Linkuri accesibilitate

In căutarea autorilor filmului care a declanșat protestele antiamericane în lumea musulmană


Imagine din filmul „Inocența musulmanilor”
Imagine din filmul „Inocența musulmanilor”

Filmul îl prezintă pe profetul Mahomed ca pe un om dedat plăcerilor lumești, înfățișându-l în mod caricatural.


Au început să apară detaliile încă cețoase despre originea filmului anti-islamic produs de amatori în Statele Unite, care a provocat proteste violente la misiunile diplomatice americane din Egipt, Libia și Yemen. Actori care apar în secvențe din film spun că ar fi fost induși în eroare în legătură cu subiectul adevărat. Există și bănuiala că autorul filmului poate fi un creștin copt născut în Egipt.

Din relatările agențiilor occidentale de știri rezultă că lucrurile sunt încâlcite. Nu este întru totul limpede nici cine este autorul adevărat, și nici denumirea filmului.

Intitulat ba „Inocența Musulmanilor”, ba „Războinicul Deșertului”, filmul a apărut prima dată în iulie și a fost difuzat într-un cinematograf american. Nu a fost luat în seamă, dar un trailer de 12 minute a apărut mai târziu pe site-ul You Tube. Abia când o versiune în arabă a fost răspândită pe internet a atras atenția în lumea islamică.

Filmul îl prezintă pe profetul Mahomed ca pe un om dedat plăcerilor lumești, înfățișându-l în mod caricatural cum întreține un contact sexual.

Câțiva oameni implicați în producție au fost descoperiți de presă, dar declarațiile lor nu au adus încă destulă claritate despre autor.

Filmul a fost atribuit la început unui producător identificat ca Sam Bacile, care s-ar fi dat drept american de origine israeliană. Până miercuri seara însă, au apărut bănuieli că autorul ar fi de fapt un creștin copt originar din Egipt, cu numele Nakoula Basseley Nakoula. În vârstă de 55 de ani, acesta a fost condamnat în trecut pentru infracțiuni financiare, iar din dosarul lui rezultă că a folosit nume fictive.

Associated Press care a discutat cu el relatează că Nakoula ar nega că este Sam Bacile.

Agenția Reuters a descoperit un al bărbat implicat, Steven Klein. Prezentându-se vag drept consultant de producție, acesta susține că numele Bacile este un pseudonim, dar spune că nu cunoaște identitatea adevărată a autorului: „L-am întâlnit de două ori. Nu știu din ce țară este. Nu știu dacă e sau nu evreu din Israel. Pot numai presupune că a spus asta ca să-și protejeze familia despre care știu că se află în Orientul Mijlociu”.

Klein este un fost pușcaș marin american care lucrează acum în domeniul asigurărilor. S-a spus despre el că ar fi afiliat cu grupuri creștine de extremă-dreapta, dar neagă asta.

Steven Klein spune că a lucrat la film cu oameni provenind din
Siria, Pakistan, Turcia, Irak și Egipt, între care „doi-trei copți”.

Creștinii copți se confruntă cu manifestări de ostilitate tot mai intense în Egipt. Biserica Ortodoxă Coptă a condamnat filmul, spunând miercuri că credincioșii copți din exil care ar fi finanțat producția sunt demni de condamnare.

Agenția Reuters a discutat și cu actrița Cindy Lee Garcia care apare în trailerul de pe internet. Ea spune că a fost indusă în eroare, crezând că se filmează într-un film istoric despre Hristos.

Filmul despre Mahomed a fost salutat de pastorul din Florida,
Terry Jones care a devenit faimos primăvara aceasta când a dat foc Coranului în public . Jones spune că le-a arătat filmul suporterilor săi la împlinirea a 11 ani de la atacurile teroriste din septembrie 2011.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG