Linkuri accesibilitate

14 noiembrie 2012: cea dintâi grevă pan-europeană


A fost o repetiție generală pentru Confederatia Europeană a Sindicatelor, care caută o poziție de forță în perspectiva alegerilor europene din 2014.


Miercuri a fost numită o zi a solidarităţii, după ce sindicatele pan europene care au scos in strada mii de oameni în mai multe ţări comunitare. Cele mai mari proteste au avut loc in Spania, Portugalia şi Grecia, acestea fiind si ţările care înregistrează cele mai dure măsuri de austeritate impuse de creditorii internaţionali. Proteste sunt anunţate şi in Belgia, Germania şi Franţa. Mai multe de la Dan Alexe, corespondentul nostru pe probleme europene.


Greve și manifestații au avut loc, miercuri 14 noiembrie, de-a lungul și de-a latul continentului, la apelul Confederației Europene a Sindicatelor (CES), pentru a protesta împotriva măsurilor luate de la începutul crizei de cãtre guverne și de către structurile europene de decizie.

Ziua de 14 noiembrie a fost marcatã de violențe între manifestanți și poliție în Italia și în Spania; zboruri, trenuri, iar în unele țări chiar orice formă de transport în comun, oprite; într-un mare numar de tari ale UE, sub sloganul “Nu Austerității“, Confederatia Europeană a Sindicatelor a organizat si condus astăzi cea dintâi grevă pan-europeană. Pentru prima oară, o mare federație sindicală la nivel european și-a determinat antenele naționale să facă grevă în același timp.

Confederatia Europeană a Sindicatelor e compusă din 85 de organizații sindicale din 36 de tari, însă nu are o orientare politică, asa cum au alte confederații sindicale trans-naționale, ci are ca singur scop menținerea presiunii asupra instituțiilor europene pentru apărarea drepturilor afiliaților. CES a fost de altfel recunoscută ca partener social de către instituțiile UE.

A fost o demonstrație de forță cu mai multe viteze: grevă generala in Spania, Grecia si Portugalia, în schimb - indiferență generală in Germania. In Belgia, dată fiind natura federală a țării, greva a fost foarte urmată în partea francofonă și la Bruxelles, nu însă și în Flandra; mari greve locale in Italia, însoțite de violențe în câteva mari orașe, și greve sporadice în multe alte țări, chiar dacă fără o fără coordonare la nivel national... Intr-o țară cum e Grecia, de pildă, a devenit practic inutil a mai preciza că greva este națională. Numai anul acesta au avut loc în Grecia 19 greve generale.

Cu toate că CES nu are o orientare politică, socialiștii europeni s-au grăbit să salute grevele de astăzi, printr-un comunicat al președintelui Partidului Socialist European, bulgarul Serghei Stanișev, care a apreciat că acțiunile de protest sînt “rezultatul a trei ani de dominare a politicii europene de către conservatori, obsedați de tăierile bugetare și de reducerea serviciilor esențiale“.

La nivel european, șomajul se menține la o medie constantă între 10% și 11%, mult mai ridicat oricum decît în SUA sau Japonia, în schimb în două țări, Grecia și Spania, șomajul este de 25%, altfel zis un sfert din populația activă.

A fost un test important, un fel de repetiție generală, pentru Confederatia Europeană a Sindicatelor, care se pregătește acum să adopte o poziție de forță în perspectiva alegerilor europene din 2014.

Din România fac parte din CES cele mai vechi federații sindicale: Cartelul Alfa și CNSLR "Fratia" (Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România "Frăţia").
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG