care i-a numit „necinstiți”. Bumacov a ordonat o anchetă, iar pe perioada ei a fost suspendat din funcție vicedirectorul agenției fito-sanitare Lilian Istrati. Alte detalii in interviul pe care ministrul Bumacov l-a dat corespondentei Europei Libere Valentina Ursu.

Europa Liberă: Domnule ministru, serialul acesta al restricţiilor ruseşti la importurile moldoveneşti de ce continuă?

Vasile Bumacov:
„De două luni de zile ministerul agriculturii investighează situaţia care s-a creat la exportul producţiei pomi-legumicole. Noi am avut semnale de la agenţii economici că se creează probleme artificiale. Ştiind deja de această practică vicioasă pe care am avut-o cu un an, un an jumate în urmă, când cu adevărat s-a încercat monopolizarea exportului în Federaţia Rusă şi au fot deconspirate acele scheme şi pedepsiţi cei care au fost implicaţi...”

Europa Liberă: Cine a fost pedepsit?

Vasile Bumacov:
„Şeful adjunct al Inspectoratului Fitosanitar a fost demis, pe urmă restabilit de judecată şi ulterior din nou demis, fiindcă s-a adeverit că a fost implicat în aceste scheme de monopolizare, cu alţi actori din piaţa noastră.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, astăzi e clar cine poartă vina pentru noile probleme apărute în exporturile moldoveneşti către Federaţia Rusă?

Vasile Bumacov:
„Doamnă Valentina, eu nu sunt judecător şi procuror, ca acuma...”

Europa Liberă: Dar exportatorii au admis încălcări?

Vasile Bumacov:
„Astăzi am avut a doua şedinţă a grupului de lucru care a fost creat de domnul prim-ministru.”

Europa Liberă: Importatorii ruşi de fructe şi legume zic că Ministerul Agriculturii de la Chişinău ar purta vina.

Vasile Bumacov:
„Deja am fost telefonat de aceşti oameni care şi-au cerut scuze. Evident eu aş dori ca aceste scuze să vină în formă de dezminţire. Fiindcă în Federaţia Rusă sunt importatori care se luptă pentru marfa noastră, că este marfă de calitate. Dar avem agenţi economici care reuşesc cumva să conlucreze mai simplu cu alţii.”

Europa Liberă: Cu alţii cu cine?

Vasile Bumacov: „Cei din Federaţia Rusă lucrează cu cei din Republica Moldova. Unii au relaţii de mai mulţi ani. Sunt relaţii bune. Dar, la un moment, decid să-şi schimbe partenerul în Federaţia Rusă. Sigur că aceşti oameni sunt foarte nemulţumiţi. Şi, atunci când îi întreabă pe aceştia din Republica Moldova: „Dar voi de ce v-aţi dus la altă companie?”, evident că aceştia invocă diferite motive. Cel mai simplu motiv ar fi că iată Ministerul Agriculturii ne-a dat indicaţie să lucrăm cu altcineva, ca că se spele de această problemă, ca, până la urmă, agenţii economici să vină să ne spună care cu adevărat sunt problemele. Unii cer mai multe documente. Şi aceştia au dreptate, care lucrează în reţele de supermarketuri au nevoie de mai multe documente, de mai multe probe şi aşa mai departe. Iar agenţii economici, atunci când găsesc un partener care nu are atâtea cerinţe faţă de ei, evident că analizează producţia la ceilalţi. Şi iată este lupta între cei din Federaţia Rusă care preiau marfa şi lupta între cei care expediază în Federaţia Rusă. Şi evident orişicui îi este mult mai uşor să spună: „Da, guvernul, ministerul, cineva ne face probleme şi voi daţi-ne pace să lucrăm aşa cum lucrăm.”

Europa Liberă: Dar cineva comite totuşi infracţiune?

Vasile Bumacov:
„Eu vă rog să divizăm, pas cu pas, ceea ce am lansat cu un an şi ceva în urmă, am depistat, am curăţit. Şi în ultima perioadă ne-am axat pe problemele din Federaţia Rusă. Noi credeam că suntem mari eroi că ne-am rezolvat problema cu lista de producători, să nu fie 30 sau 50, dar 250. Să nu avem 7 inspectori, să alerge cel de la Soroca la Briceni şi invers. Am mai aprobat o listă de 22 de inspectori.”

Europa Liberă: Dar am înţeles că, în general, nici practica aceasta cu lista nu e una bună.

Vasile Bumacov:
„Nu este o practică bună, dar nu noi comandăm muzica aici. În Federaţia Rusă toate ţările exportă în conformitate cu unele liste. Şi nu este Republica Moldova ţara care ar putea acuma convinge Federaţia Rusă să se dezică de aceste liste. Este o regulă stabilită. Acum din partea noastră nu ar trebui să fie nicio problemă, fiindcă, dacă veţi lua aceste 250 de companii, la care Federaţia Rusă cu bunăvoinţă ne-a permis, fiindcă de multe ori am fost avertizaţi că din Republica Moldova nu ar trebui să fie mai mult de 50-60 de companii.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi vrut să demonopolizaţil prin extinderea numărului acestor firme care au dreptul de comerţ?

Vasile Bumacov:
„Sigur, când ai condiţii din partea Federaţiei Ruse, 50-60 de firme să fie. Şi avem scrisori oficiale. Nu o dată noi am mers la Moscova, i-am convins că această problemă creează corupţie, fiindcă din 400 de doritori, care erau atunci, dacă impui 50 sau 60, vă rog, spuneţi-mi, care vor fi criteriile? Nu poţi fără corupţie în aşa situaţie. Şi am convins Federaţia Rusă, Rosselhoznadzor, daţi-ne voie să extindem această listă, care vor încălca, îi vom scoate din listă, care vor ocupa loc şi nu vor exporta, îi vom scoate din listă, dar daţi-ne voie să nu creăm acest fon de corupţie. Şi am reuşit
Sper că acest cancer poate fi tratat.

acest lucru. Numai că, în timpul când noi făceam acest lucru în Federaţia Rusă şi conlucram cu Rosselhoznadzor, şi făceam şedinţe comune a colegilor Ministerului Agriculturii a Republicii Moldova cu cel al Federaţiei Ruse, la noi a apărut cancerul aici. Sper că acest cancer poate fi tratat. Cei care, de fapt, erau responsabili să nu admită apariţia acestei probleme, au fost foarte uşor ademeniţi să înceapă totuşi...”

Europa Liberă: Dar cine sunt aceia?

Vasile Bumacov:
„Ceea ce eu am deţinut informaţie şi astăzi confirmă şi de alte structuri ale statului că am avut dreptate. Cei care au fost demişi consideră că au păcate, şi consideră că am procedat drept. Şi ceilalţi, care vor fi depistaţi că au fost implicaţi în încercarea de a redirecţiona aceste firme sau în încercarea de a colecta bani, sau altă problemă era că se tărăgăna prezentarea.”

Europa Liberă: Intenţionat.

Vasile Bumacov:
„Intenţionat. Se invocau diferite pricini până nu se ajungea la o plată convenabilă, care să se permită. Când am văzut că se întâmplă acest lucru, dar marea tragedie a noastră este că exportatorii se tem să declare numele celor care-i impun să plătească, să treacă prin alte structuri şi aşa mai departe. Dar vom continua, vom lucra şi vom găsi soluţia şi vă mulţumesc
În politicile Ministerului Agriculturii, noi vorbim clar că Republica Moldova are nevoie de export ca de aer.

dumneavoastră foarte mult că aţi mediatizat acel termen că cei care pun bariere la export sunt criminali. Aceasta trebuie să fie clar şi noi aceasta am spus demult. În politicile Ministerului Agriculturii, noi vorbim clar că Republica Moldova are nevoie de export ca de aer. Şi fiecare birocrat, fiecare om responsabil trebuie să fac tot ce este posibil ca exportul să fie liber şi prompt. Şi iată astăzi am discutat un lucru foarte important. Inspectoratul Fiscal a venit cu problemele colectării impozitelor. Noi parcă am vorbit că de impozite şi de moarte nu scapă nimeni. De aceea producătorii agricoli conştienţi şi exportatorii nu au obiecţii. Ştiu că trebuie să plătească impozite şi doresc să plătească. Dar avem proceduri destul de complicate. Noi astăzi am convent că discutăm şi cu Departamentul Vamal, şi cu Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor, cu Inspectoratul Fiscal cum noi am putea face şi mai transparent, şi mai simplu procedurile şi să fie urmărite acele impozite de care statul are nevoie. Şi oamenii nu sunt împotrivă, fiindcă nouăzeci la sută sunt oameni de bună credinţă, nu vor să se eschiveze, vor proceduri mai simple.”

Europa Liberă: Pentru că a fost domnul Onişcenko, şeful Rospotrebnadzor-ului rus în Republica Moldova. El zice că ar exista o schemă de furnizare a vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă prin Abhazia, utilizată de agenţii economici din Moldova, care ar putea servi drept pretext, pentru ca serviciul sanitar rus să impună noi restricţii la exportul de vinuri.

Vasile Bumacov: „Cu domnul Onişcenko ne-am văzut de patru ori. Şi am discutat această problemă. Este o problemă care, dacă, să o luăm din punct de vedere pur juridic, nu prea avem mult ce reproşa acestor agenţi economici, care au contracte şi care exportă, dar, dacă să ne gândim la relaţia noastră cu Federaţia Rusă, la importanţa acestei pieţe, noi nu putem să rămânem surzi la recomandările domnului Onişcenko. Fiindcă şi noi, când avem probleme, îl rugăm pe domnul Onişcenko cumva să ne ajute. De fapt, de la domnul Onişcenko aceasta a venit nu atât ca o cerinţă, cât o observaţie, că iată vinurile din Republica Moldova sunt exportate în Abhazia. În Abhazia sunt îmbuteliate că încolo merge în vrac şi vin Buket Abhazii, cum l-a numit dumnealui, în Federaţia Rusă. Şi este o mare problemă pentru Rospotrebnadzor, şi de aceea se cere, şi contribuţia noastră. Am convocat acei exportatori de vinuri în Abhazia şi am discutat ce facem: ori susţinem cinci exportatori de vin în vrac şi creăm problemă la toţi ceilalţi peste cincizeci, ori găsim o înţelegere ca, pas cu pas, ori trecem la vinuri îmbuteliate, ori vă înţelegeţi cu o întreprindere din Federaţia Rusă care poate face acelaşi lucru şi duceţi direct în Federaţia Rusă, pentru a nu tensiona situaţia. Şi astăzi am scris o scrisoare domnului Onişcenko în care i-am spus toţi paşii pe care noi îi vom întreprinde să minimalizăm această problemă. Noi înţelegem că aceasta este o problemă pentru Rospotrebnadzor şi nu putem să rămânem fără acţiuni.”

Europa Liberă: Şi am mai reţinut ceva, că ar exista cazuri de înapoiere a cărnii din Moldova de către partenerii ruşi, care au loc din vina producătorilor tot din Moldova.

Vasile Bumacov:
„Se poate eu să vă spun aşa, sincer care este marea problemă a exportatorilor din Republica Moldova? Dacă cei din ţările Europei de Est se organizează în asociaţii şi la Moscova vine reprezentatul asociaţiei şi reprezintă sute de producători, şi le reprezintă interesul, şi rezolvă probleme, şi tot ce se importă se vinde în reţele de supermarket, unde trebuie să ai şi calitate, şi cantitate, şi cuvânt, apoi producătorii din Republica Moldova se luptă pentru export şi se luptă unul cu altul…”

Europa Liberă: Împotriva altuia.

Vasile Bumacov:
„Merge unul şi scrie… scrisoare pe celălalt din Republica Moldova. Atunci celălalt este controlat şi nu este mare problemă ca un lot de carne exportat în Federaţia Rusă s-a atins de podea şi s-a găsit ceva murdărie. Şi, de fapt, noi ştim cum ei se comportă în Federaţia Rusă... Şi, în loc să avem o poziţie bună, asociată, ca să ne susţinem unul pe altul, ei unul pe altul se toarnă acolo. Şi iată apar aceste probleme, dar nu sunt probleme grave. Acestea sunt probleme de igienă. Undeva s-a scăpat puţină murdărie, undeva s-a rupt ambalajul. Eu vă asigur că orişice exportator din orice ţară are aşa probleme, numai că nu se indică unul pe altul, aşa cum ai noştri. Dar noi ştim de acest lucru, noi lucrăm cu ei, totuşi relaţiile noastre cu Rosselhoznadzor sunt unele de parteneriat, dar şi de responsabilitate. Gesturile lor, care au fost făcute, ne permite şi noi să luăm măsuri mai dure aici la noi, pentru a proteja pe cei de bună credinţă de cei de rea credinţă.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG