luni, octombrie 05, 2015 Ora Locală 07:02

Altfel nu reușim

«Sigur că suntem de partea oamenilor, cum altfel? Ce, nu ne-au furat pe toți? Suntem în serviciu, de aceea și păzim clădirea, dar nu mai avem ochi să-i vedem pe ăștia, - mi-a spus după protestul de astăzi unul dintre șefi, care asigura cordoanele de pază, uitându-se spre clădirea guvernului. Iar mai apoi a adăugat: «Domnișoara Natalia, dumneavoastră oricum discutați cu ăștia din Platformă. Transmiteți-le să fie mai tari în negocieri. Dacă spun «a», să spună deja și «b». Dacă vor să-l scoată pe procuror, lasă-i să propună și vreo trei candidaturi din partea poporului și așa la fiecare funcție. Altfel nu reușim!»

«Altfel nu reușim…» Știu că în cabinete mari se compun acum tot felul de strategii de comunicare, planuri de acțiuni, campanii de informare/dezinformare, dar le-aș sugera să lase la o parte măcar pe o clipă toate strategiile și planurile lor și să se gândească: «Ce am făcut noi greșit, dacă până și cei care ne asigură securitatea și ar trebui să fie de partea noastră, țin cu protestatarii?» Vouă doar vă pare că există o verticală, care vă asigură puterea, însă majoritatea bugetarilor, care încearcă să supraviețuiască din două-cinci mii de lei pe lună, vă urăsc. Și nu conteaza de ce culoare este ministerul pe care îl controlați - verde, albastru sau albastru deschis - aproape toți angajații vă urăsc. Mulți dintre ei se tem acum să iasă în piață, riscând să-și piardă de lucru, dar ei oricum vă urăsc. Nu v-ați întrebat de ce?

Alternativa, pe care au promis-o astăzi cei din Consiliul Protestatarilor, poate nu va fi neapărat așa cum ne-am fi dorit mulți dintre noi (apropo, care e problema să construiți alta, mai matură, mai profesionistă?), și totuși, n-ar trebui să uităm un lucru: protestul de astăzi sau cel din 6 septembrie nu este despre Platforma DA, Andrei Năstase, Igor Boțan sau Consiliul Protestatarilor, el este despre o putere coruptă, care a discreditat ideea eurointegrării, a uitat de orice limită al bunului simț și - cel mai important - a uitat cum a ajuns la această putere.

Spiritul critic, care s-a născut în ultimele zile, săptămâni sau luni, deja nu mai poate fi oprit. Acesta n-are cum să fie plătit de Țopa sau controlat de Platforma DA - el este un rezultat firesc al guvernării corupte. Nu vă vor ajuta nici strategii de comunicare, nici planuri de acțiuni - a venit timpul să vă coaseți buzunarele, să vă trimiteți reciproc la pușcărie ori să plecați. Voi aveți familii și copii care pe urmă vă vor întreba de ce n-ați fost de partea oamenilor atunci când erați obligați să fiți.

Cu toate că alternativa care se va naște din proteste are șansele să devină și ea coruptă, aceasta nu înseamnă că nu trebuie de încercat. Unele popoare au mers câte 40 de ani prin pustiu, noi, probabil, trebuie să pășim pe aceeași greblă de mai multe ori. Dar fără ca să greșim, fără ca să pășim pe aceeasi greblă, n-avem cum să învățăm cum să fim cetățeni și cum să rămânem critici față de orice guvernare, pe care o aducem la putere. Altfel nu reușim.

TaguriNatalia Morari, Blog Natalia Morari, Europa Libera


Și mai departe ce?

 

Ați protestat voi încă o dată și ce folos? Ați instalat în piață câteva zeci de corturi și cât veți rezista? Vor organiza ei alegeri anticipate și tot ei le vor câștiga, controlând mass-media și toate resursele administrative. Bine, îi dați voi jos, dar cine vine în locul lor? Atâta timp cât nu există o alternativă sănătoasă, mai bine cu hoții ăștia, că-s tot ai noștri, decât să facem un al doilea Donbas la noi acasă.

Nu vă pare cunoscut? Cu siguranță, da! Lăsând la o parte faptul că asemenea mesaje sunt intens promovate de blogherii și comentatorii la slujbă, problema rămâne - mai departe ce?

Acel care va avea un răspuns, cel mai probabil va minți. Astăzi nimeni nu știe ce va fi mai departe. Nu va fi mai ușor cu siguranță. Noi așa de repede ne îmbătăm cu apă rece și așa de ușor ne creăm eroi noi, încât chiar credem în miracole și că democrația adevărată se poate naște peste noapte. Sistemele corupte și captive nu cad atât de ușor. Oamenii care își vând loialitatea și deservesc conștient hoții nu se shimbă atât de repede. Lupta pentru drepturi nu s-a dat doar ieri, 6 septembrie, ea abia începe și nu trebuie să dispară când nu va mai exista trendul.

Ieri în Piața Marii Adunări Naționale a fost atât de frumos: oamenii noștri au demonstrat cât de frumoși pot fi ei când nu se tem. Am fost mulți, diferiți, dar uniți printr-o singură idee - așa nu se mai poate. Dar… Moldova a mai trecut prin asta. Așa a fost și în 2002, când a protestat Iurie Roșca, așa a fost și în aprilie 2009, când au ieșit tinerii în Piață - după ambele proteste oamenii au trăit o mare dezămăgire, care apoi s-a transformat într-o adevărată frustrare față de orice mișcare protestatară. Și aceasta este marea responsabilitate a Platformei DA - să nu piardă șansa măcar de data aceasta.

Protestul de ieri a demonstrat un lucru: moldovenii sunt frumoși, sunt pregătiți pentru schimbări, dar încă nu există o alternativă politică sănătoasă. Și asta este trist, pentru că tare le convine celor de la guvernare. Farmecul Platformei DA - cu toate neajunsurile ei - este că ea rămâne a fi o platformă civică. E puțin probabil că ieri să fi ieșit la fel de multă lume dacă protestul ar fi fost organizat de un partid. Politica moldovenească prea tare pute a orgolii bolnăvicioase ale liderilor pentru ca oamenii să mai creadă în proteste politice.

Și totuș, îi dăm jos, dar pe cine punem în locul lor? Reprezentanții Platformei DA, instalând corturi în fața guvernului, au început un joc de nervi cu guvernarea și acest joc ar putea dura zile, săptămâni și poate chiar luni. În tot acest timp oligarhii nu vor dormi și vor face tot posibilul ca eventualele alegeri anticipate să fie câștigate tot de ei. Și în tot acest timp Platforma nu poate să-și permită să doarmă și ea. Vor crea membrii grupului de inițiativă un partid politic sau nu? Ce va fi cu Platforma în acest caz și cu promisiunea de a nu transforma-o în partid? Cine va ieși din Platformă și va adera la partid? Cum va fi ales liderul? Care va fi programul? Care este lista profesioniștilor pe care Platforma îi vede în funcții cheie? O au? Mișcarea cu Maia Sandu - ce urmează? Vor fi membrii grupului de inițiativă gata să-și depășească propriile orgolii și să o lase în față să fie lider? Dacă guvernarea refuză să îndeplinească revendicările protestatarilor, până unde este gata să meargă Platforma?

Dacă în viitorul apropiat noi vom auzi răspunsuri sincere la aceste întrebări, avem toate șansele să asistăm la un proces politic civilizat și extrem de frumos. Și eu tare vreau să sper că de data aceasta oamenii care vor decide să fie în mijlocul istoriei, în ultimul rând se vor gândi cum secretarele le vor aduce cafea în cabinete, când vor ajunge ei la putere. Țara a ajuns de râpă - poate a venit timpul s-o scoatem de acolo și să ne gândim ce rămâne după noi? 

Chiar dacă mâine nu ne vom trezi în altâ țară, iar astăzi INCĂ nu avem o alternativă politică sănătoasă, chiar dacă mai sunt multe întrebări la adresa Platformei DA și referitor la planul lor de mai departe, clar este una - oamenii, care au ieșit ieri la protest și au rămas în piață, au demonstrat că nu mai sunt atât de proști sau bâdle, cum cred cei de la guvernare. 

Cred că a venit momentul să ne trezim și să nu pierdem șansa măcar de data aceasta.

TaguriNatalia Morari, Blog Natalia Morari, Europa Libera


S-o lăsăm mai moale cu dragostea

Astăzi mult s-a strigat despre dragoste față de Moldova. Cel mai tare s-a strigat de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde s-au adunat câțiva «stâlpi» ai neamului - toți frumușei, la cravată - și ne învățau cum să ne iubim țara. Nu s-a uitat nici de frumoasa tradiție de a pune câteva cântece de jale - oare ce poate fi mai firesc decât bocitul colectiv al moldovenilor?

Dacă cu același elan, cu care astăzi am exclamat cât de tare iubim Moldova, noi am învăța cum să fim cetățeni care își cunosc și își apără drepturile, am învăța cum să facem curat nu doar în propria curte, cum să parcăm mașina ca să nu blocăm trotuarul pentru pietoni și mame cu cărucioare, cum să nu transformăm unicul parc din zonă într-o gunoiște, cum să nu ascultăm noaptea în fața blocului cântecul «Без тебя, без тебя» la un volum atât de mare încât vecinii să nu poată dormi, cum să plătim impozite și să participăm la viața de comunitate - dacă am face toate acestea, am putea astăzi să nu mai strigăm atât de mult despre dragoste față de țară.

Haideți să mai renunțăm la acest patos mioritic când dedicațiile noastre de dragoste merg în paralel cu miorlăitul și bocitul - «Ooof, te iubim atât de mult, dar ești așa de urâtă, biată țară». Nu mai este Moldova urâtă, chiar deloc! Tot ce este urât în ea suntem noi, moldovenii. Moldovenii care nu se spală, moldovenii care nu citesc nimic în afară de prima pagină din «Makler», moldovenii care iau credit de la bancă pentru a face nunta fiicei, dar niciodată nu vor lua credit ca s-o trimită la un master în străinătate, moldovenii care înainte de a crea două locuri de muncă în viață se grăbesc să-și tipărească cărți de vizită cu frumosul titlu «Director» și care merg pe Ștefan cel Mare mâncând răsărită. Ce are Moldova cu toate acestea? 

Astăzi ar fi bine să-i spunem scurt în toate limbile pe care ea le cunoaște:

- Te iubesc.

- Я тебе кохаю.

- Я люблю тебя.

- Обичам те (bulgară).

- Вян сени бренным (găgăuză).

Iar după asta să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă, dacă așa de tare o iubim - nu mai murim dacă lucrăm ca toată lumea. Dar… mai avem cinci zile de odihnă, nu?

TaguriNatalia Morari, Blog Natalia Morari, Europa Libera


«Da, mă tem»

 

«Da, mă tem», - a spus polițistul, rugat să clarifice situația cu reprezentanții companiei de pază Argus după ce aceștia au agresat jurnalistul Omega și i-au stricat camera - apropo, chiar în fața unui avocat. Știți de ce? Pentru că, într-adevăr, se teme.

Societatea noastră trăiește într-o frică continuă. Cei care ne conduc au fricile lor, noi - ale noastre.

Polițistul se teme de compania Argus, pentru că știe - va face un pas greșit (adică îl va supăra pe stăpânul companiei și le va permite jurnaliștilor să filmeze cum bodyguarzii blochează o stradă întreagă în centrul capitalei și îi păzesc casa) și imediat va fi dat afară. Dar copiii, familia, restul…

Șeful polițistului se teme deja de doi - și de cel care l-a numit în funcție (Vlad Filat), și de stăpânul companiei Argus (Vlad Plahotniuc).

La rândul său, Vlad Filat se teme și el de stăpânul companiei Argus. Pentru că dacă acesta dorește, CNA vine la rudele tale acasă și, imediat, toate tunurile mediatice sunt direcționate spre tine. Sau toată țara aude convorbirea ta telefonică cu șeful FISC, sau cum ministrul sănătății, promovat tot de tine, a participat la fraude cu medicamentele. Și nu contează ce e adevărat și ce nu - stăpânul companiei Argus citește cărți și știe de la Machiavelli - important e să pari, nu neapărat să fii.

Marian Lupu se teme de stăpânul companiei Argus, pentru că tot confortul lui depinde de acesta. Absolut tot, fără o mică excepție.

Mihai Ghimpu poate nu neapărat se teme, dar a învățat bine lecția - mai bine să nu te pui cu stăpânul companiei Argus. Dacă te pui - procurorul general cu CNA-ul repede îți aduc aminte de păcatele tale din dosare penale. 

Vladimir Voronin se teme așa de tare de stăpânul companiei Argus încât a muțit în ultima vreme și urmărește, indiferent, cum se autodistruge PCRM, cândva cel mai mare partid din țară.

Și Igor Dodon se teme, doar că acum suportul rușilor și dorința stăpânului companiei Argus de a se împăca cu ei, îl face mai îndrăzneț.

Se teme și Renato Usatîi. Și aici nu e nevoie de multe argumente - priviți emisiunea Interpol, în care i-a fost frică să pronunțe numele lui Dorin Damir - omul stăpânului companiei Argus, prin care acesta «rezolvă» toate întrebările cu judecătorii. 

Judecătorii e un subiect aparte. Cei care nu se tem au rămas puțini și chiar după întroducerea sistemului electronic de repartizare a dosarelor, aceștia rămân doar cu dosare neimportante. Iar dosarele importante ajung la alt tip de judecători - cei care se tem de stăpânul companiei Argus.

De stăpânul companiei Argus se teme și seful SIS, pentru că știe că tot SIS-ul lui pierde în fața acestei companii și a altor centre de «analiză» din acelaș holding, care adună compromaturi, inclusiv împotriva celor din SIS. 

Se teme președintele țării - dar aici e o altă poveste. Președintele nostru, aparent, se teme de toți.

Se tem procurorii, colaboratorii MAI, SIS, CNA, judecătorii, miniștrii, președinții de raioane, președinții de partide, chiar și unii jurnaliști. Frica a băgat în comă toate instituțiile statului. Majoritatea preferă să nege cu vehemență acest lucru pentru că se tem - fie de compromat, fie de riscul de a pierde confortul, care le este garantat în schimbul loialității.

Orice sistem, la fel ca și un organism, cu timpul dezvoltă imunitate față de virusuri. Un sistem captiv și corupt se teme de tot ce înseamna transparență, justiția independentă, presa liberă, dar și de profesioniștii care nu pot fi șantajați. In acest sens orice persoană/organizație/instituție, care va încerca să nu se supună, va fi percepută ca un «virus» care trebuie lichidat. Aceasta s-a întâmplat cu platforma civică DA - o incercare timidă, pe alocuri stâlcită, dar deocamdată unică de a-i uni pe oameni cu diferite viziuni politice și limba vorbită în jurul unei idei - eliberarea statului din captivitate. Am văzut cum stăpânul companiei Argus a direcționat împotriva platformei toate tunurile mediatice, cu un singur scop - de a-i compromite. Și aici sunt folosite toate instrumentele: Țopii, unioniștii, «Mâna Moscovei», care ar pregăti un nou maidan, jurnaliștii de investigație - de folos sunt toți și toate. Unii se lasă convinși.

Mai nou a apărut un alt «virus» - Maia Sandu - și aceasta imediat este respinsă de sistem. Maia poate nu neapărat este un erou național, care este obligat să ne salveze (e o prostie să cautăm salvatori - în afară de noi, nimeni nu ne va salva), însă ea, incontestabil, ar putea aduce mai multă transparență în acest sistem captiv și - ce este mult mai grav - ar putea să nu se supună stăpânului companiei Argus.

Aceasta stare de frică se va perpetua până nu vom înțelege un lucru - paradigma «sistem-virus» este una corectă, dar inversată datorită celui de care se tem aproape toți oamenii din sistem. Nu Maia Sandu sau platforma DA sunt virusuri. Virusul este stăpânul companiei Argus, iar Maia sau platforma DA - un antidot.

TaguriNatalia Morari, Blog Natalia Morari, Europa Libera


Suntem bolnavi

 

Pe site-ul Academiei de Științe a Moldovei a fost publicat un apel către chișinăuieni:

«Victoria Zinaidei Greceanâi în ziua de 28 iunie ar fi a doua venire a ruşilor. 

Vă îndemnăm să ieşiţi la vot; fiecare vot hotărăşte totul.

Cu Dorin Chirtoacă o să fim la noi acasă, cu Dorin Chirtoacă o să fim în Europa. 

Aşa să ne ajute Dumnezeu!»

Țara, în care Academia de Științe se ocupă cu agitația electorală, dezbinând societatea pe criteriul etnic, nu prea are șanse. Suntem bolnavi, profund bolnavi - și cei care fac asemenea apeluri, și cei care le aplaudă. Aceasta se referă în egala măsură și la oamenii care strigă că tot ce este românesc înseamnă fascist - avem și din aceștia, din păcate.

Ieri am discutat mult cu o cunoscută care, comparativ cu mulți alții, a încercat în ultimii ani să schimbe țara, la propriu, nu doar scriind postări pe Facebook. A făcut jurnalism social, la un moment dat a simțit nevoia de a ajuta un guvern aparent pro-european, pentru că a crezut că se poate. Destul de repede a înțeles că actualul sistem nimic nu-l mai poate schimba și doar după ce acesta se va prăbuși cu totul, în locul lui va trebui de construit un sistem nou de la zero. Acum, având contracte cu organizații internaționale, ar putea să-și permită o viață mai mult decât decentă, dar a decis să plece ca să nu se mai întoarcă. Cel puțin în următorii zece ani, până când societatea noastră nu se va lecui - dacă se va lecui.

De fiecare dată când auzeam de la încă un cunoscut că a luat și el decizia să plece din țară (în ultimul timp sunt tot mai mulți și mai mulți, cel puțin printre prietenii mei), încercam să-l conving că încă nu este totul pierdut, că în Moldova poate fi altfel. Dar, probabil, sunt o naivă.

Oamenii ambițioși și cu viziuni pleacă din Moldova nu atât din cauza drumurilor proaste sau a coaliției minoritare cu trei Vlazi în frunte, ei pleacă pentru că aerul în Moldova este otrăvit și societatea este profund bolnavă. Noi n-avem nici un drept moral să-i învinuim pe locuitorii Orheiului pentru că l-au votat pe Ilan Shor. Spuneți-mi, cu ce ei cunt mai răi decât spuma intelectuală a țării - membrii Academiei - care consideră că un stat democratic și sănătos poate fi construit pe principii de dezbinare și intoleranță față de cei care gândesc altfel?

Și pentru prima dată în opt ani m-am prins cu gândul că nu mai vreau să trăiesc într-o societate bolnavă, în care oamenii sunt divizați și - ce este mult mai grav - se autodivizează după criterii etnice, lingvistice, politice sau geopolitice. Noi idee n-avem ce înseamnă să fim uniți după un singur criteriu - cetățenesc - așa diferiți cum suntem, să construim împreună o Moldovă sănătoasă. 

Moldova poate fi altfel. Dar nu cu așa cetățeni ca noi.

TaguriNatalia Morari, Blog Natalia Morari, Europa Libera


«Vă urăsc»

 

«Au ieșit gândacii, ca după ploaie, punându-și panglici în piept».

