Linkuri accesibilitate

La ce bun imunitatea parlamentară...


Voci ale străzii și ale experților.


Liderul fracțiunii liberal-democrate, Valeriu Streleț, a anunțat miercuri că inițiativa constituțională a partidului său de a-i lipsi pe deputați de imunitate a trecut toate etapele premergătoare și va fi pusă pe ordinea de zi a Parlamentului. Streleț a spus că partenerii liberali și cei democrați din alianța de guvernare „evită acest subiect” și, de acea, PLDM a decis să facă acest demers în public pentru a convinge mai ușor deputații din AIE să semneze și să sprijine acest amendament la Constituție. Ce ecouri are inițiativa, vom afla din relatarea Tamarei Grejdean.

Retragerea imunităţii deputaţilor ar fi un lucru bun, cred oamenii cu care am reuşit să stau de vorbă în stradă. Deşi unii dintre ei pun la îndoială reuşita unui astfel de proiect de lege cei mai mulţi vor ca activităţile politicienilor să fie judecate atât de opinia publică cât şi de organele de drept :

- „Ar avea o mai mare responsabilitate, dar aşa el primeşte imunitate, chiar dacă încalcă ceva el socoate că nu va fi pedepsit.”

- „Ea serveşte ca un fel de acoperire contra infracţiunilor, care le comit, ca să se protejeze pentru posibilitatea de a încălca legile, de aceea probabil îi foarte bine şi ar fi necesar.”

- „Dacă nu ar avea imunitatea vor fi traşi la răspundere şi fiecare va răspunde pentru ceea ce a făcut, lumea ar şti că a fost tras la răspundere, care şi cum a furat, ce bani au.”

- „Nu va avea mare efect, va fi răzbunare, cineva va folosi lucrul acesta pentru a se răzbuna.”

Deşi practica democratică unanim recunoscută vorbeşte despre necesitatea imunităţii parlamentare, crede analistul politic Anatol Ţăranu, în cazul Republicii Moldova, lipsirea deputaţilor de imunitate ar putea fi o soluţie temporară pentru a stârpi corupţia şi a-i disciplina pe slugile poporului:

Anatol Țăranu în studioul Europei Libere la Chișinău
Anatol Țăranu în studioul Europei Libere la Chișinău
„În ţara noastră imunitatea parlamentară deseori este folosită de oameni care prin diverse şiretlicuri, inclusiv prin corupere, obţin mandatul de deputat şi în aşa fel obţin imunitate parlamentară pentru acoperirea afacerilor sale ilicite.

Eu cred că ridicarea imunităţii parlamentare ar putea fi o ieşire din situaţie pe o anumită perioadă de timp necesară pentru a stăvili corupţia înaltă din ţară, iar după ce acest obiectiv va fi atins, parlamentul ar putea să se reîntoarcă la problema revenirii la imunitatea pentru deputaţi”.

Cu toate că admite că o astfel de măsură ar identifica numele deputaţilor care încearcă să ocolească legea, analistul Bogdan Ţârdea este de părere că riscul acestei legi ar putea fi şi o răfuiala între oponenţii politici:

Bogdan Țîrdea
Bogdan Țîrdea
„Deputaţii exprimă o parte din suveranitatea poporului şi ei trebuie să fie protejaţi din punct de vedere politic în declaraţiile pe care şi le fac şi le asumă, fiindcă în caz contrar ei pot fi în orice moment persecutaţi.

Pe de altă parte avem totuşi cazuri destul de răsunătoare când anumiţi deputaţi beneficiază de această imunitate pentru a se putea proteja de urmărirea penală. Deşi îmi pare dubios acest proiect fiindcă ar putea fi utilizat contra opoziţiei, totodată recunosc că în cazul Republicii Moldova ar dispare anumite întrebări şi ar face mai transparent actul justiţiei şi ar face mai calitativ corpul parlamentar.”

Pe de altă parte, politologul Cornel Ciurea crede că pedepsirea deputaţilor suspectaţi de acte care contravin legii nu depinde de imunitate ci de funcţionalitatea sistemului judiciar:

Cornel Ciurea
Cornel Ciurea
„Chiar prin retragerea imunităţii pe cale constituţională nu cred că vor fi duse până la capăt dosare importante ce vizează politicieni din prima linie a politicii moldoveneşti, uneori problema nu este imunitatea parlamentară cât incapacitatea justiţiei sau intoxicarea politicului şi a justiţiei de influenţe obscure care nu permit finalizarea dosarelor şi aici retragerea imunităţii nu poate ajuta prea mult.”

Proiectul PLDM a fost avizat pozitiv de curtea constituţională iar pentru modificarea Constituţiei e nevoie de 61 de voturi. Deocamdată 31 de deputaţi din fracţiunea liberal democrată susţin acest proiect, asumat şi în programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană aprobat de parlament.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG