Linkuri accesibilitate

Ce putere mai are Traian Băsescu?


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele român are arma presiunilor publice şi, nu în ultimul rând, va numi premierul, ceea ce-i conferă o mare putere de negociere.

În România, preşedintele Traian Băsescu a făcut o importantă declaraţie publică de politică internă, după criza politică din România din această vară. Despre impactul ei, mai multe de la Sabina Fati:

In Romania multi oameni se intreaba ce putere mai are Traian Basescu dupa votul covirsitor pentru suspendarea de asta vara, cind potrivit datelor peste 7 milioane de romani ar fi dorit demiterea presedintelui. Presedintele roman a dat un raspuns acestei intrebari la prima sa iesire publica pe teme de politica interna de dupa revenirea la Palatul Cotroceni: nu-i este frica de inca o suspendare si ca atare nu va „negocia” institutiile de forta ale statului cu actuala coalitie guvernamentala „de dragul fotoliului de la Cotroceni”. „Exclus” a suierat Traian Basescu, fara umorul de alta data.

Asadar puterea lui Traian Basescu, desi limitata de o coalitie majoritara ostila, se manifesta in primul rind prin presiuni publice: a trimis o scrisoare Parlamentului cerind ridicarea imnuitatii parlamentare pentru doi fosti ministri si un deputat din opozitie, democrat-liberalul Alin Trasculescu, prins la sfirsitul saptaminii trecute luind mita. Presedintele a incercat sa convinga Parlamentul Romaniei sa-i lase pe procurori sa resolve aceste cazuri, dar surpriza: incepind chiar cu premierul, liderii coalitiei de centru stinga din Romania i-au luat apararea deputatului democrat-liberal acuzat de trafic de influneta si primire de foloase necuvenite. Traian Basescu s-a adresat si premierului socialist, sugerindu-i sa faca o remaniere, dupa ce trei ministri plus secretarul general adjunct al guvernului au fost descoepriti incompatibili de catre ANI Agentia Nationala de Integritate.

Victor Ponta l-a inlaturat astfel pe liberalul Dan Mihalache de la secretarul general al Guvernului, precizind totusi ca semnase demiterea inainte de discursul presedintelui roman. Premierul roman a explicat ca l-a dat afara pentru ca a facut declaratii nepotrivite, fiindca dupa ce a fost trecut pe lista “incompatibililor” din executiv, secretarul adjunct al guvernului l-a numit pe seful Agentiei Nationale de Integritate “aceasta jigodie frustrata”. Apoi i-a raspuns indirect ambasadorului american la Bucuresti care spusese intre altele ca parteneriatul strategic romano-american ar putea fi afectat de modificari ale institutiilor anticoruptie: “Daca parteneriatul romano-american sta in Horia Georgescu, seful ANI, mai bine fara”

Probabil ca Victor Ponta a fost atentionat pe mai multe canale ca astfel de declaratii vor fi decontate chiar de el ca premier, asa ca a preferat sa-l sacrifice. In orice caz Traian Basescu si Victor Ponta se straduiesc sa se suporte unul pe celalalt, pornind in acelasi timp de la o necesitate pragmatica si de la o cerinta externa. Semnalele primite de la Washington si Bruxelles au fost extrem de clare, Traian Basescu trebuie sa gaseasca modalitatile prin care sa coabiteze cu premierul socialist Victor Ponta, iar acesta la rindul sau sa se concentreze spre o colaborare institutionala cu Presedintele Romaniei.

Pe de alta parte premierul Victor Ponta vrea sa ramina in functie dupa alegeri si face eforturi sa intre in gratiile presedintelui, care potrivit Constitutiei va numi premierul dupa alegerile parlamentare din 9 decembrie, iar miine vom vedea daca se pregateste o colaborare pe termen lung intre cei doi. Traian Basescu va decide daca il va delega pe Victor Ponta sa participle la summit-ul sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles, o miza importanta pentru premierul roman.

Dincolo de aceste tatonari care tin de evolutia pe termen scurt si foarte scurt, presedintele roman a atras atentia ca Romania e suspectata ca nu mai e capabila sa organizeze alegeri libere, dupa fraudele de la referendumul pentru demiterea sa si a subliniat ca Romania “arata rau din punctual de vedere al statului de drept”, iar raportul de monitorizare pe care il va publica la finele acestui an Comisia Europeana va fi “dezastruos” din cauza ca actuala coalitie de guvernare nu lasa justitia sa-i ancheteze pe parlamentari si ii pastreaza pe ministri incompatibili inexecutiv.

Asadar, presedintele roman incearca sa ramina un presedinte jucator, fiindca are aceasta arma cu doua taisiuri a presiunilor publice, care adesea se intoarce impotriva lui, si nu in ultimul rind va numi premierul, ceea ce-i confera o mare putere de negociere si nu in ultimul rind va numi, probabil dupa alegerile de luna viitoare, procurorul general si procurorul sef anticoruptie.

Politigraf

XS
SM
MD
LG