«Trebuie să fii naționalist ca, de Ziua Victoriei, să-i feliciți pe oameni cu Ziua Europei. Care Europa?! N-aveți nimic sfânt!»

«Douăzeci și patru de ani tot trăim, dar așa și n-am învățat cuvântul «demnitate». Tot vorbim cu veteranii în limba ocupanților. Cât trăiesc pe pământul nostru, demult puteau învăța limba română!»

«Numai unioniștii pot sa poarte tricolor de Ziua Victoriei! Măcar astăzi, din respect față de veteranii rămași, puteați să nu vă închinați în fața stăpânilor voștri de peste Prut!»

                                         ***

Cu mici excepții, aproximativ așa arăta fiecare al treilea statut pe Facebook în ziua de 9 mai. „Patrioții” îi urau pe așa numiții „colorado” (pentru că purtau panglici negru-oranj) și îi mai numeau „gândaci”. Alții îi urau pe cei care, de 9 mai, îi felicitau pe toți cu ocazia Zilei Europei, numindu-i naționaliști. Și iata așa, scuipând, urând unii pe alții, dar cu simțul de mândrie, am trăit ziua de 9 mai.

Știți ce e cel mai trist? Suntem mândri, dar proști. În afară de ură, nu mai putem naște nimic. Ne este mai ușor să urâm un vorbitor de rusă sau un unionist, un vecin sau un politician, un ziarist sau un șofer de microbuz. Dacă toată energia, pe care noi o cheltuim pe ura colectivă, am canaliza-o macar o dată în ceva simplu, dar în folosul comunității, cred că am începe trăi mai bine.

Atâta timp cât rușii din Moldova nu vor înțelege că vorbitorii de româna au motive de supărare (nu pe ei personal, ci pe sistemul sovietic, care făcea din limba rusă un instrument obligatoriu de creștere socială, iar în paralel, distrugea codul cultural român), atâta timp cât românii din Moldova nu vor înțelege ca necunoașterea limbii române nu-l face pe un găgăuz sau ucrainean cetățean de o calitate mai proastă, atâta timp cât nu vom înțelege că n-avem cum să fim la fel și trebuie să învățăm să ne acceptăm cu toate aceste diferențe, atâta timp cât nu ne vom învăța să ne unim în jurul unui viitor comun (așa diferiți cum suntem), nu vom reuși ca societatea. Toți avem supărări - rușii, românii, moldovenii, găgăuzii, săracii, medicii, polițiștii, judecătorii, învățătorii - dar ura nu este o soluție. Este o soluție simplă, dar nu și bună.

Chiar mi se pare interesant câți dintre cei, care, de Ziua Victoriei sau de Ziua Europei (numiți-o cum doriți voi, una nu exclude alta), îi urau pe dușmanii lor ideologici, în afară de a pune un like sau a face un share pe Facebook, au făcut în ultimul an măcar un lucru din următoarea listă:

- Au colectat bani pentru un proiect din comunitate sau o casă de copii.
- Au participat la ședinta Asociației Locatarilor și au rezolvat, de exemplu, problema gunoiului din scară.
- Au susținut vreo asociație obștească, care luptă împotriva construcțiilor ilegale/gheretelor sau pentru drepturile animalelor (puteți adauga orice activitate aici).
- La adunarea părintească au ridicat întrebarea legată de plăți ilegale la școli/grădinițe.

- Au ajutat un pensionar singuratic din bloc și i-au cumpărat produse alimentare.
- Au refuzat, principial, să plătească o șpagă medicului/polițistului/profesorului, chiar dacă aceasta ar rezolva problema mult mai repede.
- Au chemat poliția rutieră când a văzut o mașină parcată ilegal pe trotuar.

Sau suntem buni numai de like-uri, share-uri și ură?

TaguriBlog Natalia Morari, Natalia Morari, Europa Libera


Și totuși, unde-i miliardul?

 

Ilan Shor a fost pus sub arest la domiciliu pe 30 de zile. Frumos gest din partea CNA-lui și al procurorilor!

Andrian Candu a publicat Raportul Kroll pe blogul său personal, punând interesul public mai presus decât clauza de confidențialitate. Frumos gest din partea președintelui Parlamentului!

BNM a oferit toate documentele și toate interviurile necesare celor de la Kroll, ca experții străini să-și poată face bine treaba. Frumos gest din partea BNM-lui!

Dar acum pot să pun câteva intrebari naive?

Înainte de publicarea Raportului Kroll, CNA și Procuratura Anticorupție nu erau la curent ce s-a întâmplat în sistemul bancar? Că s-a furat un miliard? Că instituțiile statului n-au reacționat promt sau, de fapt, au coparticipat la furt? De ce, acum două luni, trebuia sa iasă Igor Dodon cu o serie de documente, ca, peste două zile, CNA cu procurorii să efectueze percheziții la Ilan Shor acasă și să-i ofere statut de bănuit? Nu știau fără Dodon asta? De ce trebuia să fie publicat Raportul Kroll ca Shor să fie arestat și să primească statut de învinuit? Nu era clar și fără Kroll că acesta ar putea duce la adevărații beneficiari ai schemei?

De ce președintele Parlamentului ne explică, timp de două săptămâni, de ce NU poate fi publicat Raportul Kroll, ca pe urmă să-l publice pe blogul său personal? Și de ce nu pe site-ul BNM sau al Parlamentului? Totuși, 7 mln de lei pentru raport n-au fost scoase din buzunarul domnului Candu, ci din banii cetațenilor. La fel cum din banii cetățenilor va fi acoperită gaura din sistemul bancar.

Dacă tot Raportul Kroll se bazează pe documentele oferite de BNM și interviurile cu, inclusiv, reprezentanții administrației speciale din cele trei bănci (numite tot de BNM), atunci unde a fost BNM-ul când se furau banii? Deoarece din Raportul Kroll reiese că Banca Națională știa tot, ba chiar mai mult - urmărea așa numitul Shor Grup din 2010. Și apropo, unde era BNM când prin sistemul bancar din Moldova, timp de patru ani, s-au spălat $22 mlrd rusești?

În calitatea mea de cetățean, să am încredere deplină în informațiile oferite de către BNM companiei Kroll, dacă principalul regulator de pe piața bancară niciodată nu va dori să-și recunoască partea sa de vină? Cum pot fi sigură că administrația specială din trei bănci, numită tot de BNM, n-a avut, pe langă alte scopuri, și cel de a ascunde urmele și, până la venirea experților Kroll, de a prezenta totul în așa fel, încât în afară de Mr. Evil Ilan Shor nimeni n-a participat la schemă?

De ce Banca Națională, pe lângă sarcina de a turna lumină pe activitatea Grupului Shor, nu i-a cerut pe experții Kroll să facă expertiza amplă de împlicarea instituțiilor statului în schema de furt? Chiar nu-i interesa deloc? 

În 2010 (perioada din care BNM monitoriza activitatea Grupului Shor, potrivit raportului) Ilan Shor avea vreo 22-23 de ani. Să fie el și cel mai genial om din lume, putea Shor să pună la cale o schemă atât de sofisticată fără participarea factorilor cheie din stat? Putea să dirijeze, de unul singur, BNM, CNPF, CNA sau alte instituții?

Da înainte de 2013 ce a fost? Cine a furat din BEM atunci? Sau tot Ilan Shor se face responsabil?

Și ultima întrebare: atunci când asistăm la noile arestări sau percheziții, să uit complet de faptul că toate instituțiile de drept din Republica Moldova au fost repartizate între grupări politice și fac parte din stat capturat sau nu? 

Era pe ce să uit: și totuși, unde-i miliardul?

TaguriNatalia Morari, Blog Natalia Morari, Radio Europa Liberă

În exclusivitate