Linkuri accesibilitate

Candidata democrată la preşedinţie Hillary Clinton speră ca SUA să încheie un acord „puternic si verificabil” cu Iranul


La Viena, Iranul și țările Consiliului de Secuirtate ONU plus Germania au făcut progrese importante în negocierile care ar trebui să ducă la un acord final, dar rămân probleme complicate de rezolvat, cum ar fi modul de a verifica activitatea nucleara din trecut a Iranului.

Negocierile ar trebui încheiate pe 7 iulie, având ca scop un acord prin care Iranul își limitează programul nuclear în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale. Se bănuiește că programul nuclear iranian are și o componentă militară, lucru respins categoric de Teheran.

Rămâne de negociat și textul unei rezoluții ONU prin care se ridică sancțiunile internaționale, dar care stabilește și un mecanism prin care acestea pot fi impuse din nou.

Hillary Clinton, candidată la președinția americană și fost Secretar de Stat, a declarat că speră ca Statele Unite să încheie un acord „puternic si verificabil” cu Iranul - declarație care o pune într-o poziție diametral opusă de cea a contracandidaților republicani care au respins acordul pentru moment drept mult prea conciliant față de Iran.

Actualele negocieri de la Viena cu Iranul au fost lansate cu ajutorul lui Clinton, când conducea diplomația americană.

XS
SM
MD
LG