Linkuri accesibilitate

Cehia restituie averea bisericii catolice și a altor culte


Czech Republic -- Prague-View, undated
Czech Republic -- Prague-View, undated

Cultele vor deveni independente de stat și vor înceta treptat să mai primească finanțare de la buget.


După două decenii de negocieri, statul ceh a acceptat să restituie proprietățile bisericești confiscate de comuniști. Decizia adoptată de Parlamentul de la Praga într-un vot foarte strâns a fost salutată de clerici, dar este extrem de nepopulară într-o țară în care credincioșii sunt în minoritate. Detalii de la Mircea Țicudean.

Restituirea averii bisericii a fost votată de 102 din cei 200 de membri ai camerei inferioare a Parlamentului ceh, care a anulat astfel veto-ul camerei superioare, Senatul. În baza planului acceptat de Parlament, cultele religioase din Cehia vor primi terenuri și proprietăți în valoare de 3 miliarde de euro și compensații financiare de aproximativ 5 miliarde de euro în următorii 30 de ani.

În schimb, cultele vor deveni independente de stat și vor înceta treptat să mai primească finanțare de la buget.

Înțelegerea acordă bisericii cam 6 procente din pădurile și terenul arabil al Cehiei, suprafețe confiscate de comuniști în 1948, pe care clerul le va putea vinde sau arenda după plac.
Venită după 20 de ani de negocieri dificile, decizia restituirii averilor bisericești a fost salutată de cler, în frunte cu catolicii, cărora le va reveni partea leului. Ei trebuie să mulțumească pentru înțelegere în primul rând premierului de centru-dreapta Petr Necas și aliaților lui conservatori, printre care se numără ministrul de finanțe Miroslav Kalousek, care după vot s-a declarat „bucuros și chiar impresionat”.

Faptul că restituirea bunurilor bisericești nu este pe placul tuturor cehilor s-a văzut la dezbaterea din Parlament: opoziția social-democrată a ieșit din sala de ședințe înainte de vot, ceea ce se întâmplă rar. Cehia se numără printre cele mai ateiste țări din lume –70 până la 80% din cehi se declară nereligioși, iar decizia de a restitui averea unei biserici care nu mai joacă aproape nici un rol în societate este controversată, mai ales într-o vreme când Cehia, ca toate țările europene, reduce din greu cheltuielile bugetare.

Premierul Petr Necas a insistat pe tot parcursul dezbaterilor despre averile bisericești că pe termen lung statul ceh va economisi bani, căci va înceta să mai subvenționeze clerul. Iar președintele Vaclav Klaus, și el un conservator, a spus că nu va promulga legea decât dacă ea spune limpede că biserica va primi îndărăt numai ce i-au luat comuniștii în 1948, nicidecum ce a pierdut din diferite motive înainte de acea dată.

De decizia aprobată în Parlamentul ceh nu va profita numai biserica catolică, cea mai influentă în Cehia, ci și biserica husită, comunitățile evreiești și alte culte mai mici.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG