Linkuri accesibilitate

Afişele care luminează un oraş întunecat prin culorile lor


Four friends, US, 1983, Karel Míšek, courtesy Terry Posters.
Four friends, US, 1983, Karel Míšek, courtesy Terry Posters.

101 afișe de film cehoslovace din perioada 1961-1987 la București

Centrul ceh de la București a deschis la Muzeul Național de Artă Contemporană de expoziție cu afișe de film realizate în Cehoslovacia înainte de 1989. Lucian Ștefănescu a stat de vorbă despre această expoziție cu René Kubášek, directorul Centrului Ceh din capitala României.

René Kubášek: Am să încep cu o scurtă poveste. În centrul Pragăi, în piața Venceslav, se găsește un cinematograf de artă, care se numește Svtetozor, și acolo, în sala mare, în spatele ecranului, este un birou mic unde stă un om. Îl cheamă Pavel Rajčan, și e colecționar, curator și un mare iubitor de afișe de film. Acolo se află și colecția lui de 60 de mii de afișe din Cehoslovacia și Polonia. Îl cunosc pePavel Rajčan cam de 10-15 ani, și m-am gîndit că ar fi minunat să expună aceste postere. De fapt el călătorește cu afișele lui de la Tokio pînă la New York, și pînă la urmă am stabilit să facă o expoziție și aici în București.

Europa Liberă: 60 de mii de afișe, adică 60 de mii de filme?

René Kubášek:
Nu, sînt 60 de mii de afișe originale. În perioda asta s-au făcut, nu știu, cinci mii de exemplare pentru fiecare afiș...

Europa Liberă: Deci e vorba de tiraje...

René Kubášek:
Da, dar toate care se găsesc acolo sînt din anul cînd au fost produse, nu sînt reprinturi. Și cred că dintre cele 60 de mii, 12 mii sînt pentru 12 mii de filme diferite.



Europa Liberă: Pentru că tot vorbim de film, țin minte că înainte de 1989, România fiind în blocul sovietic, alături de Cehoslovacia, la Cluj, orașul meu natal, veneau la cinematograf foarte multe filme din Cehia, erau țările frățești așa se numeau pe vremuri - și filmele cehoslovace erau foarte bine cotate artistic. Era școala de film cehoslovac, fabuloasă și fantastică, toată lumea vorbea despre ea, și în peliculele cehești se putea detecta un fel de ironie vecină chiar cu dizidența în ce privește regimul comunist. Puteam citi între simbolurile filmelor o mică notă de protest. Spuneți-ne cîteva cuvinte despre școala de film cehoslovacă prezentă în această expoziție la București.

René Kubášek:
În primul rînd vreau să spun că afişele care se găsesc acolo, la Terry Posters, cum se chemă colecţia, nu sînt doar pentru filme cehoslovace. E vorba mai mult de fapt de filme din toată lumea, care au venit din Franţa, America şamd, se găsesc în colecţie şi 200 de postere pentru filme româneşti. Şi, da, este un pic de dizidenţă acolo pentru că afişele au fost făcute de oameni cărora nu le era permis să facă propriile lor expoziţii, asta însemnînd că ei ales zona care era cea mai liberă cumva, unde au putut să se exprime artistic, iar asta s-a întîmplat în Cehoslovacia şi în Polonia.

Europa Liberă: O zonă mai puţin expusă cenzurii.

René Kubášek: A fost şi ea expusă cenzurii, acolo erau comisii, fiecare poster avea trei variante din care alegea comisia. În anii '60 a fost mai liber, se ştie bine, dar în anii '70 şi '80 a fost mai greu. Nu era permis, de exemplu, să se pună steagul american pe afişe, dau dacă pe un afiş apărea bancnota de o sută de dolari, a fost un astfel de caz, comisia l-a întrebat pe autor unde a găsit-o. A fost şi acolo cenzură, dar nu aşa de aspră ca în alte domenii, şi a fost mai ales o ocazie unică pentru ca artiştii să-şi expună lucrările în aer liber, pentru că Praga era în anii '70, '80, la fel ca Varşovia, sau ca Bucureştiul, un oraş foarte trist, întunecat, iar afişele sînt foarte colorate, sînt făcute cu multă imaginaţie...

Europa Liberă: Au viaţă...

René Kubášek:
... au viaţă, iar străzile erau pline de afişe de film, era un fel de expoziţie în open air.

Europa Liberă: Ce imagine minunată: afişele care luminează un oraş întunecat prin culorile lor. René Kubášek, cîteva nume de artişti?

René Kubášek:
Între cei mai faimoşi erau Karel Teissig, Milan Ggrygar, Karel Vaca, sau Olga Vyletalova. La expoziţia din Bucureşti avem 101 afişe care sînt făcute de aproximativ 15 autori.

Europa Liberă: Expoziţia e deschisă de vineri 15 noiembrie pînă?

René Kubášek:
Pînă în 15 ianuarie, şi este o expoziţie făcută special pentru Bucureşti, fiindcă alături de 60 de afişe ale unor filme străine faimoase, sînt 20 de afişe pentru filme cehoslovace şi altele 20 pentru filme româneşti. E foarte haios să vedeţi cum şi-au imaginat autorii cehi filmele româneşti în afişe.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG