Linkuri accesibilitate

Asistăm la o criză a jurnalisticii britanice?


Interviu cu Charlie Beckett, fost angajat BBC.


Instituția publică de presă a Marii Britanii, BBC, care transmite în țară și străinătate, a devenit ținta criticilor după ce a ieșit la iveală că un moderator TV care nu mai este în viață, Jimmy Saville, a abuzat de copii, profitând de calitatea sa de angajat BBC și chiar de spațiile instituției. Apoi, principala emisiuni de știri și analize BBC, Newsnight, l-a acuzat în mod greșit pe un politician că ar fi pedofil, iar directorul-general BBC, George Entwhistle, și-a dat demisia. Actuala criză vine pe fondul investigării practicilor imorale ale unor jurnaliști britanici care au intrat în posesia corespondenței private a unor personalități și oameni de rând. Asistăm într-adevăr la o criză a jurnalisticii britanice, văzută decenii de-a rândul ca una din cele mai profesioniste din lume?

Redactorul nostru Luke Allnutt a cerut părerea despre situația de la BBC lui Charlie Beckett, un fost angajat BBC, actualmente șeful unui institut de cercetări în domeniul presei de la Londra.

Charlie Beckett ne-a spus că BBC rămâne o instituție extraordinară care generează o gamă largă de produse media locale, naționale și internaționale, la un nivel de profesionalism greu de egalat în lume. BBC are însă și probleme. Una dintre ele este finanțarea, care a fost redusă în ultimii ani cu 20%. În plus, la BBC a existat obiceiul de a păstra în funcții de conducere anumite persoane atât cât au trăit, chiar cu riscul ca unele dintre ele să se desprindă total de realitatea locului de muncă. ”Nu e vorba doar că la BBC este prea multă birocrație sau că este o instituție prea mare. Mai grav este că lipsește simțul de răspundere și îndrăzneala în rândul managerilor, care în loc să fie proactivi preferă să meargă pe căi bătătorite.

Întrebat ce reforme ar trebui să facă BBC, Beckett ne-a spus că acum cel mai important este să nu intre în panică, pentru că fundamentele sale sunt solide și instituția este mai necesară acum decât oricând, atât la nivel național, cât și internațional. În schimb, crede expertul britanic, va fi probabil necesară o reformă a conducerii BBC, prin împuternicirea mai mare a directorului-general. De asemenea, crede Beckett, va fi nevoie de scurtarea lanțului decizional prin eliminarea unor instanțe intermediare care aprobă un produs sau altul și descentralizarea puterii editoriale spre așa-numitele centre de programe.

De când cu noile scandaluri de la BBC, unii critici au observat că instituția ar fi prea masivă, abând un buget de aproape opt miliarde de dolari anual, cinci canale principale de televiziune și mai mulți jurnaliști decât toată presa scrisă britanică laolaltă.

Charlie Beckett nu crede că propria mărime este principala problemă pentru BBC și spune că dacă ar începe noi reduceri, ar fi în dauna publicului. Expertul britanic sugerează însă că BBC ar trebui să se deschidă mai mult și să producă mai mult în cooperare cu alte organizații, și nu numai de presă ci și, de exemplu, organizații de caritate. Problema este că deocamdată BBC își păzește prea feroce teritoriul, grație celor pe care Beckett îi numește „baroni” și care au extins operațiunile BBC chiar pe fondul reducerii cheltuielilor. În opinia lui Beckett, calea de ieșire din criză nu este continuarea reducerii finanțării, ci parteneriatul.

Charlie Beckett crede că demisiile anunțate la vârful conducerii BBC în urma recentelor scandaluri sunt ele însele dovezi că instituția rămâne respectabilă.

O instituție de presă care crede în sine și care are sprijinul publicului - spune Beckett - nu trebuie să se teamă să se ofere inspecției publice, care este o parte necesară a terapiei. Pe termen lung, BBC va trebui chiar să se obișnuiască cu gândul că va fi verificată mai des și mai riguros, iar asta nu înseamnă că din când în când șeful BBC va da câte un interviu, ci că își va deschide, își va face mai transparent modul de funcționare.

Beckett spune că în prezent BBC prezintă anual parlamentului un raport de activitate și jurnaliștii săi fac turnee în care stau de vorbă cu telespectatorii și ascultătorii. Dar în epoca rețelelor sociale, crede Beckett, asta este prea puțin, iar soluția redresării ar fi pentru BBC să atraga în structurile sale de conducere mai mulți oameni dinafară, care știu ce gândește și ce dorește publicul.

„În Marea Britanie și în lume, BBC este un simbol al jurnalismului de calitate, așa că merită să petrecem câteva zile analizând îndeaproape ce se întâmplă la BBC și ce se poate face pentru îndreptarea situației.”
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG