Linkuri accesibilitate

Entuziasm şi... energie alternativă la Popeasca


Anton Port în faţa oglinzii la care soţia sa găteşte mâncarea.
Anton Port în faţa oglinzii la care soţia sa găteşte mâncarea.

Matematicianul Anton Port: „Ploaia, soarele şi vântul, le-am unit şi ele îşi fac lucrul, iar eu cânt la fluier.”


„Ploaia, soarele şi vântul, le-am unit şi ele îşi fac lucrul, iar eu cânt la fluier”,
astfel îmi explică Anton Port, din satul Popeasca, cum reuşeşte să irige grădina fără să plătească un ban pentru apă sau să pregătească de-ale gurii chiar in mijlocul grădinii.

Pe matematicianul Anton Port l-am găsit cu uşurinţă. Oamenii din sat m-au îndrumat spre casa care are „o moara de vânt in curte”. L-am întâlnit într-un studio improvizat, unde cu ajutorul calculelor de-o viaţă, Anton Port a reuşit, cum spune el, să privatizeze Soarele, Ploaia şi Vântul:

„Atunci cînd am văzut că gata, nu mai avem lumină, ţineţi minte 20 de ani în urmă cînd nu mai aveam lumină, după asta eu am construit-o repede că ştiu că să fac mai repede cît mai este energie tradiţională şi să o fac pe asta netradiţională, că dacă se termină aceea şi asta încă nu a venit, atunci avem o catastrofă. ”

Din salariul modest de profesor, Anton Port a ridicat o moară de vânt care pune în funcţiune mai multe motoare, iar astfel gospodarul economiseşte energia electrică.

„M-a inspirat un neamţ. Eu am făcut serviciul militar în Germania şi acolo am văzut cum un neamţ burtos tăia lemne la o moară de vânt. Mi-am zis atunci: „Mă întorc acasă, îmi fac casă şi apoi o moară de vânt”. Aşa a şi fost. Iată că a trecut timpul şi deja un neamţ, nu ştiu care, îmi trimite scrisoare că vrea să mă vadă pe mine. Iată că deja a venit neamţul la mine. Aşa neştiind unul de altul am făcut lucruri bune.”

Anton Port şi elevii din satul Popeasca, raionul Ştefan Vodă
Anton Port şi elevii din satul Popeasca, raionul Ştefan Vodă
Anton Port crede că în condiţiile în care aproape 90 % din necesarul energetic al ţării este asigurat din importuri, ar fi păcat ca Republica Moldova să nu exploateze potenţialul propriu de producere a energiei şi anume cel din surse regenerabile, care să găsesc în orice gospodărie:

„Resursele acestea care le avem noi, cărbunele, petrolul, gazele, ele deja se epuizează. Nu o să ne ajungă pe mult timp. Dar mai este şi efectul de seră. Doar aceasta ne otrăveşte. Învăţaţii bat alarma cu gazele acestea de seră. Noi ca să trăim mai departe şi nepoţii şi strănepoţii noştri, trebuie să ne dezicem de dânsele.”

Prin intermediul invenţiilor sale, Anton Port îşi ajută şi soţia Ecaterina la gospodărit. Bunăoară, dintr-o antenă parabolică a realizat o oglindă la care femeia pregăteşte mâncare. Invenţia este proiectată în aşa fel încât razele soarelui se adună într-un aşa numit „focar”. Temperatura în acest punct ajunge până la 1500 de grade, deci sunt condiţii prielnice pentru a pregăti un borş sau o mămăligă tradiţională cu ajutorul surselor netradiţionale:

„Asta soţia face. Pentru că unul face vioara, dar altul cântă. Aşa şi aici. Eu am făcut, dar soţia cântă la dânsa. Dar dacă iaca eu vă pun ceaunul şi pun un litru de apă. În timp de zece minute, aici apa fierbe. Catiuşa, dă nişte cartoafe să servim pe oamenii ăştia.”

Pentru că Anton Port e responsabil de invenţii, Ecaterina Port ţine socoteala banilor în casa. Cu ajutorul energiei netradiţionale, spune femeia, au reuşit până acum să redirecţioneze spre alte necesităţi banii care i-ar fi cheltuit pentru irigarea grădinii, pentru pregătirea mâncării sau încălzirea casei:

„Jumătate de an eu nu încălzesc apă. Orice mi-ar trebui eu o încălzesc la parabolică şi la sistema de încălzire. În al doilea rând nu facem cheltuieli pe apa asta. Or noi trebuia să plătim această apă, dar aşa o strângem de la Dumnezeu, apoi cade unde trebuie, apoi se pompează cu ajutorul mecanismului acesta, se încălzeşte, se udă şi plantelor li-i bine şi nouă ne este uşor.”

Deseori, profesorul Anton port din satul Popească oferă lecţii de utilizare a energiei alternative, chiar în curtea casei sale. La orele practice vin elevi din sat sau chiar studenţi de la Universitatea Tehnică. Anton Port speră că astfel tânăra generaţie va înţelege că sursele netradiţionale de energie sunt mai sigure decît cele tradiţionale. Or, în orice clipă, spune el, din cauza unor neînţelegeri dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă, ţara poate rămâne în beznă şi fără gaz.
XS
SM
MD
LG