Linkuri accesibilitate

„Comisia Națională de Integritate și-a pierdut credibilitatea în fața cetățenilor”


Vasile Botnaru în dialog cu Cristina Cojocaru.


Cristina Cojocaru şi-a dat demisia din Comisia Naţională de Integritate săptămîna trecută, odată cu scandalul legat de declaraţia de avere a noului preşedinte al Comisiei, Anatolie Donciu. Cristina Cojocaru fusese desemnată să fei membră în această Comisied de către mai multe asociații ale societății civile. Restul membrilor au fost numiți pe criterii politice. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu Cristina Cojocaru despre decizia ei de a demisiona.


Europa Liberă: Ați renunțat la această poziție care evident că nu era foarte comodă și chiar don quijotiană, pentru că trebuia să reprezentați societatea civilă care stă ca o piatră în pantoful autorităților nu foarte încântate ca cineva să le ia la întrebări. Acum rezultă că ați bătut în retragere?

Cristina Cojocaru:
,,Nu am bătut în retragere. Mi-am dat demisia de onoare pentru că eu cred că atunci când înaintezi niște cerințe cuiva trebuie tu însuți să poți face față acestor cerințe. Or, în momentul în care planează dubii în privința integrității membrilor Comisiei, Comisia nu mai are dreptul moral să facă acest lucru. Și eu cred că în acest moment, eu am urmărit ceea ce s-a întâmplat, și eu cred că în momentul în care s-a produs acest scandal, au urmat reacțiile care au urmat, Comisia și-a pierdut credibilitatea în fața cetățenilor.”

Europa Liberă: Dar vă faceți harakiri dumneavoastră în timp ce, de fapt rămâne intangibil și liniștit exact personajul numărul 1, domnul Donciu.

Cristina Cojocaru:
,,Demisia de onoare e o acțiune personală. Ea nu poate fi impusă și la ea nu poate fi îndemnat nimeni. Și poate fi tratată ca un exemplu, ca o acțiune de neîncredere. Eu nu mai cred în faptul că această comisie va face față așteptărilor cetățenilor. Eu am vrut să transmit un semnal foarte puternic cu acest gest. Eu sper că am fost înțeleasă corect. În momentul în care eu nu mai cred că pot face ceva aici, mai bine las acest loc altcuiva care mai crede că se poate face ceva.”

Europa Liberă: Dar prin faptul că nu ați fost acceptată ca președinte al acestei Comisii nu cumva s-a dat un semnal și mai puternic pentru societatea civilă ca să-și știe locul? Nu cumva este un gest de capitulare?

Cristina Cojocaru:
,,Nu cred că trebuie tratat ca un gest de capitulare. Eu cred că s-a demonstrat că ceea ce nu pot face exponenții partidelor poate face societatea civilă. Or, libertatea internă, pacea cu tine însuți este cel mai important lucru. Trebuie să fii împăcat cu tine însuți ca să poți să fii sigur și liber în deciziile pe care le iei. Eu nu mai cred că toți membrii comisiei au această libertate internă, au acest liber arbitru în a decide. Nu m-a deranjat faptul că nu mi s-a încredințat funcția de președinte. Dacă m-ar fi deranjat aș fi plecat în aceeași zi. Mai mult decât atât, pe actualul președinte îl cunosc de mai mult timp, îl respect ca și profesionist. Este de fapt unicul membru din comisie pe care îl știu de mai demult. Chiar m-am gândit că o să putem conlucra foarte bine. M-am bucurat că e o persoană care este din domeniu și cu care vom putea conlucra. Și nu e absolut nimic legat personal de domnul Donciu.”

Europa Liberă: Bine, acum sunteți deja în exterior și puteți spune tranșant ce anume i-ați reproșa din punct de vedere procedural, dar mai ales etic domnului Donciu.

Cristina Cojocaru:
,,Nu vreau să fac nici un fel de reproșuri ca și procedură.”

Europa Liberă: Bine, dar retragerea Dumneavoastră este chiar un reproș.

Cristina Cojocaru:
,,Nu știu dacă este un reproș domnului Donciu. Este mai degrabă un reproș situației în care a fost pus domnul Donciu de către politicieni care și-au dorit atât de mult pârghii prin această comisie. Or, această Comisie nu este o pârghie a politicienilor, este o pârghie împotriva politicienilor, dacă vreți, în primul rând. Și atunci când se revendică cu atâta agresivitate o autoritate publică de control, de control tocmai a acestor autorități, o autoritate publică care trebuie să monitorizeze autoritățile, care trebuie să aibă o anumită independență, atunci mie mi se pare anormală această tendință exagerată de a deține control, de a deține informații, de a deține pârghii tocmai în domeniul în care ar trebui politicienii și autoritățile publice care se simt că nu au ce ascunde trebuie să spună că - sunt curat, să verifice oricine: presa, Comisia Națională de Integritate, oricine - nu am ce să ascund. Or, aceste revendicări înseamnă ceva. Iarăși, nu e o problemă că până la urmă s-a ales un reprezentant din rândul celor desemnați de către partidele politice, dar toată istoria care a precedat, revendicările și explicațiile care s-au făcut în legătură cu această revendicare, discuțiile referitoare la partajul și revenirea anumitor funcții în schimbul unor funcții cu care nu s-a ales partidul respectiv a transmis un mesaj foarte clar că e pârghia privată a unui partid. Și pe mine m-a deranjat acest lucru.”

Europa Liberă: Și noi, spectatorii, care ne uitam la televizor la fel am rămas cel puțin jenați dacă nu chiar deranjați de paternalismul asupra domului Donciu personal și asupra funcției de președinte. Și atunci vă întreb, domnul Donciu a acceptat să fie cureaua de transmisiune? A acceptat acest paternalism? Care e senzația Dumneavoastră?

Cristina Cojocaru:
,,Senzația mea este că indiferent ce ar spune sau ce ar face domnul Donciu, au făcut-o pentru el politicienii care s-au lansat în acest paternalism. Și eu cred că din perspectiva acțiunilor oamenilor politici, da, s-a lăsat clar să se înțeleagă că este persoana care convine unui anumit partid. Pentru mine acum, ca cineva care nu mai este în comisie, pentru mine ca o persoană care este în exterior, ca un reprezentant al societății civile proba de integritate a Comisiei Naționale de Integritate va fi în momentul în care va trebui să se expună pe marginea unui caz de conflicte de interese sau de averi agonisite în mod dubios de către reprezentanți din sânul partidelor politice. Și în special, m-ar interesa discuțiile pe marginea unor asemenea cazuri din interiorul partidului care l-a desemnat pe domnul președinte.”

Europa Liberă: Dar un test de integritate deja îl avem în față: o proprietate nefinisată, nedeclarată, neimpozitată. Prin urmare, orice caz similar va fi tratat așa cum a fost tratat în cazul domnului Donciu. Deci, nimic nou nu va apare. Asta e metodica cu care se înarmează consiliul, și astfel va trata orice cazuri îndoielnice.

Cristina Cojocaru:
,,Evident. Eu nu sunt de acord cu abordarea că ar trebui să tratăm de o manieră aprobatoare situației similare cu cea în care s-a pomenit domnul Donciu în cazul altor funcționari. Nu poți să stabilești duble standarde. Comisia trebuie să aibă libertatea deplină în a spune că așa nu este bine, sau dacă legea nu este bună în această privință și nu ne permite responsabilizarea oamenilor care s-au folosit de anumite cunoștințe specializate, s-au folosit de anumite tertipuri, și nu mă refer acum la domnul Donciu, a fost cazul domnului Sergiu Arnăut spre exemplu, care a dat o lecție funcționarilor publici cum poți să-ți ascunzi averile și să nu fii pasibil de niciun fel de răspundere.”

Europa Liberă: Sau să le pui la adăpost.

Cristina Cojocaru:
,,Sau să le pui la adăpost, sau cum poți să faci să eviți în mod perfect legal declararea unei averi incomode. Eu cred că, Comisia Națională de Integritate ar trebui să poată să fie foarte tranșantă în asemenea cazuri când funcționari de rang înalt, persoane cu funcții de demnitate publică oferă asemenea lecții, or aici este cel mai grav că se creează niște precedente negative. Nu poți să ai un asemenea antierou în Comisie. Eu nu mă pot asocia din punct de vedere etic și profesional cu o Comisie afectat. Poate domnul Donciu, până la urmă, are dreptate, și vreau să cred că așa este. Vreau să cred că de fapt domnul Donciu are o avere perfect legală, că toate explicațiile dumnealui sunt valabile. Vreau să cred acest lucru. Dar eu cred că ar fi trebuit să existe o reacție promptă, imediată dacă vreți. Putea un terț, cineva din afară să stabilească dacă ceea ce s-a scris în Ziarul de Gardă e adevărat sau nu. Ar fi trebuit să ia atitudine cineva.”

Europa Liberă: Dar faptul că s-a pus chezășie politică în favoarea inocenței domnului Donciu mi se pare deranjant pentru că vorbim despre o Comisie care ar fi trebuit, da, în faza constituirii, să aibă tutela politică sau care vreți, dar din momentul constituirii să devină independentă, cordonul ombilical să fie tăiat și într-adevăr cel care să se apuce să-l apere pe domnul Donciu nu numai din zona politică să vină. Să vină de la colegi de la procuratură, de la CCA, de la facultate, de oriunde, duhovnicul.

Cristina Cojocaru:
,,Care este garanția pentru cetățean în momentul în care ei văd că anumiți politicieni se angajează trup și suflet pentru o persoană care ar trebui deja să aibă cordonul ombilical tăiat? Și atunci cum ar trebui să procedeze această persoană care mai deține și o funcție administrativă în Comisie în cazul în care s-ar verifica și nu dă Doamne s-ar descoperi niște nereguli în privința celor care astăzi îi iau apărarea lui? Care ar fi poziția dumnealui în acest caz? Ar fi el pe măsură să-i atragă la răspundere?”

Europa Liberă: Adică exigența este afectată din start a președintelui și a Comisiei.

Cristina Cojocaru:
,,Tocmai de asta eu spuneam că pentru mine proba de integritate a Comisiei de Integritate ar fi discutarea în mod public. Vreau să atenționez că ședințele Comisiei Naționale de Integritate trebuie să se desfășoare în mod public. Legea spune că sunt publice. Și toate aceste discuții în cadrul Comisiei despre conflictele de interese, averi, discuțiile care le au membrii Comisiei trebuie să se facă într-o manieră deschisă în raport cu presa și toate persoanele interesate. Și eu vreau să văd aceste discuții publice pe marginea unui caz care este din interiorul partidului care a revendicat această funcție și care acum apără atât de mult această situație. Deci, ei nu propun o soluție obiectivă. Noi suntem siguri de această persoană, noi solicităm instituirea unei comisii de anchetă în cadrul Parlamentului spre exemplu, care ar putea fără pic de tăgadă să stabilească și dacă într-adevăr o să restabilească reputația, Ziarul de Gardă o să trebuiască să-și ceară scuzele de rigoare și așa mai departe. Să determine cineva obiectiv din afară, nu să dea cuvântul ei unul pentru altul că se află în conflict de interese de fapt este partidul care l-a desemnat și tot acest partid acum îl apără. Eu nici nu știu cum ar trebui să procedeze membrii Comisiei în situația în care ar trebui să discute o situație de conflict de interese care afectează oricare din partidele politice care au desemnat membri în această comisie.”

Europa Liberă: Dar după acest, să zicem, incident de imagine mai credeți că, Comisia poate fi una dură și exigentă?

Cristina Cojocaru:
,,Păi ăsta este motivul din care eu am plecat. Eu văd această comisie ca o entitate care ar trebui să fie foarte exigentă. Or, vreau să deschid aici niște paranteze, în ultima discuție care am avut-o între membri a fost lansată și o ipoteză de către un membru al Comisiei că poate nu ar trebui să fie foarte multe scandaluri în jurul unei instituții care doar s-a creat și poate ar trebui vreo câțiva ani să nu sancționăm pe nimeni. Și eu chiar am rămas stupefiată.”

Europa Liberă: Dar poate nu o să găsească, poate într-adevăr toată lumea e atât de imaculată că n-o să aibă nimic de lucru Comisia.

Cristina Cojocaru: „Eu cred că are dreptul la viață și o asemenea ipoteză, pentru că am mai auzit că în Republica Moldova nu există corupție la nivel înalt și că nu putem să vorbim fără probe. Or, probe nu au fost aduse niciodată și atunci nu avem voie nici măcar să suspectăm corupția acolo unde discutăm noi acum că ea ar putea cumva să se afle, numai că acest lucru s-ar bate cap în cap cu sondajele de opinie și ceea ce cred oamenii despre cei pe care i-au ales și care cred că sunt atât de imaculați.”

Europa Liberă: Dar mai ales finanțatorii care au dat o groază de bani pentru lupta cu corupția.

Cristina Cojocaru:
„Eu cred că și ei vor lua o atitudine la un moment dat, dar îmi doresc foarte mult ca ceea ce am făcut eu să fie greșeala mea. Sper foarte mult să fie restabilit bunul nume al domnului Donciu și sper ca această Comisie să poată să înceapă să lucreze cât de curând. Plecarea mea nu va afecta funcționarea din punct de vedere legal al Comisiei pentru că ea este deliberativă din momentul în care sunt prezenți 3 membri, or Comisia are 4. Eu nu vreau să spun că ceea ce cred eu trebuie să creadă toată lumea. E o decizie care îmi aparține doar mie și dacă sunt organizații neguvernamentale care cred că se poate face ceva eu îi îndemn să semneze.”

Europa Liberă: Chiar în aceste circumstanțe.

Cristina Cojocaru:
,,Da, eu îi îndemn să înainteze pe cineva, să vină altcineva care mai crede, care are acest motor intern. Eu nu-l mai am.”*
XS
SM
MD
LG