Linkuri accesibilitate

Forumul de afaceri moldo-rus (Adevărul, Kommersant.md)


În primele nouă luni ale lui 2012, exporturile către UE au scăzut cu 6,4% (Timpul).


Forumul moldo-rus care se deschide azi la Chişinău nu va aduce un val investiţional în ţara noastră, chiar dacă există interes din ambele părţi, scrie Ion Preaşcă în „Adevărul”. Experţii cu care a vorbit autorul cred că toate deciziile importante legate de investiţii sunt luate doar cu girul conducerii de la Moscova şi tocmai astfel s-ar explica faptul că investitorii ruşi nu dau năvală în Republica Moldova. „Astfel, în ultimii ani nu s-a înregistrat nicio investiţie majoră”, continuă Ion Preaşcă, ci din contra, de pe piaţa moldovenească a plecat recent cea mai mare companie de asigurări din Rusia.

Observaţia publicaţiei electronice „Kommersant.md” în legătură cu acelaşi eveniment este că, potrivit surselor sale, vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, care va veni pentru acest for la Chişinău în realitate „va acorda pe parcursul vizitei sale în Moldova, mai multă atenţie Transnistriei”. „Programul vizitei vicepremierului FR în Moldova presupune că înaltul demnitar se va afla cea mai mare parte a timpului în Transnistria”, precizează publicaţia.

Reformă cu efect întârziat” – îşi întitulează un articol publicat în „Moldavskie Vedomosti” Serghei Manastîrli referindu-se la reforma de descentralizare căreia ieri i-a fost dedicat la Chişinău o conferinţă întitulată sugestiv „De la strategie la acţiuni”. Articolul porneşte de la ideea că strategiile de descentralizare care au fost elaborate până nu au fost urmate de rezultate concrete. Guvernarea şi-ar justifica însă lipsa rezultatelor prin lipsa de iniţiativă a autorităţilor locale. Aşa că experţii îşi exprimă îndoiala că efectele reformei se vor simţi înainte de 2014, scrie autorul.

Editorialistul Constantin Tănase scrie în „Timpul” că „astăzi, în Republica Moldova există doi politicieni de reală vocaţie pe care-i paşte un pericol comun – cel al sacrificării electorale” - V. Voronin, liderul PCRM şi premierul V. Filat, liderul PLDM. Potrivit dlui Tănase, „graţie felului lor de a fi şi de a face politică, aceştia poartă răspundere pentru toate câte se întâmplă în R.Moldova şi vor plăti toate oalele sparte de ei, dar şi de partidele şi echipele pe care le conduc”. „V. Filat mai poate schimba situaţia – dacă va declara război comunismului tribal şi corupţiei. În caz contrar, el e predestinat, ca şi Voronin, sacrificării electorale”, apreciază între altele dl Tănase.

Şi, tot „Timpul” prezintă date ale Biroului Naţional de Statistică care arată că „în primele nouă luni ale lui 2012, au scăzut exporturile către Uniunea Europeană”. Cu 6,4 la sută. Tot cu atât au crescut însă exporturile moldoveneşti în ţările CSI, care ocupă o pondere de 43% în totalul de exporturi, mai observă publicaţia. Statisticile invocate de ziar arată între altele şi că, în comparaţie cu 2011, livrările către Rusia s-au majorat cu 10,5%, în timp ce cele către România s-au diminuat cu -11,5%.
XS
SM
MD
LG