Linkuri accesibilitate

Previziunile economice CE: România - șomaj mic, dar inflație accelerată


Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso
Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso

Cifra scăzută a șomajului în România se explică în bună parte prin emigrația masivă a milioane de tineri.


Comisia Europeană a dat publicității o nouă prognoză, mai pesimistă, despre evoluția economiilor din cele 27 de țări ale Uniunii în anul curent și la anul. Detalii în relatarea corespondentului nostru la Bruxelles, Dan Alexe.
Potrivit ultimelor previziuni economice făcute publice de Comisia Europeană și care acoperă evoluțiile potențiale pînă în 2014, Românii ar trebui să simtă că o duc mult mai puțin rău decât alți cetățeni ai Uniunii Europene. Acolo unde, prin alte țări, recesiunea economică se va înteți, România contină să înregistreze în mod oficial o mică creștere economică.
Creșterea Produsului Intern Brut (PIB), încă modestă anul acesta, sub 1%, va fi, se estimează, de peste 2% anul viitor, ajungând la 2,7% în 2014. Dacă ne amintim că în 2009 PIB-ul României scăzuse cu 6,6%, asta înseamnă o creștere de 10 procente în numai 5 ani, altfel zis pe hârtie economia României este pe cale de a-și reveni într-un ritm rapid.
Proporțional, Produsul Intern Brut al majorității țărilor din zona euro, cu excepția Slovaciei, suferă mult mai mult decît cel al României. La fel, șomajul în România rămâne, așa cum a fost sistematic în ultimul deceniu - și previziunea este că el va rămâne în continuare - cu mult sub media europeană, care e de aproximativ 10 % din totalul forței de muncă.

In România, în ultimul deceniu, cifra oficială a șomajului a depașit rareori 7%, s-a stabilizat la 7,2 %- 7,3% și proiecția este că va rămâne acolo. Asta contrastează total cu situația din Spania și Grecia, unde aproximativ un sfert din totalul persoanelor active între 22% și 26% sînt în căutare de lucru, iar Comisia Europeană consideră că situația nu se va îmbunătăți în următorii doi ani.
In schimb, pata neagră pe tabloul României este inflația: Comisia Europeană prevede că anul viitor România și Polonia vor avea cea mai ridicată inflație din UE, România aproape 5%, iar Polonia 5,3%.
In concluzie, previziunile pe următorii doi ani pentru practic întreaga Europă sînt sumbre, chiar dacă se consideră că grosul crizei a trecut. Relansarea - foarte modestă la început - va începe, timid, abia anul viitor.
Comisia Europeană nu oferă nici explicații și nici o analiză globală pornind de la aceste cifre brute. Dacă ar fi făcut-o ar fi trebuit, evident, să ia în cont nenumărați factori socio-politici și culturali, iar nu doar statistici, precum faptul că cifra scăzută a șomajului în România se explică în bună parte prin emigrația masivă a milioane de tineri, care, la rândul lor, prin ceea ce trimit înapoi acasă, ajută la menținerea unei creșteri modeste a PIB-ului.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG