Linkuri accesibilitate

Închisoare pentru jurnaliștii care defăimează - Consiliul Europei protestează împotriva Italiei


Legea este foarte detaliată în privința modalităților de aplicare, nu însă și în privința naturii delictului.


Miercuri, în ajunul Zilei Internaționale a scriitorului întemnițat, ieri, una din democrațiile vechi ale Europei occidentale, Italia, și-a pătat și mai mult reputația în domeniul libertății presei. Cum anume, ne spune Dan Alexe.
Consiliul Europei și-a exprimat îngrijorarea - fapt fără precedent în cazul unei țări a Europei occidentale - în legătură cu legea votată de senatul italian care reintroduce pedeapsa cu închisoarea pentru ziariștii găsiți vinovați de „defăimare“ (diffamazione).
Legea este foarte detaliată în privința modalităților de aplicare, nu însă și în privința naturii delictului. Astfel, în cazul unui articol judecat defăimător, cel care riscă închisoarea este ziaristul, nu directorul publicației. Directorul poate fi condamnat pentru neglijență în control (omesso controllo) și condamnat doar la o amendă.
In afara Italiei, comisarul însărcinat cu drepturile omului în cadrul Consiliului Europei, Nils Muižnieks, și-a exprimat de îndată extrema îngrijorare față de această evoluție juridică italiană, care poate la fel de bine fi considerată o involuție, întrucât o asemenea dispoziție existase în vechiul Cod penal, însă nu fusese niciodata aplicată.
Muižnieks întreabă chiar, retoric, „ce mesaj trimite astfel Italia țărilor cu democrația mai șubredă și unde libertatea presei e amenințată în mod serios“? La Bruxelles, Federatia Europeana a Jurnalistilor (FEJ) si-a exprimat de asemenea ingrijorarea.
Mai multe tentative pentru a reintroduce pedeapsa cu inchisoarea fuseseră făcute în timpul lui Berlusconi de parlamentari din partidul lui, însă pînă acum fără succes. Măsura adoptată de Senatul italian este însă departe de a reuni unanimitatea chiar și în interiorul unor formațiuni politice de tendință autoritară, precum Liga Nordului, formațiunea autonomistă de dreapta condusă de fostul ministru de interne al lui Berlusconi Roberto Maroni, unde o serie de importanți responsabili locali au protestat public împotriva legii. Chiar și ministra justiției, Paola Severino, a declarat că speră că Parlamentul va modifica această lege.
Ceea ce surprinde și îngrijorează este, desigur, caracterul vag a ceea ce ar constitui o defăimare a unei figuri publice din partea unui jurnalist și există teama legitimă că o asemenea lege ar îngrădi în mod serios jurnalismul de investigație. De asemenea, faptul ca responsabilitatea penală revine ziaristilor, iar nu directorilor publicatiilor, face sa pluteasca spectrul autocenzurii asupra intregei bresle jurnalistice.
Legea amenință cu 6 luni pînă la un an inchisoare pentru “defăimare“, urcand pina la 3 ani in caz de recidiva. Detaliu anecdotic, dar pe care senatorii italieni nu l-au luat în seamă: legea a fost votată în ajunul Zilei Internaționale a Scriitorilor Încarcerați.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG