luni, noiembrie 30, 2015 Ora Locală 19:02

Scrisoare deschisă

 

Domnilor Plahotniuc, Filat, Ghimpu,

Mă adresez către Dumneavoastră prin intermediul acestei scrisori pentru că ne reprezentați, iar noi, cetățenii, vă plătim salariile - fapt despre care ați uitat, probabil. În urma activității mele ca mic antreprenor am creat 20 locuri de muncă și lunar plătesc impozite de câteva zeci de mii de lei. Mai nou am aflat că și din facturile lunare pentru energia electrică de aproape 20.000 de lei pe care le plătim la întreprindere, aproximativ jumătate ar merge în buzunarele domnilor Șevciuc și Plahotniuc. Cât de greu este acum să activezi, luând în considerație deprecierea leului, majorarea prețurilor la produse de import, scăderea dramatică a capacității de plată a consumatorilor, presiunea prețurilor la chirie (care, evident, sunt în euro), vă voi povesti altă dată. Dar să știți - pentru toți, absolut toți antreprenorii este evident că această stare de criză profundă, din care, cu siguranță, nu fiecare dintre noi va reuși să iasă, a fost provocată de voi - cei care ați furat și ați permis să fie furat miliardul din sistemul bancar.

Astăzi, 5 octombrie, se împlinesc cinci luni de când au început protestele Platformei «Demnitate și adevăr». Platforma sau liderii acesteia pot să nu vă placă, la fel ca și unei părți din protestatari. Vă pot povesti și eu despre nemulțumirea mea personală vizavi de felul cum organizatorii ignoră presa liberă, care a mai rămas în țară și încearcă să reflecte cinstit și echidistant protestele. Aceasta rămâne neobservată de organizatori și nu apare în lista revendicărilor pentru că nu face parte din «secta martorilor Platformei». Dar despre aceasta vă voi povesti altă dată. Totuși, e de neînțeles cum timp de cinci luni vă prefaceți că în țară nimic nu se întâmplă. Vă place Platforma sau nu, dar de cinci luni oamenii, regulat, ies în stradă. Oamenii ies la proteste nu sub steagurile rusești (aceasta v-ar conveni enorm pentru a ne îndobitoci mai departe cu sperietorile despre Donbas), ci sub steagurile europene, cu care voi ați venit la putere șase ani în urmă.

Acum vă suspectați reciproc că fiecare ar avea o agendă ascunsă. Unul crede că oamenii sunt aduși în stradă de Țopa cu Filat, altul așa de tare se teme de pușcărie că, aparent, nu mai există, al treilea e împăcat cu ideea că «Mâna Moscovei» nu ne lasă în pace. E ușor de trăit în lumea în care tot ce se întâmplă dincolo de geamul automobilului blindat sau perimetrul cabinetului păzit de mai mulți bodyguarzi, se explică prin teorii atât de simple - prin «mâna» lui Filat, Plahotniuc sau cea a Moscovei. Asemenea explicații vă convin pentru că vă scutesc de orice fel de responsabilitate morală - «E vinovat oricine - Filat, Plahotniuc, Moscova - numai nu eu». Greșiți amarnic. Fiecare dintre voi este direct vinovat și responsabil pentru prăpastie la care a ajuns țara și pentru starea de disperare la care au fost aduși oamenii. Oamenii disperați nu mai pot fi controlați nici de Năstase, nici de Usatîi cu Dodon și - cel mai strașnic pentru voi - ei nu mai pot fi controlați nici de voi. Nu vă vor mai ajuta centre de analiză, Argus-uri sau partenerii externi. Nu vă pare că e timpul să vă opriți și să vă întrebați cum s-a ajuns la acest punct de neîntoarcere? Aveți copii, care, cu toate că învață în străinătate și se bucură de o viață liniștită, neapărat vă vor întreba într-o zi: «Tată, e adevărat ce spune lumea despre tine? De unde atunci avem bani? Și cu ce te mândrești cel mai tare din ceea ce ai făcut pentru țară?»

