Linkuri accesibilitate

Relațiile ruso-germane în ajunul vizitei cancelarului Merkel la Moscova


Cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele Vladimir Putin la convorbirile purtate la Berlin în iunie 2012
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele Vladimir Putin la convorbirile purtate la Berlin în iunie 2012

Germanilor le place să numească relația cu Rusia „strategică”, dar Germania și Rusia nu prea au în comun valori...


Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, efectuează astăzi o vizită în Rusia pe fondul unei controverse privind evoluția relațiilor bilaterale după încheierea mandatului predecesorului ei, Gehard Schroeder. O relatare a analistului Europei Libere, Rob Coalson este sintetizată de Mircea Țicudean.

Vinerea trecută parlamentarii germani au aprobat o rezoluție fără valoare de lege în care cer cancelarului Angela Merkel să abordeze chestiunea drepturilor omului la întâlnirea pe care o va avea cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, pe data de 16 noiembrie. Textul, discutat și aprobat în Bundestag, aparține consilierului Angelei Merkel în probleme rusești, Andreas Schockenhoff și face o legătură directă între regresul libertăților civile în Rusia și revenirea lui Vladimir Putin în postul de președinte.

În trecut, pe vremea cancelarului social-democrat Gerhard Schroeder, Germania era unul din cei mai buni prieteni ai Rusiei în Europa, o relație bazată mai ales pe considerente pragmatice, adică nevoia de energie și pe legăturile personale bune dintre Schroeder și Putin. Fostul cancelar l-a numit odată pe liderul rus „un democrat fără cusur”.

Relațiile ruso-germane au luat un alt curs după venirea la putere a Angelei Merkel, așa cum a declarat Europei Libere, Constanze Stelzenmueller, expertă la Fondul Marshall German. Stelzenmueller spune că germanilor le place să numească relația cu Rusia „strategică”. Asta, crede experta, înseamnă că Germania și Rusia nu prea au în comun valori, dar Germania are nevoie de Rusia în anumite privințe. Rusia nu este nici prietena, nici aliata Germaniei.

Cam o treime din gazele naturale consumate în Germania se importă din Rusia. Merkel a făcut eforturi de a reduce dependența energetică de Rusia și a îmbrățișat pe urmele Suediei și Poloniei o politică europeană care irită Moscova, Parteneriatul Estic, culminând cu vizita din vară în Moldova, o țară despre care revista „Economist” a scris în acest context că era „de multă vreme șicanată de Rusia”.

Asemenea gesturi germane față de vecinii Rusiei – inclusiv criticile acerbe la adresa Minskului – sunt urmate acum de raportul Schockenhoff, ale cărui concluzii deloc măgulitoare pentru Kremlin Merkel ar putea să le discute vineri cu Putin.

Într-un recent interviu acordat revistei germane „Der Spiegel” online, Schockenhoff a spus că în prezent în Rusia poliția, tribunalele și legislatorii au ca sarcină oprimarea societății civile și că nu este deloc greu să stabilim când a început această tendință: la 6 mai, data când Putin și-a început noul mandat prezidențial.

Luna trecută, când fragmente din ciorna raportului au ajuns în presă, Ministerul de externe al Rusiei a reacționat vehement. L-a acuzat pe Schockenhoff că îl „defăimează” pe Putin, personal și a anunțat un gest fără precedent, anume că Schockenhoff nu va mai fi considerat în Rusia oficial guvernamental. Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, Steffen Seibert, a numit această reacție „uluitoare” și a precizat că Berlinul și numai Berlinul hotărăște cine este oficial german și cine nu. Mai mult, Seibert a anunțat că Schockenhoff o va însoți pe Merkel în Rusia.

Edward Lucas, editor al revistei „Economist” și autorul unei cărți despre relațiile Rusiei cu Occidentul, a spus Europei Libere că noua îndrăzneală germană față de Moscova semnalează că în partidul de guvernământ german, CDU, unii și-au pierdut răbdarea față de Putin. Lucas a spus că asemenea schimburi de replici ascuțite între Moscova și Berlin erau de neconceput în trecut și anticipează că această săptămână, când Merkel merge în Rusia, va fi cea mai importantă pentru relațiile ruso-germane din ultimul deceniu.

La noul curs, mai drastic, al politicii germane față de Moscova, ar putea contribui măcar în parte și faptul că Angela Merkel, fiică de pastor est-german, nu are o relație personală bună cu fostul spion KGB de la Dresda, Vladimir Putin. La Berlin încă se mai vorbește o vizită a Angelei Merkel la Moscova, când Putin, pe vremea aceea premier, nu numai că a lăsat-o să aștepte, dar când a primit-o a avut grija ca labradorul său negru să se așeze lângă cancelarul german, deși delegația de la Berlin prevenise gazdele că Merkel se teme de câini.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG