Linkuri accesibilitate

Bugetul UE şi campania electorală din România


Traian Băsescu la tribuna Parlamentului.
Traian Băsescu la tribuna Parlamentului.

Preşedintele Băsescu a spus că nu va susţine proiectul bugetar UE, dar nici nu-l va bloca, aşa cum ar vrea premierul Ponta.

Chestiunile europene devin, pentru prima dată în România un subiect de campanie electorală. Dar, cum ne spune corespondenta noastră la Bucureşti, Sabina Fati, nu este vorba de o competiţie între partide, ci, aproape ca mereu în România, între lideri - în acest caz între preşedintele Traian Băsescu şi premierul social-democrat, Victor Ponta, şi liberalul preşedinte al Senatului, Crin Antonescu:

Pentru prima data intr-o campanie electorala din Romania, problemele europene devin teme de discutie. Nu este, insa, vorba despre dezbateri profunde din care sa rezulte, citi bani ar putea atrage Romania in urmatorii sapte ani sau ce-ar trebui sa faca pentru a profita mai mult de banii europeni. Este vorba doar despre competitia pentru imagine care se duce intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta.

Acesta din urma impreuna cu USL, Uniunea Social Liberala a convocat Parlamentul pentru a vota o Rezolutie prin care i se cere presedintelui Traian Basescu sa respecte „interesul national”. Rezolutia nu are nici o greutate juridica si pare sa fi fost conceputa doar in scop electoral, pentru a demonstra ca socialistii si liberalii se gindesc mai mult la Romania, decit presedintele.

Rezolutia a trecut cu doar un vot impotriva, in conditiile in care PDL a refuzat sa participle la sedinta Parlamentului, iar liderul democrat-liberalilor a declarant ca „este o pierdere de vreme”. Fireste ca votul parlamentului are o greutate simbolica, numai ca in Romania s-a abuzat prea mult de parlament: pentru suspendarea presedintelui, pentru schimbarea legilor in interesul uneia sau alteia dintre parti, pentru modificarea institutiilor juridice. Asadar astazi in Parlament nu a avut loc o dezbatere despre bugetul european, ci despre interesele mici ale politicienilor romani. Premierul Victor Ponta a subliniat totusi ca propunerea presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy presupune o scadere a fondurilor alocate Romaniei cuprinsa intre 7 si 8 miliarde de euro, dar si noi conditii care vor avea ca efect reducerea capacitatii de absorbtie a tarii.

Discursurile din Parlamentul Romaniei au plecat de la premisa ca Traian Basescu ar fi de acord cu aceasta propunere, desi presedintele a spus foarte clar astazi ca nu va sustine proiectul bugetar facut de van Rompuy, dar si ca nu va miza pe dreptul de veto, asa cum ar vrea premierul roman. „Interesul Romaniei este sa negocieze bugetul european pe 2014-2020”, nu sa-l blocheze a spus Traian Basescu. „Daca plecam cu ideea de veto si-l anuntam – a explicat presedintele roman -sintem in afara negocierilor”. Traian Basescu a declarat ca discuta in aceste zile cu alti sefi de guvern posibilitati de compromis si a sugerat ca va marsa pe propunerea presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care este mai generoasa per total cu 80 de miliarde de euro, fata de proiectul van Rompuy. Exact aceasta a fost in cele din urma si Rezolutia Parlamentului Roman.

In Romania scandalul a inceput fiindca batalia electorala nu se da intre partidele aflate la putere, adica liberalii si socialistii, pe de o parte si PDL, aflat in opozitie, pe de alta parte, ci intre Traian Basescu si actualul arc guvernamental. La impartirea ringului de lupta in acest fel nu a participat doar Uniunea Social-Liberala, ci si presedintele, care a vrut sa devina activ in aceasta campanie, poate ultima din cariera sa de politician, fiindca dupa cum a declarat, dupa ce i se termina mandatul de presedinte, Traian Basescu vrea sa se retraga din viata politica.

Dupa Lituania, Romania este singura tara din Uniunea Europeana, care-si trimite presedintele la reuniunile sefilor de stat de la Bruxelles. Cita vreme presedintele si premierul faceau parte din aceeasi familie politica nu era nici o problema ca mergea Traian Basescu sa reprezinte Romania la summit-urile Uniunii Europene, dar dupa ce a venit premierul socialist Victor Ponta in fruntea guvernului acesta si-a revendicat dreptul de a merge el la Bruxelles, mai ales atunci cind discutiile sint de ordin economic. Din cauza ca cei doi, presedintele si premierul, nu s-au inteles, arbitrajul a venit de la Curtea Constitutionala care in urma deliberarilor a precizat ca presedintele este cel care trebuie sa reprezinte Romania la Consiliile Europene.

La summit-ul care incepe joi la Bruxelles sefii de stat si de guvern comunitari urmeaza sa dezbata si daca ajung la un consens, sa si voteze bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Situatia este extrem de incordata fiindca tarile cele mai dezvoltate, din nordul continentului, adica marii donatori ai Uniunii isi doresc un buget de austeritate, cu taieri de pina la 200 de miliarde de euro, in vreme ce statele mediteraneene si cele foste comuniste se opun restringerilor. Nordul prefera sa aloce mai multi bani pentru cercetare si inovatie, insa estul si sudul vor mai multi bani pentru agricultura si mai multe fonduri nerambursabile, pentru regiunile lor mai sarace.
XS
SM
MD
LG