Linkuri accesibilitate

„Mafia rusă, liberă să-şi spele banii în Moldova” (Adevărul)


Dmitri Rogozin va întreprinde o vizită la Chișinău și Tiraspol (Unimedia).



Mafia rusă, liberă să-şi spele banii în Moldova”, este titlul articolului semnat de Ion Preaşca în „Adevărul”. În perioada 4-13 februarie 2008, în conturile Bunicon-Impex SRL şi Elenast-Com SRL, deschise la Banca de Economii, au fost transferate din Federaţia Rusă 52 de milioane de dolari. Beneficiarii banilor sunt câţiva funcţionari ruşi. Autorul constată că autorităţile n-au deschis niciun dosar pe marginea cazurilor de spălare de bani prin Banca de Economii, deşi erau obligate să se autosesizeze. „Dacă inspectorii vor constata că a fost o evaziune fiscală, atunci ar putea fi iniţiată o cauză penală”, a declarat Victoria Timuş, responsabilă de relaţii cu publicul la Centrul Naţional Anticorupţie. Totodată, ea a precizat că pe acest caz nu a fost intentat niciun dosar penal, pentru că „partea rusă trebuia să sesizeze autorităţile moldoveneşti privind faptul comiterii infracţiunii”.

Reporterii „Centrului de Investigaţii Jurnalistice” scriu despre soarta copiilor străzii. Jurnaliştii constată că sute de copii din Republica Moldova îşi duc veacul hoinărind pe drumuri, prin gări sau prin parcuri. Angajaţii Centrului de Plasament Temporar al Minorilor din Chişinău organizează periodic razii ca să le ofere un adăpost, cel puţin pentru o vreme. Dar nu e uşor să-i ajuţi. Pentru că au fost stigmatizaţi şi discriminaţi toată viaţa, sunt neîncrezători. „Sentimentul fals al libertăţii pe care-l resimt aceşti copii atunci când ajung în stradă îi împiedică să înţeleagă că îşi compromit viitorul. Ei se organizează în grupuri în care toţi par a fi egali şi de aceea cred că şi-au găsit mediul perfect, unde nu vor fi respinşi sau stigmatizaţi”, explică şeful centrului, Viorel Josan.

Dumitru Spătaru, comentatorul portalului informaţional „tribuna.md” notează că după mai bine de trei ani de la constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) şi declararea obiectivului de integrare europeană drept prioritate absolută a Republicii Moldova, se pare că şi politicienii de la guvernare au început în sfîrşit să creadă în ceea ce au promis oamenilor. „Toţi liderii AIE au început să „cînte” cu aceeaşi voce despre perspectiva şi beneficiile integrării europene, care au devenit atît de reale, încît mai că le atingi cu mîina dacă vrei. Mai mult chiar, se observă o competiţie oarecare între liderii AIE, fiecare dorind să-şi asume meritele pentru obiectivul care ar putea fi realizat mult mai repede decît şi-ar fi închipuit unii”, observă autorul.

Portalul de ştiri „unimedia.md” îl citează pe vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, care a scris pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook următoarele: „Federația Rusă respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova, iar Republica Moldova trebuie să respecte dreptul Federației Ruse să apere drepturile cetățenilor noștri”. Unimedia menţionează că declarația a fost făcută în contextul solicitărilor de a permite deschiderea unui Consulat al Federației Ruse la Tiraspol. În articol se mai scrie că Dmitri Rogozin va întreprinde în perioada 16-17 noiembrie o vizită de lucru la Chişinău şi Tiraspol.
XS
SM
MD
LG