Linkuri accesibilitate

Călcâiul lui Ahile al actualei AIE


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: CEC insistă asupra şanselor egale pentru toţi concurenţii electorali.

Cu un an în urmă, Comisia Electorală Centrală a început să lucreze la o lege a finanţării partidelor, între alegeri şi în timpul campaniei electorale. Pentru a combate corupţia, desigur dar şi pentru a da şanse egale partidelor care intră în cursa electoral. Care este motorul acestei reforme care însă nu a ajuns în parlament, l-a întrebat Vasile Botnaru pe analistul Igor Boţan.

Igor Boţan: „Acum un an de zile Comisia Electorală Centrală a anunţat un proiect pe care îl desfăşoară până în prezent, de modificare a legislaţiei privind finanţarea partidelor, între campaniile electorale şi în campania electorală. Concepţia Comisiei Electorale Centrale este una, dacă putem spune aşa, globală, prevede modificarea a 7 legi şi se bazează pe recomandările GRECO şi ale Consiliului Europei privind finanţarea partidelor.”

Europa Liberă: Ce e aceasta GRECO?

Igor Boţan: „Grupul ţărilor care luptă împotriva corupţiei la care a aderat şi Republica Moldova. Recomandările făcute la adresa Republicii Moldovei, după alegerile precedente, acuma au fost luate în calcul de către Comisia Electorală Centrală, care a invitat şi un şir de organizaţii nonguvernamentale specializate, precum şi organizaţii internaţionale de asemenea specializate în domeniul finanţării partidelor.”

Europa Liberă: Finanţarea partidelor ţine mai curând nu de filosofia dezvoltării sistemului politic, ci, întâi de toate, de o utilitate publică imediată: lupta cu corupţia. Din această perspectivă, intervine CEC-ul sau nu?

Igor Boţan: „Exact. Se are în vedere lupta cu corupţia prin instrumente precum transparenţa, dar mai există şi o altă abordare, din punctul meu de vedere, corectă din partea Comisiei Electorale Centrale: cum să ofere şanse relativ egale pentru toţi concurenţii electorali. Rămâne să vedem dacă Parlamentul va pune pe agenda sa discutarea acestui proiect, pentru că deja Parlamentul are pe agendă, adică a fost înregistrat, un proiect similar care a fost propus de către deputatul Vlad Plahotniuc.

Europa Liberă: Parlamentul este format din partide care până acuma au existat bine mersi, în condiţii de netransparenţă, care presupun le convine mai bine decât transparenţa asupra căreia insistă CEC-ul.

Igor Boţan: „Cred că partidele din Parlament vor accepta mai degrabă proiectul Comisiei Electorale Centrale. Aşa cum spuneam, este un proiect foarte bun, care practic răspunde la problemele ridicate în campania precedentă şi răspunde la apelurile din partea instituţiilor internaţionale. Dacă va fi adoptat acest proiect, vom spune că e un proiect bun, dar vom pune sub semnul întrebării capacitatea autorităţilor Republicii Moldova de a implementa acest proiect, pentru că va apărea aceeaşi problemă: cine verifică. Vreau să amintesc istoria pe care am avut-o recent cu Comisia Naţională de Integritate, scandal care încununează un efort pozitiv, euroconform, dar atunci, când s-a ajuns la implementare, am văzut cu toţii că cei care ne reprezintă astăzi nu vor să fie verificaţi.”

Europa Liberă: Revenind la conceptele care se confruntă în discuţiile despre finanţarea partidelor. Societatea astăzi doreşte să elimine posibilitatea infiltrării unor magnaţi, care, după aceea, ar deveni oligarhi, adică ar impune nişte decizii politice în favoarea lor sau a business-ului. Pe de altă parte, statul nu are atâţia bani să ţină o campanie costisitoare. Nu ne comparăm cu americanii, de exemplu, cu cea mai scumpă şi cea mai recentă campanie, dar şi la noi deja o campanie pentru un partid costă mult prea mult, încât să rămână doar la cotizaţii sau la ce se poate lua de la buget.

Igor Boţan: „Este corect ceea ce spuneţi. Principiile sunt foarte, foarte clare şi în favoarea egalităţii şanselor partidelor. Acest proiect de lege prevede limitarea finanţării din partea persoanelor fizice şi din partea persoanelor juridice. Prevede plafonarea finanţării campaniilor electorale, pentru ca, aşa cum spuneţi şi dumneavoastră, oligarhii să nu vină masiv cu resursele lor şi să cumpere totul şi toate. În plus, proiectul prevede că resursele nedeclarate sau resursele care nu pot fi contabilizate să nu fie admise. Marea problemă despre care am vorbit deja: cine va controla? Organele care sunt în drept să controleze... avem încredere în ele sau nu?

Europa Liberă: Dacă vor fi puse în aplicare noile norme, aceasta înseamnă că partidele „bogate” se vor alinia la cele sărace? Nu vom mai vedea billboard-uri costisitoare, plătite de partidele care îşi pot permite aceasta?

Igor Boţan: „Toate cheltuielile partidelor, care pot fi verificate, vor fi transparente, dar există estimări care spun că cheltuielile netransparente sunt de la 3 până la 5 ori mai mari decât cele pe care le declară partidele. Tocmai era necesar un mecanism care să scoată la iveală cheltuielile netransparente. Să vă aduc exemple. Ştim că partidele bogate aduc în campanii electorale echipe de peste hotare care să le facă campanii de PR. Acestea lucrează incognito. Nimeni nu ştie unde au sedii, cu ce se ocupă, ce recomandări dau şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: Dar pachetul cu făină şi orez, de exemplu, va mai fi posibil în mituirea alegătorilor?

Igor Boţan: „Eu cred că şi aceste lucruri vor fi posibile, dacă nu vor fi raportate de către cetăţeni. Iar, dacă vor fi raportate de cetăţeni, atunci organele de control vor trebui să investigheze. Eu mă îndoiesc că aceste organe de control, care sunt considerate pârghii ale partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, vor funcţiona în interesul public şi nu în interesul partidelor.”

Europa Liberă: La următoarea campanie, trebuie să intre în vigoare deja această lege, să avem o nouă formulă de finanţare?

Igor Boţan: „S-ar putea să avem, pentru că, aşa cum spuneam, sunt recomandările unor instituţii internaţionale. Iar Republica Moldova este campion la bifarea implementării unor recomandări din partea instituţiilor europene. Dar implementarea este călcâiul lui Ahile al actualei Alianţei pentru Integrare Europeană.”

Europa Liberă: Dar nu la nesfârşit.

Igor Boţan: „Ştiu, dar europenii întreabă cu insistenţă atunci când sunt somaţi: aveţi pe cineva mai bun, aveţi partide mai credibile decât cele care guvernează astăzi Republica Moldova?”
Previous Next

XS
SM
MD
LG