Linkuri accesibilitate

Accidente cu toptanul


În toiul reevaluării Poliţiei Rutiere, numai în weekend-ul recent, pe şoselele patriei au avut loc 13 accidente soldate cu 8 morţi...


Mă întreb şi vă întreb, stimaţi ascultători: de ce oare a început recent o mega-reevaluare în Poliţia Rutieră? Care o fi scopul ei? Răspunsul pare mai mult decît evident: pentru a anihila corupţia şi a instaura ordinea pe şoselele patriei...

Ei bine, mă tem că doar cu această reevaluare, normalitatea pe drumuri nu va mai apărea niciodată. E prea puţin să fie poliţiştii corecţi şi exigenţi. Mai există atîtea amănunte care trebuie reevaluate şi refăcute, încît te întrebi dacă mai e posibilă ameliorarea în condiţiile noastre specifice.

În toiul reevaluării Poliţiei Rutiere, iată, numai în weekend-ul recent, pe şoselele patriei au avut loc 13 accidente soldate cu opt morţi şi mai mulţi răniţi. Înfiorător şi absurd deopotrivă e mai cu seamă accidentul de la Mereni. La fel ca şi anul trecut la Bulboaca, un microbuz cu nuntaşi a încremenit inexplicabil pe calea ferată, fiind spulberat de un tren. Patru oameni au murit, cinci au ajuns la spital în stare gravă. De vină e se pare, ca şi anul trecut, tot şoferul, care a ignorat semnalul ce anunţa apropierea trenului.

Colegii de breaslă l-au intervievat imediat pe ministrul transporturilor, Anatol Şalaru care a deplîns absenţa mai multor bariere la trecerile la nivel cu calea ferată. E nevoie de 60 milioane de lei pentru instalarea acelor bariere, bani pe care ministerul nu-i are, fireşte, a spus dl Şalaru. E regretabil, fără doar şi poate, că barierele alea nu sînt, dar, vorba unui coleg de-al meu de la Europa Liberă, cine ne poate garanta că şoferii debusolaţi ai tranziţiei nu vor ocoli haiduceşte barierele? Cred că nimeni nu ne poate oferi această promisiune fermă.

Repet, sînt o sumedenie de amănunte care contribuie la proliferarea acestei stări de fapt dezolante. Dar există unul care e cel mai important, fără primenirea căruia nu vom reuşi nimic. E vorba de mentalitate, de haosul din capetele noastre, de proverbiala obişnuinţă a moldoveanului de a-şi face curaj şi de a ignora pericolul - Avosi pronesiot!

Avem aici o sumedenie de şoferi vitezomani, hăbăuci, aghesmuiţi, lipsiţi de simţul responsabilităţii. Toţi aceşti indivizi şi-au luat permisele de conducere la şcolile de şofat autohtone. Atunci cînd susţin examenul sînt pesemne impecabili, după care sînt repede pătrunşi de sentimentul că planeta întreagă e a lor.

Mi se pare de domeniul evidenţei că în atare condiţii ar trebui înăsprit modul de eliberare a permisului. E nevoie de o selecţie mult mai riguroasă. Nu poate oricine să fie la volan, chiar dacă vrea cu tot dinadinsul. Nu va sărăci ţara dacă vom avea mai puţini şoferi, în schimb, în mod sigur, vor muri mai puţini oameni pe şosele.
XS
SM
MD
LG