Linkuri accesibilitate

Monica Macovei: „Primiţi laude pentru că v-aţi făcut treaba, şi populaţia, şi cei de la putere...”


Monica Macovei
Monica Macovei

Un interviu cu președinta Comitetului de cooperare parlamentară UE-Moldova.


Comitetul de cooperare parlamentară Uniunea Europeana Moldova a avut loc la Chisinau. Ieri doamna Monica Macovei, preşedinta Comitetului a avut întrevederi cu preşedintele Niocolae Timofti, cu premierul Vlad Filat, cu liderul liberalilor moldoveni Mihai Ghimpu. Astazi, Monica Macovei a fost în regiunea transnistreană şi odată revenită la Chişinău a stat de vorbă cu colega noastră Alla Ceapai.

Monica Macovei: „Republica Moldova merge foarte bine înainte, am felicitat-o, pornind de la aspectele politice, apoi la cele economice, în fine, toate celelalte reforme în toate domeniile. Acestea sunt recomandările adoptate ieri seară de Comitetul de cooperare parlamentară. Şi Republica Moldova este practic felicitată de toţi actorii europeni. Este campioana reformelor în acest moment, adică din 2009 încoace. Primiţi laude pentru că v-aţi făcut treaba, şi populaţia, şi cei de la putere.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să vă opriţi, tot timpul lauda este o încurajare să continui să munceşti şi mai mult, şi mai mult. Şi implementarea, aplicarea legilor e cea mai grea, deci aici vă ajutăm sunt experţi, e lume vine, lucrează pe legi, vă spunem cum să aplicaţi.”

Europa Libera: Ce restanţe aţi constatat în ceea ce priveşte realizarea reformelor pro-europene?

Monica Macovei:
„Nu le-aş spune restanţe, dar ce mai e de făcut, pentru că s-a făcut foarte mult. Astea nu sunt restanţe pentru că nu poţi face în trei ani de zile, cât trebuie să faci în 5, 10 sau 20 de ani. De pildă, trebuie modificată Legea finanţării
partidelor politice şi a campaniilor electorale. Am lăudat proiectul finalizat de CEC, care a şi lansat astăzi în dezbatere proiectul. E un proiect foarte bun şi acesta ar trebui adoptat pentru că prevede pe lângă transparenţă şi un anumit nivel limitat al donaţiilor tocmai pentru a rupe legătura dintre donatorul X şi o eventuală funcţie după alegeri.

Doi, este important să integraţi reforma Procuraturii Generale în reforma justiţiei în general. Ce vreau să spun este că procurorul general trebuie să lucreze împreună cu Ministerul Justiţiei, şeful acestei reforme este ministrul justiţiei. Apoi trebuie adoptate prevederi clare pe măsurile speciale de investigaţie, astea sunt interceptări fie telefonice, email şi tot ce înseamnă comunicaţie, fie filmări, fie interceptările ambientale adică într-un restaurant, într-o cofetărie, într-un loc public.

Nu există nici un stat democrat şi vorbim de state democrate, nu de dictaturi, unde actele de crimă organizată, care înseamnă trafic de persoane, de copii, de femei, de droguri, de arme sau corupţia, spălarea de bani, frauda să fie investigate fără mijloace de supraveghere secretă.

De asemenea, imunitatea e iarăşi o problemă. Eu am fost surprinsă să aud că judecătorii în R. Moldova au imunitate, în sensul că nu poţi să începi o anchetă împotriva unui judecător decât cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Nu am mai auzit aşa ceva. Deci, imunitate nu trebuie să existe decât cel mult în situaţii de arest preventiv. Înţeleg că s-a făcut doar o excepţie pentru fapte de corupţie, nu trebuie pentru orice faptă. La fel şi cu parlamentarii – să poată fi anchetaţi, eventual poţi să ceri aprobarea ridicării imunităţii numai dacă vrei să-l arestezi preventiv.”

Europa Libera: Mai mulţi experţi spun că corupţia e cel mai mare obstacol care împiedică realizarea reformelor proeuropene pe care şi le-a asumat Republica Moldova şi că ar trebui să se activizeze această luptă cu corupţia?

Monica Macovei: „Da, sunt total de acord, mai ales că cu asta m-am luptat şi eu în România şi chiar în discuţiile de ieri unde au venit ministrul de interne, ministrul de justiţie. Procurorul general şi directorul CNA acelaşi lucru le-am spus că trebuie să-şi facă priorităţi, nu trebuie să tratezi la fel corupţia mică cu corupţia mare, adică cea politică şi trebuie să existe o unitate de elită de investigaţie, investigatori, procurori şi experţi financiari care să se ocupe de marea fraudă şi de corupţia politică sau cea din justiţie.

