Linkuri accesibilitate

Numirea şefului CNI scandalizează ONG-urile


Militanţii pentru drepturile omului susţin că guvernanţii au compromis reforma.

Comisia Naţională de Integritate are un nou şef, aprobat săptămâna trecută de parlament: fostul procuror, Anatolie Donciu. Numirea sa s-a făcut cu întârziere de 8 luni şi ea este deja contestată de mai multe organizaţii neguvernamentale. Anatolie Donciu a fost în trecut mai întâi adjunct al procurorului de Chişinău, apoi al Centrului anticorupţie şi a fost înaintat în funcţie de liberali. Ceea ce, potrivit organizaţiilor obşteşti, nu-i va permite să fie imparţial la examinarea averilor unor politicieni şi demnitari din arcul guvernamental, mai ales că nici legea nu-i permite să deţină aceasta funcţie. Liliana Barbăroşie relatează despre reacţiile la aceste acuzaţii.

Desemnarea lui Anatolie Donciu o contestă public patru dintre cele mai cunoscute ong-uri. Şi nu doar pentru că anterior au insistat ca şefia instituţiei menite să verifice averile demnitarilor să revină unui reprezentant al societăţii civile. Contestatarii au ajuns la concluzia că prin desemnarea fostului procuror deputaţii riscă să compromită din start noua instituţie, întrucât au dat preferinţă unui candidat incompatibil cu această funcţie. Aşa cum ne-a spus liderul uneia din cele patru organizaţii, Sergiu Ostaf, de la CREDO, incompatibilitatea ar rezulta din faptul că Anatolie Donciu a fost în trecut adjunct de procuror al capitalei, apoi al centrului anticorupţie, iar şeful CNI nu ar fi trebuit, conform legii, să fi deţinut astfel de funcţii în cariera sa:

Sergiu Ostaf
Sergiu Ostaf
„Legea prevede foarte clar: persoana care anterior a deţinut o funcţie de înaltă răspundere publică nu poate să deţină funcţia de preşedinte al CNI. Logica fiind foarte simplă: aceste persoane urmează a fi examinate de această instituţie. Ai deţinut funcţie de demnitate publică, gata, nu mai poţi fi preşedinte al CNI. Nemaivobind de faptul că CNI-ul actual este subminat puternic de prezenţa în ea a reprezentanţilor politicului. Măcar preşedintele să fie cât de cât conform unor standarde.”

Cele patru organizaţii i-au sugerat proaspătului şef al CNI să se retragă din funcţie măcar şi din motivul că ar putea fi controlat politic. Anterior, liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a recunoscut public, în repetate rânduri, că revendică şefia CNI colegilor de alianţă, iar după votul favorabil din parlament nu a ascuns că liberalii au avut întâietate la numirea candidatului. Sergiu Ostaf vede în asta un semnal clar că independenţa instituţiei este din start subminată:

„Dumnealui se bucură de un anumit grad de încredere profesională. Dar pe lângă aceasta, el trebuie să răspundă şi criteriului de compatibilitate cu funcţia. Din păcate, domnul Donciu nu răspunde acestui criteriu şi ar putea, cal mai mult, fi membru al CNI. Oricare persoană publică care are onoare se retrage atunci când se constată această incompatibilitate. Ţine de reputaţia oricărui profesionist.”

Aflat în centrul acestor acuzaţii, Anatolie Donciu a evitat să le comenteze, fiind de negăsit astăzi pentru a-şi preciza poziţia. I-am solicitat în schimb o reacţie deputatului PL, Victor Popa, preşedintele comisiei parlamentare care a avansat în legislativ candidatura şi care era obligată să-i verifice compatibilitatea:

Victor Popa
Victor Popa
„În realitate, ei nu au dreptate, dezinformează lumea şi au întrecut orice măsură. Domnul Donciu nu a deţinut funcţii de înaltă răspundere, pentru că doar cei numiţi de parlament, preşedinte, guvern deţin astfel de funcţii. Domnul Donciu a fost numit vice-procuror prin ordinul procurorului. Aceasta este o funcţie de demnitate publică, dar nu de înaltă răspundere.”

Iată însă cum răspunde Victor Popa şi întrebării dacă un reprezentant al societăţii civile, sau al opoziţiei, nu ar fi asigurat o mai mare independenţă la şefia unei instituţii precum e CNI:

„Donciu a fost înaintat de PL. Au existat fireşte mai multe opţiuni, inclusiv să se dea funcţia societăţii civile, dar s-a discutat în alianţă şi s-a luat această decizie politică. Da de ce să se dea această funcţie la opoziţie? Cine este responsabil de actul guvernării în ţară?”

Solicitat de noi, un alt membru al comisiei juridice din legislativ, liberal-democratul Tudor Deliu, ne-a spus că nu este sigur dacă există sau nu vreun conflict de incompatibilitate, dar că Anatolie Donciu i-a lăsat o impresie bună în timpul audierilor din comisie:

„Mie personal mi-a creat impresia că va fi un preşedinte bun. Dar trebuie să analizam foarte bine şi să vedem dacă e compatibil. Dacă se va constatat că nu e, va trebui schimbat.”

Printre organizaţiile care au criticat alegerea parlamentului este şi Juriştii pentru Drepturile Omului. L-am întrebat pe liderul acesteia, juristul Vitalie Nagacevschi, de ce a subscris apelului dacă, aparent, legea nu spune clar dacă Anatolie Donciu este sau nu incompatibil cu funcţia de preşedinte al CNI:

Vitalie Nagacevschi,
Vitalie Nagacevschi,
„Sunt sceptic că această instituţie nu va fi supusă controlului politic. Chiar şi pentru că membrii ei sunt exponenţi ai partidelor. Dar dacă ar fi fost preşedintele din partea societăţii civile, ar fi fost de aşteptat o abordare mai îndepărtată de politic.”

Disputele în jurul şefiei CNI deja au întârziat cu mai multe luni intrarea în funcţiune a noii comisii, iar acum ar putea ajunge şi subiect de contestaţie la Curtea Constituţională. Cel puţin aşa afirmă ong-urile ce critică numirea lui Donciu, care se declară hotărâte chiar să-şi retragă reprezentantul din CNI, dacă nu vor reuşi să obţină înlocuirea lui.
Previous Next

XS
SM
MD
LG