Linkuri accesibilitate

Ziua Internaţională a scriitorilor și ziariștilor arestați


US, Pen International logo
US, Pen International logo

15 noiembrie este poate cea mai importantă din calendarul Pen Clubului.


Sute de scriitori şi jurnalişti sunt în închisoare în aceste zile, majoritate condamnaţi pentru textele critice pe care le-au scris. Organizaţia internaţională PEN, cu sediul la Londra, a declarat 15 noiembrie Ziua Internaţională a scriitorilor deţinuţi, tocmai pentru a trage atenţia asupra sorţii celor reţinuţi pentru ceea ce scriu iar Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentului Europei Libere, Robert Coalson.

„Momentul în care începi să te interesezi de soarta altui om este şi momentul în care calci graniţa acceptabilă şi începi să fii interogat. […] Iar când începi să crezi în ceilalţi, să fii avocatul lor, atunci ai comis şi prima crimă” - scria într-un blog tânăra Shiva Nazar Ahari.

În vîrstă de 28 de ani, Shiva Nazar Ahari, jurnalistă şi activistă pentru drepturile omului din Iran, ispăşeşte o condamnare de patru ani la închisoare. Iniţial fusese condamnată la 6 ani închisoare şi 74 de lovituri de bici. Tînăra jurnalistă a avut probleme cu justiţia iraniană de când avea 18 ani.

Ahari este numai una din sutele de victime, scriitori, jurnalişti sau bloggeri care se află în aceste zile în închisoare, majoritatea deţinuţi pentru diverse remarci critice la adresa autorităţilor. Iar PEN Interrnational încearcă pe 15 noiembrie tocmai să atragă atenţia asupra sorţii acestor victime.

Cathy McCann este analist pentru Asia şi Orientul Apropiat al PEN clubului şi declarat Europei Libere că ziua de 15 noiembrie este poate cea mai importantă din calendarul Pen clubului, cea care exprimă cel mai bine scopul şi ţintele acestei organizaţii neguvernamentale internaţionale.

Ziua scriitorilor aflaţi în închisoare este o zi internaţională. cu toate acestea, anul acesta campania Pen Club se concentrează pe anumite ţări.

Cathy McCann spune că accentul se pune pe Filipine, Mexic, Turcia şi Etiopia, ţări în care libertatea de exprimare este încălcată constant.

Pen Club-ul a făcut şi anul acesta, ca în fiecare an, o listă a tuturor cazurilor de care se ocupă sau care i-au fost aduse în atenţie: este vorba de 156 de scriitori-jurnalişti condamnaţi şi de 132 care sunt judecaţi. Mult mai mulţi au fost maltrataţi, ameninţaţi sau ucişi, în legătură cu ceea ce au scris.

În iulie, de exemplu, bloggerul etiopian Eskinder Nega a fost condamnat la 18 ani închisoare pentru aşa-zise activităţi teroriste dar observatorii externi susţin că a fost condamnat pentru articolele sale critice. În iulie 2011, Nega scria „Suntem decişi să servim adevărul, dreptatea şi democraţia prin ce scriem. Nu ne lăsăm intimidaţi. Democraţia este viitorul întregi lumi şi Etiopia se apropie de acest ţel. Vom trăi într-o democraţie şi vom fi liberi”, scria Eskinder Nega.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG