Linkuri accesibilitate

Londra va ridica restricţiile pentru muncitorii români şi bulgari la finele lui 2013


Britanicii sunt îngrijoraţi de efectele „adverse” din pricina noilor veniţi.

Romanii si bulgarii vor putea lucra fara restrictii in Marea Britanie de la sfirsitul anului viitor, potrivit declaratiilor ministrei de Interne de la Londra, Theresa May. Politicienii britanici au incercat sa gaseasca solutii pentru prelungirea limitarilor existente pe piata muncii din insula pe fondul ingrijorarilor privind numarul mare de imigranti care ar putea avea un impact mai mare decit venirea polonezilor in 2004. Chiar Theresa May lasase sa se inteleaga in urma cu ceva vreme ca este impotriva liberei circulatii in Uniunea Europeana, desi Marea Britanie este obligata sa respecte Tratatul de aderare semnat in 2007 odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, document care prevede liberalizarea pietei muncii in toata Uniunea Europeana, cel mai tirziu la inceputul anului 2014.

Un raport facut de Comitetul Consultativ pentru Migratie de la Londra avertiza pe de alta parte ca piata britanica a muncii se va confrunta cu efecte „adverse” din pricina acestor noi veniti, fiindca in 2004, cind au fost deschise granitele pentru primele state est-europene, s-au mutat in Marea Britanie peste un milion de muncitori, iar anual numarul imigrantilor ajunge la 40 de mii.

In plus, potrivit unor estimari neoficiale prezentate in presa de la Londra, dupa ridicarea restrictiilor privind piata muncii pentru romani si bulgari, ar putea sosi in insula in jur de 20 de mii de persoane.

Anuntul Ministerului de Interne de la Londra referitor la ridicarea limitarii pentru muncitorii romani si bulgari odata cu finele anului viitor vine, dupa ce asta vara Comisia Europeana a atentionat doua state comunitare, care ar fi vrut sa extinda restrictiile pentru inca doi ani pentru Romania si Bulgaria. Printre tarile care au prelungit restrictiile de pe piata muncii pentru romani si bulgari se afla alaturi de Marea Britanie si Irlanda, Germania, Belgia, Franta, Olanda, Luxemburg si Austria. In aceste state accesul va fi limitat pina la finele lui 2013, in vreme ce Spania mentine restrictiile pina luna viitoare.

Studiile recente ale Comisiei Europene scot insa in evidenta ca lucratorii romani si bulgari care muncesc in statele comunitare au avut un impact pozitiv asupra economiei europene si au contribuit cu o crestere de circa 0,3 la suta a produsului intern brut din Uniunea Europeana.

Politigraf

XS
SM
MD
LG