Linkuri accesibilitate

Luptînd cu „junta”


Încercarea PCRM-ului de a pune conducerea de azi într-o oală cu juntele şi reacţiunile mi se pare periculoasă.



Nu sînt nici membru şi nici fan al Partidului Comuniştilor din Moldova, fapt uşor de constatat, dar sînt, cu siguranţă, unul dintre cititorii cei mai atenţi ai ziarului Comunistul. Ştiu că e ciudat, dar acesta e adevărul. Aşadar, citesc ani de zile Comunistul care, recunosc, nu-mi place. Şi de ce o fac?

Îmi amintesc chiar că am avut o discuţie vie cu un coleg de breaslă care mi-a reproşat că lecturez această publicaţie. „E curată pierdere de timp. Pe deasupra, îţi strici dispoziţia. Sînt incorigibili. Ce vrei să descoperi în ziarul lor?” m-a întrebat, plin de mirare, colegul de breaslă.

I-am spus că, citind Comunistul, descopăr o parte din realitatea moldovenească pe care alţii preferă s-o ignore. Repet, sînt mereu mai decepţionat de lectura Comunistului, dar mi se pare normal să aflu ce scriu şi simt nişte concetăţeni care au format un partid ce e deocamdată cel mai mare. Mă simt aşa mai informat şi, în plus, cred că un lucru pe care îl priveşti cu ochii mari e mai puţin periculos decît unul pe care îl treci cu vederea.

Citind numărul de vineri al Comunistului am avut o mică revelaţie. E un interviu mare acolo cu Iurie Muntean, secretarul executiv al CC al PCRM. Iurie Muntean constată, între altele, că „s-au împlinit trei ani de cînd la putere se află hunta”. Iar un tînăr comsomolist precizează că „anume tineretul progresist e în primele rînduri ale luptei împotriva fascizării ţării”.

Am remarcat, încă înainte să interzică guvernanţii „secera” şi „ciocanul”, că în paginile Comunistului conducerea cvasiliberală şi cvasiproeuropeană e demonizată, confundată cu o juntă ordinară de sorginte fascistă, care a uzurpat puterea. De parte de mine gîndul să le cînt osanale actualilor conducători, dar încercarea PCRM-ului de a pune conducerea de azi într-o oală cu juntele şi reacţiunile mi se pare periculoasă nu doar pentru guvernanţii recenţi.

În mod normal te întrebi: dar ce va face PCRM-ul dacă va reveni la putere după o luptă acerbă cu puterea pe care o consideră o urgie? Păi, numai încercarea de a-ţi imagina un asemenea viitor îţi poate ridica părul măciucă...
XS
SM
MD
LG