Linkuri accesibilitate

Despre inflaţia partidelor extraparlamentare


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: Moldovenii votează liderii carismatici, care ştiu să se impună.

Valentina Ursu l-a întrebat pe analistul politic Igor Boțan dacă ar fi posibil ca o formațiune relativ nouă, Partidul Popular, să intre în următorul legislatură, eventual sub conducerea fostului ministru al justiției, Alexandru Tănase, așa cum speculează presa.

Europa Liberă: La finele săptămânii trecute, a avut loc acest congres de constituire a Partidului Popular din Republica Moldova. L-au constituit cei care au stat şi la leagănul formării AMN-ului. Ce părere aveţi?

Igor Boţan: „Partidul Popular din Moldova a fot constituit în aprilie 2011. Este adevărat că un grup de foşti lideri din Partidul Alianţa Moldova Noastră, după ce acest partid a fost incorporat, dacă putem spune aşa, în partidul primului ministru, Partidul Liberal Democrat.”

Europa Liberă: Presa titrează, chipurile, că fuzionarea AMN şi PLDM s-a dovedit a fi o preluare de timp rider.

Igor Boţan: „Presa ironizează, pentru că acest termen de „preluare de tip rider” a fost lansat chiar de prim-ministru. Şi de aceea, în replică, această presă ironizează şi spune că şi domnul prim-ministru ar practica astfel de acţiuni. Dar nu este mai mult decât o ironie. Lucrurile sunt cât se poate de clare. Au avut loc alegerile locale din iunie 2011, foarte mulţi din liderii locali ai Alianţei „Moldova Noastră” nu s-au regăsit în listele de candidaţi pentru consilieri, în listele promovate de către Partidul Liberal Democrat la funcţia de primari. Şi de aceea au părut aceste nemulţumiri. Este un lucru firesc. Marea problemă a Republicii Moldova este instituţionalizarea şi a statului, şi a partidelor politice. Acolo unde nu există o instituţionalizare, apar probleme. Şi apar tot felul de interpretări post-factum. Dacă procedurile de absorbţie a Alianţei „Moldova Noastră” de către Partidul Liberal Democrat nu au fost foarte bine formulate, este absolut firesc ca ulterior să apară tot felul de interpretări, care au şi apărut şi care au condus la faptul că unii lideri din fostul AMN au decis să se contopească cu platforma Partidului Popular, partid puţin cunoscut pe scena politică a Republicii Moldova, apărut cu un an şi jumătate în urmă.”

Europa Liberă: Tot presa tirajează precum că Partidul Popular din Republica Moldova, fiind înregistrat în aprilie 2011, aşa cum aţi amintit şi dumneavoastră, în perioada mandatului ministrului justiţiei, Alexandru Tănase, care este acum preşedinte al Curţii Constituţionale. Şi iată că acest fapt a făcut să apară ipoteza precum că domnul Alexandru Tănase ar putea în viitor să conducă această formaţiune.

Igor Boţan: „Este o ipoteză, aşa cum spuneţi şi dumneavoastră, care a fost lansată chiar atunci, în aprilie 2011. Astfel de zvonuri nu pot fi oprite în niciun fel. Dacă există, circulă, probabil că au un anumit temei. Dar mă îndoiesc că lucrurile sunt atât de simple şi că acest lucru se va întâmpla. Pun la îndoială acest lucru.”

Europa Liberă: Ce şanse are acest partid să acceadă în viitoarea legislatură a Parlamentului?

Igor Boţan: „Şansele există, dar sunt mici. Să nu uităm că partide precum Partidul Liberal, care acum face parte din guvernare, Partidul Liberal Democrat, care a fot instituit abia în 2007, au apărut într-un anumit context, atunci când era nevoie de ceea ce se numeşte schimbare. Partidul Comuniştilor guverna deja de 5 ani de zile. Oamenii activi, cu iniţiative din această ţară, au înţeles care poate fi parcursul Republicii Moldova sub conducerea Partidului Comuniştilor. Şi au venit cu acea iniţiativă de schimbare. Iniţiativa fost lansată de Dorin Chirtoacă, care a făcut o breşă în zidul comunist şi în această breşă au avut inteligenţa să facă un loc de a se strecura în politica mare Vlad Filat şi echipa sa de oameni tineri, foarte bine pregătiţi, lucru care a reuşit. Acum nu ştim care ar fi un nou val, care ar face o nouă breşă şi ar sparge zidul Alianţei pentru Integrare Europeană, pentru a-şi face loc în politică. Dar faptul că oamenii speră că o astfel de breşă poate fi făcută şi ei pot intra în politica de top este un lucru absolut normal care trebuie susţinut. Alianţa pentru Integrare Europeană trebuie să ştie că modul în care guvernează ţara nu place nu doar opoziţiei, ci şi altor foşti colegi de-ai lor. Şi de aceea trebuie să facă corecţi la modul în care conduc ţara şi să ştie că există presiuni sociale, presiuni politice şi din dreapta, şi din stânga, lucru absolut necesar pentru o dezvoltare normală.”

Europa Liberă: Domnule Boţan, dar nu ar fi o simplă aventură din partea unor lideri de opinie? Pentru că oricum avem aceste sondaje de opinie care arătă că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, aceleaşi formaţiuni ar accede în legislativ.

Igor Boţan: „Depinde, aşa cum ziceţi dumneavoastră: cine se aventurează, ce val a prins, cu ce idei vine, cât de credibil este. Şi încă un lucru. Trebuie să luăm în consideraţie că cultura politică din Republica Moldova este foarte specifică: cetăţenii moldoveni votează liderii carismatici, care ştiu să se impună. Dacă Partidul Popular poate scoate în avanscenă un lider carismatic, cu o forţă de convingere, care ştie să prindă un val nou, şi ştie să aducă la înţelegerea alegătorilor ce anume vrea şi cum să facă, nu există alte impedimente ca acest partid să se afirme. Trebuie să încerce. Şi eu cred că e bine că încearcă.”

Europa Liberă: Faptul că nu a fost ales un preşedinte, ci doar doi copreşedinţi, cunoscuţi politicieni în Republica Moldova: Alexandru Oleinic, fost deputat, fost ministru al telecomunicaţiilor, Valeriu Cosarciuc, fost deputat, fost ministru al agriculturii. De ce doi copreşedinţi şi de ce nu un preşedinte?

Igor Boţan: „Aceasta este o problemă cred că legată de ceea ce am menţionat: instituţionalizarea. Cred că lucrurile încă nu s-au clarificat în interiorul partidului. Dar sunt două figuri, aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră bine cunoscute. Sunt oameni cu experienţă şi, dacă au hotărât să încerce şi să provoace partidele de la guvernare, în sensul bun al cuvântului, au făcut corect, pentru că sunt cetăţeni, pentru că au ce spune societăţii. Să vedem cât de convingători vor fi. Eu cred că le va fi foarte greu. Dar încercarea vină nu are. Şi, dacă s-au lansat, trebuie să reziste acestei lupte politice.”

Europa Liberă: Până în 2015, mai apar şi alte formaţiuni?

Igor Boţan: „Probabilitatea că vor apărea alte formaţiuni este destul de mare, pentru că toată lumea înţelege că, din păcate, politica este cel mai avantajos business din Republica Moldova. Şi aceasta este o manifestare a slăbiciunii societăţii civile. Dacă societatea civilă ar fi mult mai puternică şi mai aţoasă, dacă putem spune aşa, cred că mulţi dintre cei care vor să transforme politica în business, ar refuza să facă acest lucru, înţelegând că este imposibil. Din păcate, încă se mai poate. De aceea trebuie să ne aşteptăm că şi alţi cetăţeni cu iniţiativă vor încerca.”

Europa Liberă: Aceasta şi pentru faptul că mulţi reprezentanţi ai societăţi civile se regăsesc în anumite formaţiuni politice.

Igor Boţan: „Da, da, este adevărat. Noi ştim că a avut loc un fel de contopire parţială a societăţii civile cu politicul. Dar şi aceasta este un lucru absolut normal, pentru că aceasta şi este menirea partidelor politice: să fie un vehicul care aduce oamenii din societatea civilă în cea politică. Sigur că noi putem regreta că acest lucru se întâmplă, atunci când societatea civilă încă este slabă. Şi cu plecarea unor lideri remarcabili din societatea civilă, această societate civilă devine şi mai slabă. Iar cea politică nu ştim dacă devine mai puternică şi mai curată. Aici sunt probleme, dar, mă rog, acesta este stadiul de dezvoltare al societăţii moldoveneşti per ansamblu. Trebuie să trecem toate treptele, trebuie să ne facem propriile cucuie. Trebuie să învăţăm din greşelile noastre, trebuie să apelăm la suportul partenerilor de dezvoltare, în special, la Uniunea Europeană şi Statele Unite, instituţiile internaţionale democratice. Şi cred că, cu timpul, putem ajunge la izbândă.”

Europa Liberă: Cu timpul, şi Igor Boţan politician?

Igor Boţan: „Nu. Nu mă gândesc să mă lansez în politică. Mie nu-mi place să fiu politician. Dar cum se zice: „Niciodată nu spune niciodată” . Cred că nu acum.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG