Linkuri accesibilitate

13 ani de stalinism în RSSM


Poster anti-stalinist de Valdimir Potapov, la o expoziţie din Moscova, organizată de Snob.ru şi galeria Marat şi Yulia Gelman.
Poster anti-stalinist de Valdimir Potapov, la o expoziţie din Moscova, organizată de Snob.ru şi galeria Marat şi Yulia Gelman.

O expoziţie de documente şi imagini la Muzeul de istorie şi arheologie din Chişinău.


O expoziţie de documente şi fotografii despre RSSM în 13 ani de stalinism a fost lansată astăzi la Chişinău la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie. Autorul expoziţiei care include peste 35 de documente din arhivele sovietice este istoricul şi fostul director SIS Valeriu Pasat. La deschiderea expoziţiei a fost şi corespondenta noastră Alla Ceapai:

"Fie ca Patria noastră să trăiască şi să înflorească!" Posterul sovietic original, cu un citat din Iosif Stalin.
"Fie ca Patria noastră să trăiască şi să înflorească!" Posterul sovietic original, cu un citat din Iosif Stalin.
Majoritatea materialelor istorice prezentate publicului larg autorul expoziţiei Valeriu Pasat le-a obţinut din arhivele Ministerului Afacerilor Externe, a FSB şi Arhiva Centrală din Federaţiei Rusă. Printre ele pot fi văzute imagini de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, documente despre formarea RSSM semnate de către Stalin şi Kalinin, documente şi imagini despre foamete şi deportări. Istoricul Valeriu Pasat spune că nu şi-a propus să prezinte perioada stalinistă nici în culori albe, nici negre:

„Şi cei care vorbesc că sovietizarea a fost ca un marş triumfător şi a avut rezultate pozitive în privinţa construcţiilor caselor, în privinţa învăţământului au dreptate. şi cei care vor vedea în această expoziţie documente care vorbesc despre înjosirea care a fost din partea organelor de represiune care au fost în anii 40, deportările care au avut loc şi ei tot vor avea dreptate. Eu nu încerc să impun nimeni punctul meu de vedere.”

Desene din Gulag
Desene din Gulag
Documentele şi imaginile din perioada 1940-1953 au trezit curiozitatea unui public diferit - pe lângă istorici şi oameni de ştiinţă, la deschiderea expoziţiei au venit mai mulţi politicieni, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice, comentatori politici şi lideri de opinie. La partea festivă a fost dat citirii şi un mesaj de la preşedintele ţării Nicolae Timofti, care a caracterizat perioada stalinistă drept una dramatică pentru poporul moldovenesc căruia i-a fost lezată demnitatea umană.

Un crâmpei din mesajul preşedintelui citit de consilierul său Mihai Şleahtiţchi:

„Suntem datori să spunem adevărul despre trecut şi să ne asumăm responsabilitatea de a nu mai admite pe viitor un asemenea calvar.”

Mai puţini, dar au fost prezenţi la expoziţie şi tinerii studenţi şi liceeni. Timur Luchian, student la facultate de istorie e de părere că această expoziţiei este un argument în plus că regimul comunist trebuie condamnat:

„Am găsit multe lucruri noi, în special documentele care sunt publicate în original deoarece este o sursă directă, o sursă istorică, care exprimă realităţile acelei epoci . aceste documente ne pot da o explicaţie a acelor procese care s-au petrecut şi cum de fapt au suferit oamenii în acea perioadă. Şi ne face să condamnăm cu siguranţă acest regim.”

Dar iată bunăoară ce mi-a spus un alt student Maria Cocieru:

„Ororile stalinismului au fost şi trebuie să fie chiar şi de tânăra generaţie denigrate pentru că e un lucru oribil ce s-a întâmplat străbunilor noşti, care au fost deportaţi şi chinuiţi în lagărele de concentrare. ”

Expoziţia a fost organizată cu sprijinul Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie şi a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG