Linkuri accesibilitate

Moldova vrea să fie tratată ca o ţară în faza de aderare la UE


După vizita la Bucureşti, de vineri, când s-a întâlnit cu ministrul român de externe Titus Corlăţean, ministrul de externe moldovean Iurie Leancă a declarat Europei Libere că şi-ar dori ca Moldova să fie tratată drept o ţară în faza de aderare la Uniunea Europeană.

„...ideea este de a aplica această logică, ceea ce ne-ar permite să avansăm mult mai repede, să nu aşteptăm o decizie formală a Bruxelles-ului, ci ei să ne trateze pe noi ca o ţară mai mult decât potenţial candidat. Iar noi să ne facem tema pentru acasă, iarăşi pornind de la ideea că vectorul este foarte clar stabilit şi comportamentul nostru trebuie să se încadreze exact în aceşti parametri.”

Iurie Leancă a explicat de asemenea de ce tema negocierilor în format 5+2 privind problema transnistreană revine mereu în discuţiile au autorităţile române:

„...sigur că România, fiind ţară vecină a Uniunii Europene, are mult mai mult interes în a vedea identificarea unei soluţii. Fiindcă este foarte clar că, în momentul în care există anumite elemente de instabilitate în vecinătate, ţara care manifestă cel mai mare interes este ţara vecină. Deci nu e nimic întâmplător că România – dar şi alte ţări, care se află în apropiere geografică inclusiv de Republica Moldova – poate manifestă mai mare interes decât ţări care sunt mai îndepărtate.”
XS
SM
MD
LG