Linkuri accesibilitate

„Parteneriatul transatlantic are o importanță fundamentală pentru România”


Președintele Traian Băsescu și președintele Barack Obama la Praga, aprilie 2010.
Președintele Traian Băsescu și președintele Barack Obama la Praga, aprilie 2010.

Mesajul de felicitare al lui Traian Băsescu către Barack Obama.



Realegerea lui Obama vine „într-un moment foarte prielnic pentru Parteneriatul Strategic româno-american, considera seful statului român, in vreme ce consilierul presidential Iulian Fota socoteste ca relatia dintre România si Statele Unite se va aprofunda odata cu realegerea lui Barak Obama, cu atit mai mult cu cit Bucureștiul și Wasingtonul sint „frati de arme”.

În România exista doua baze militare americane, una pe malul Marii Negre, folosita inclusiv pentru monitorizarea spatiului pontic, iar cealalta in sudul tarii, linga Caracal, acolo unde va fi amplasat scutul impotriva rachetelor baistice, care va putea apara intreaga Europa Europa de Est.

Intre Bucuresti si Washington exista o amicitie bazata mai ales pe probleme de securitate si care a debutat in perioada bombardarii Belgradului, cind România le-a permis avioanelor NATO sa alimenteze pe teritoriul său.

Aceasta relatie s-a aprofundat mai apoi odata cu formarea coalitiei create de Statelor Unite atunci cind a fost atacat Irakul dictatorului Saddam Husein.

Serviciile secrete autohtone si armata au fost restructurate si reformate cu sprijinul americanilor, interesati de aceasta zona in care se afla România aflata la 200 de kilometri de baza ruseasca din Transnistria si la intersectia liniilor de forta care fac legatura intre statele din Orientul Apropiat si puterile de la Marea Neagra.

În comparatie cu relatiile militare si de securitate dintre Statele Unite si Romania, conexiunile economice sint mult mai putin dezvoltate. In schimb parteneriatul politic, daca se poate spune asa, este extrem de activ, iar ambasadorul american la Bucuresti amendeaza imediat orice derapaj al administratiei autohtone sau orice exces al politicienilor. Românii sprijina aproape neconditionat relatia cu Statele Unite si nu au existat niciodata nici un fel de manifestatii, cum s-au intimplat in celelalte state europene, pentru retragerea militarilor romani din Irak sau din Afganistan.

In mesajul de felicitare pe care i l-a trimis Traian Basescu lui Barak Obama, presedintele român își exprimă speranțasa aiba cit de curind o intilnire cu omologul sau american. Ultima data cind s-au vazut, in septembrie 2011, cei doi au semnat Parteneriatul Strategic pentru secolul 21, care ia in discutie o gama larga de domenii, inclusiv educatia, dezvoltarea tehnologica sau investitiile.

Joi și vineri la București e așteptată o delegatie de oameni de afaceri americani reprezentind cele mai importante companii din Statele Unite (Amgen, Archer Daniels Midland (ADM), Cargill, Chevron, Eli Lilly, ExxonMobil, Mega Company, MetLife, PhRMA, Raytheon, Smithfield Foods si Timken).

Realegerea lui Barak Obama este confortabila pentru puterea de la Bucuresti, fiindca el a fost cel care a decis construirea scutului antiracheta in România si chiar daca pozitiile sale sint considerate prea moi fata de Moscova, oficialii romani au fost totusi multumiti de felul in care s-au dezvoltat relatiile bilaterale in primul sau mandat.
XS
SM
MD
LG