De pildă, trebuie să existe un birou care să ocupe numai de corupţie în justiţie. Că e foarte importantă, dacă e corupţie în justiţie nimic nu va merge bine. Chiar am întrebat aseară la discuţia cu cei din justiţie şi cu procurorul general, dar câţi judecători sunt condamnaţi, de exemplu, că noi avem în România chiar de la Înalta Curte anchetaţi şi mulţi condamnaţi, şi mi-au zis că niciunul.”

Europa Libera: Asta înseamnă că nu merge această luptă cu corupţia?

Monica Macovei: „Asta înseamnă că ceva trebuie schimbat.”

Europa Libera: Cu acest ritm al reformelor din Republica Moldova care sunt perspectivele că la următorul summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc anul viitor, vor fi totuşi semnate atât Acordul de Liber Schimb, cât şi cel de liberalizare a vizelor, dar şi un Acord de Asociere?

Monica Macovei: „Eu sunt optimistă, dacă lucrurile merg ca şi până acum, eu sunt optimistă că vor fi semnate. La sfârşitul anului 2013 este prevăzută semnarea Tratatului de Asociere, iar din acesta face parte şi tratatul aprofundat de liber schimb. Ca să înţeleagă lumea ce e acest tratat, înseamnă că Republica Moldova intră în spaţiul de liber schimb fără taxe al UE, asta înseamnă foarte multă bunăstare pentru oameni, deci îşi pot vinde produsele în UE, ca şi cum face parte din Uniune. Deci aduce mari beneficii producătorilor de orice fel şi, sigur, a oamenilor de afaceri, creează slujbe.

E foarte important acest tratat. El va face parte din Tratatul de asociere, care altfel e gata, stăm să se termine şi cel cu liberul schimb unde mai trebuie făcute nişte lucruri. Acum nu ştiu dacă liberalizarea vizelor va fi până la sfârşitul lui 2013, s-au începutul lui 2014, dar vine foarte repede. Şi dacă ne uităm comparativ la alte state, de exemplu, din Balcanii de Vest au aşteptat mult mai mult decât Republica Moldova.

Republica Moldova a terminat prima fază de adoptare a legislaţiei şi acum intră în faza a doua de implementare. Cu cât implementează mai repede, cu atât liberalizarea vizelor vine mai repede. Sigur că e o decizie politică luată de Consiliu şi urmează să fie votată şi în Parlamentul European. Dar aşa cum merg lucrurile eu sunt foarte optimistă. Dar, eu repet, o să fiu mereu critică, adică o să laud, dar o să şi critic. O să spun foarte bine ce aţi făcut, dar uite ce mai aveţi de făcut, că acesta e rostul.”

Europa Libera: Unii experţi spun că Transnistria ar fi un obstacol în calea integrării europene şi că odată cu trecerea la cea de-a doua fază a liberalizării regimului de vize se va cere de la Moldova mult mai concrete pe dimensiunea soluţionării conflictului transnistrean.

Monica Macovei: „Nu cred că Moldova este învinuită de nesoluţionarea conflictului transnistrean, eu nu am auzit asta niciodată. Dimpotrivă din 2009 încoace contactele, neoficiale, dar care creează o relaţie interumană şi mai rezolvi lucruri, s-au înmulţit, plus negocierile în formatul 5+2. Aici UE ar vrea să aibă un rol mai mare decât cel de acum care e numai de observator. Să vedem unde ne duce.

Este clar că principalul obstacol este Federaţia Rusă şi voinţa Federaţiei Ruse. Dar haideţi să vedem. Deci, ideal, este o singură ţară şi ideal este ca Acordul de Asociere, liberalizarea vizelor şi Acordul de liber schimb să se aplice pentru întreaga ţară. Şi locuitorii din regiunea transnistreană nu vor avea decât de câştigat, vor circula liber, vor exporta produsele pe piaţa UE, vor avea bunăstare, adică vor trăi mai bine, adică vor fi mai puţin săraci ca să spun clar, că asta înseamnă bunăstare, ca şi cei de pe partea dreaptă a Nistrului.

Şi autorităţile din regiunea transnistreană au responsabilitate în faţa propriilor cetăţeni, că până la urmă este vorba de soarta, politicienii sunt acolo ca să facă viaţa oamenilor mai bună, mai frumoasă, mai bogată. O să vedem care va fi decizia, pentru că idealul este să mergem cu toată ţara. O să vedem la mijlocul lui 2013 cum suntem.”
XS
SM
MD
LG