Linkuri accesibilitate

Cu Biblia și Coranul în față, un ministru eficient


Raed Arafat, ministrul sănătății
Raed Arafat, ministrul sănătății

Raed Arafat, ministrul sănătății, este un tehnocrat pur sînge pe care toate partidele și l-ar fi dorit să-l țină aproape.


România a trecut printr-o premieră politică: pentru prima dată, un nou ministru a depus jurământul de învestire având în față atât Biblia, cât și Coranul. Este vorba de Raed Arafat, medic de origine palestiniană, născut în Siria, care a preluat conducerea ministerului sănătății. Relatează de la București Sabina Fati.

Premierul socialist Victor Ponta a tras probabil lozul cistigator atunci cind a reusit sa-l convinga pe Raed Arafat, artizanul sistemului de urgenta din România să preia portofoliul Ministerului Sanatatii. Nascut in Siria si crescut in Palestina, Raed Arafat a venit sa studieze medicina in România la inceputul anilor 1980, cind avea 17 ani, iar dupa caderea comunismului a ramas aici.
Experimentul medicieni de urgenta l-a inceput la Tirgu Mures pe speze proprii, acum 22 de ani dupa ce a cumparat din Germania o masina la mina a doua pe care a echipat-o acolo ca salvare. Sistemul din Tirgu Mures a inceput deci cu masina lui Raed Arafat si citiva voluntari. Cu timpul a reusit sa-i aduca alaturi de el pe cei din Ministerul de Interne, iar acum SMURD Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare este gazduit de pompieri. Timpul mediu in care un echipaj SMURD ajunge la locul necesar este de 6 pina la 8 minute, iar Raed Arafat a reusit din 2007 pina acum sa generalizeze acest serviciu de urgenta in toata România si ar putea urma punerea in practica a acestei idei si in Republica Moldova, dupa cum rezulta din intilnirea pe care actualul ministru al Sanatatii a avut-o cu premierul de la Chisinau si ceilalti oficiali din domeniu.
Raed Arafat are 48 de ani si este un tehnocrat pur singe pe care toate partidele si l-ar fi dorit sa-l tina aproape. In ianurie, a existat insa un conflict deschis intre presedintele Traian Basescu si managerul urgentelor autohtone, dupa ce Raed Arafat s-a impotrivit privatizarii sistemului de urgenta. In proiectul legii sanatatii asa cum il sustine presedintele roman, privatizarea in acest domeniu reprezenta cheia de bolta. Atunci Raed Arafat a demisionat din functia de subsecretar de stat, explicind ca nu poate sa mai critice proiectul legii decit din afara. Ulterior, Traian Basescu si-a cerut scuze pentru felul agresiv in care a intervenit in dezbatere, iar Arafat a revenit la minister.
Potrivit declaratilor de astazi, Raed Arafat nu vrea sa ramina ministru al Sanatatii si dupa alegeri, precizind ca-si doreste sa revina la domeniul urgentei si ca a acceptat acest fotoliu doar temporar pentru a se pastra continuitatea. Practic, Ministerul a fost condus de Arafat in ultimele doua luni in care interimatul a fost detinut de primul ministru, care spera sa-l convinga sa ramina in fruntea Sanatatii si dupa scrutinul din 9 decembrie.
Desi neaga ca vrea sa intre in politica si sa ramina la virf in minister, totusi Arafat este extrem de implicat in dezvoltarea acestui domeniu si a vorbit chiar azi despre greselile pe care România ar trebui sa le evite in proiectarea noului design al Sanatatii, studiind bine ce au facut ceilalti. In orice caz, noul ministru al Sanatatii este reticent in ceea ce priveste extinderea privatizarii, atit din considerente sociale, cit din motive de eficienta. Argumentele sale sint extrem de clare, cel putin in ceea ce priveste privatizarea sistemului de urgenta, din care potrivit lui Arafat investitorii vor vrea sa scoata cit mai repede profit in detrimental eficientei.
Raed Arafat si-a luat cetatenia româna acum 14 ani si este primul strain care primeste un portofoliu ministerial in Romania, iar popularitatea lui de peste 70% il face sa fie o solutie pentru orice partid. Pe de alta parte Arafat risca destul destul de mult acceptind postul de ministru intr-o perioada in care totul este politizat in Romania, iar fondurile pentru dezvoltare sint reduse drastic.
XS
SM
MD
LG