Linkuri accesibilitate

O bombă în brațele lui Ponta (România liberă)


Promisiunile halucinante lansate în campania electorală de Dan Diaconescu (Adevărul).



Mai multe publicatii electronice, intre care Hotnews si Gandul, insereaza declaratia trimisului special al Moscovei pentru Transnistria, Dimitri Rogozin cum ca nu-l intereseaza parerea României in legatura cu infiintarea unui consulat rusesc in Transnistria. Presa româneasca citeaza Unimedia si Itar Tass si precizeaza ca afirmaţia lui Rogozin vine dupa o declaratie recenta a ministrului roman de externe, Titus Corlatean. Potrivit acestuia, România aşteaptă cu interes poziţia Guvernului moldovean în legătură cu acest consulat.

Premierul Victor Ponta se afla in fata unui test dur de fidelitate fata de aliatii sai din Uniunea Social-Liberala, liberali si conservatori. Declarand situatia de incompatibilitate a trei dintre membrii cabinetului, preşedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, i-a pus premierului o bombă în braţe. „Are două opţiuni. Să o arunce mai departe, să se salveze şi poate chiar să câştige de pe urma situaţiei sau să o lase să-i explodeze în faţă”, arata Dan Cristian Turturica in comentariul publicat in editia de weekend a Romaniei libere.

Prima variantă ar presupune ca premierul să-i revoce pe toţi cei declaraţi incompatibili, si astfel sa-si imbunatateasca imaginea in fata forurilor europene. Chiar si in tara, o asemenea pozitie ar fi de natura sa creasca increderea in bunele sale intentii, crede comentatorul, care adauga insa: Victor Ponta risca o ruptura brutala cu principalul sau partener de coalitie, liberalul Crin Antonescu, care s-a declarat deja impotriva luarii in considerare a verdictului ANI. Dan Cristian Turturica nu exclude varianta cea buna, dar nici nu mizeaza pe ea, cea mai probabila fiind amanarea oricarei clarificari, pana dupa alegerile din 9 decembrie. Cu un scor bun, Victor Ponta ar putea juca asa cum isi doreste.

Adevarul publica o analiza pe tema promisiunilor halucinante lansate in campania electorala de Dan Diaconescu, liderul Partidului Poporului. Cotat cu a treia sansa in alegerile parlamentare din decembrie, PPDD isi ameteste alegatorii cu masuri imposibil de luat. De la cresterea salariilor (inclusiv a celor din mediul privat) si a pensiilor, pana la sute de mii de locuinte care vor fi oferite gratis romanilor, in schimbul unor chirii de maximum 25 de euro pe luna.

Autorul analizei din Adevarul calculeaza ca ar fi nevoie de 170 de ani ca sumele sa fie amortizate. El semnaleaza promisiuni si mai periculoase: anularea privatizarilor, ceea ce ar antrena procese usiase la Curtea Europeana a Drepturilor Omului: apoi ruperea oricaror relatii cu Fondul Monetar International, sau ideea ca românii vor putea sa nu mai plateasca niciun fel de rate bancilor timp de an de zile si alte asemenea aberatii.

Mai sceptic, Dan Andronic, editorialistul ziarului Evenimentul zilei, este convins ca actuala campanie electorala are drept tema principala NIMIC, scris cu majuscule.
XS
SM
MD
LG