Domnule Plahotniuc, nu știu cum ați răspunde feciorilor Dumneavoastră, dar îmi voi permite să vă spun ceva. După mine, în Moldova niciodată n-a fost așa de rău ca acum. Jumătate din prietenii mei au plecat sau planifică să plece din țară. Ei sunt oameni tineri cu un potențial enorm în afaceri, jurnalism, știință, IT, medicină, pe care nu-l mai vor învesti în țară și aceasta vă convine. Știți de ce? Cu cât mai puțini oameni activi și care gândesc critic vor rămâne în țară, cu atât mai ușor vă va fi să mențineți controlul asupra tuturor fluxurilor financiare din buget, energetică, Metalferos, telecomunicații, sistemul bancar sau alte domenii. Atâta timp cât aveți la îndemână Procuratura Generală, CNA și justiția, îi aveți la îndemână și pe parteneri de coaliție (controlându-le fluxurile, îi șantajați ușor). Nimeni nu vă mai încurcă să sugeți fluxurile financiare din tot sistemul guvernamental, iar atunci când bani nu vor mai rămâne - aveți unde pleca. Doar că ziua de ieri a demonstrat că nu va fi ușor să faceți acest lucru. N-o spun cu rea voință, dimpotrivă, acest lucru mă îngrijorează.

Domnule Filat, cum vă simțiți din 2013 încoace? Erați la un pas să deveniți un erou național, iar acum ați ajuns, probabil, cel mai detestat politician. Plahotniuc nu ne-a dezămăgit pentru că nimeni nu s-a lăsat amăgit de el din start. Cu Dumneavoastră a fost altfel - din cel mai aprig proeuropean și luptător cu păpușarul ați ajuns în mijlocul celui mai mare scandal bancar. Nici un răspuns despre Caravita n-a sunat convingător. Ați mai încercat să ne convingeți că schemele de la vamă sau medicină nu sunt atât de grave ca cele lui Plahotniuc - probabil, aveți dreptate. Dar asta e ca și cum am compara un maniac cu un ucigaș. Oдин раз не считается? Și totuși, în cazul Dumneavoastră altceva este de neiertat - acea tăcere și supunere, cu care ați acceptat să fiți înjosit politic în ultimii doi ani.

Domnule Ghimpu, de două ori ne-ați convins că de dragul viitorului nostru european, ați fost nevoit să închideți ochii la păcatele pertenerilor de coaliție. Nu vă pare că prin tăcere i-ați ajutat? Sunt convinsă că mergând prin țară, nu o singură dată ați auzit că acum este mei greu decât pe timpurile comuniștilor. Sună groaznic, dar așa este. Uneori se crează impresia că dacă ei v-ar permite să lipiți plăcuța «UNIREA» pe fiecare tren din țară sau să lăsați să răsune «Deșteaptă-te, române» în fiecare școală, i-ați lăsa să fure liniștit încă un miliard. Poate greșesc, dar fiind în opoziție ați părut mult mai tranșant și eficient. 

Domnilor, ați avea curajul să le spuneți copiilor că la finele guvernării Dumneavoastră țara a ajuns să fie guvernată cel mai prost din ultimii 24 de ani? E o stagnare aproape totală. Neprofesionalism si obscurantism la toate nivelurile. Profesioniștii au fost înlocuiți cu oamenii loiali. Loialitatea a devenit cheia guvernării voastre. Mediocritatea se simte acum în apele ei.

Eu nu vreau să plec din țară. Eu nu vreau ca prietenii mei să plece din țară. Faceți ceva pentru asta. Plecați.

TaguriEuropa Libera, Natalia Morari, Blog Natalia Morari


Altfel nu reușim

«Sigur că suntem de partea oamenilor, cum altfel? Ce, nu ne-au furat pe toți? Suntem în serviciu, de aceea și păzim clădirea, dar nu mai avem ochi să-i vedem pe ăștia, - mi-a spus după protestul de astăzi unul dintre șefi, care asigura cordoanele de pază, uitându-se spre clădirea guvernului. Iar mai apoi a adăugat: «Domnișoara Natalia, dumneavoastră oricum discutați cu ăștia din Platformă. Transmiteți-le să fie mai tari în negocieri. Dacă spun «a», să spună deja și «b». Dacă vor să-l scoată pe procuror, lasă-i să propună și vreo trei candidaturi din partea poporului și așa la fiecare funcție. Altfel nu reușim!»

«Altfel nu reușim…» Știu că în cabinete mari se compun acum tot felul de strategii de comunicare, planuri de acțiuni, campanii de informare/dezinformare, dar le-aș sugera să lase la o parte măcar pe o clipă toate strategiile și planurile lor și să se gândească: «Ce am făcut noi greșit, dacă până și cei care ne asigură securitatea și ar trebui să fie de partea noastră, țin cu protestatarii?» Vouă doar vă pare că există o verticală, care vă asigură puterea, însă majoritatea bugetarilor, care încearcă să supraviețuiască din două-cinci mii de lei pe lună, vă urăsc. Și nu conteaza de ce culoare este ministerul pe care îl controlați - verde, albastru sau albastru deschis - aproape toți angajații vă urăsc. Mulți dintre ei se tem acum să iasă în piață, riscând să-și piardă de lucru, dar ei oricum vă urăsc. Nu v-ați întrebat de ce?

Alternativa, pe care au promis-o astăzi cei din Consiliul Protestatarilor, poate nu va fi neapărat așa cum ne-am fi dorit mulți dintre noi (apropo, care e problema să construiți alta, mai matură, mai profesionistă?), și totuși, n-ar trebui să uităm un lucru: protestul de astăzi sau cel din 6 septembrie nu este despre Platforma DA, Andrei Năstase, Igor Boțan sau Consiliul Protestatarilor, el este despre o putere coruptă, care a discreditat ideea eurointegrării, a uitat de orice limită al bunului simț și - cel mai important - a uitat cum a ajuns la această putere.

Spiritul critic, care s-a născut în ultimele zile, săptămâni sau luni, deja nu mai poate fi oprit. Acesta n-are cum să fie plătit de Țopa sau controlat de Platforma DA - el este un rezultat firesc al guvernării corupte. Nu vă vor ajuta nici strategii de comunicare, nici planuri de acțiuni - a venit timpul să vă coaseți buzunarele, să vă trimiteți reciproc la pușcărie ori să plecați. Voi aveți familii și copii care pe urmă vă vor întreba de ce n-ați fost de partea oamenilor atunci când erați obligați să fiți.

Cu toate că alternativa care se va naște din proteste are șansele să devină și ea coruptă, aceasta nu înseamnă că nu trebuie de încercat. Unele popoare au mers câte 40 de ani prin pustiu, noi, probabil, trebuie să pășim pe aceeași greblă de mai multe ori. Dar fără ca să greșim, fără ca să pășim pe aceeasi greblă, n-avem cum să învățăm cum să fim cetățeni și cum să rămânem critici față de orice guvernare, pe care o aducem la putere. Altfel nu reușim.

TaguriEuropa Libera, Natalia Morari, Blog Natalia Morari


Și mai departe ce?

 

Ați protestat voi încă o dată și ce folos? Ați instalat în piață câteva zeci de corturi și cât veți rezista? Vor organiza ei alegeri anticipate și tot ei le vor câștiga, controlând mass-media și toate resursele administrative. Bine, îi dați voi jos, dar cine vine în locul lor? Atâta timp cât nu există o alternativă sănătoasă, mai bine cu hoții ăștia, că-s tot ai noștri, decât să facem un al doilea Donbas la noi acasă.

Nu vă pare cunoscut? Cu siguranță, da! Lăsând la o parte faptul că asemenea mesaje sunt intens promovate de blogherii și comentatorii la slujbă, problema rămâne - mai departe ce?

Acel care va avea un răspuns, cel mai probabil va minți. Astăzi nimeni nu știe ce va fi mai departe. Nu va fi mai ușor cu siguranță. Noi așa de repede ne îmbătăm cu apă rece și așa de ușor ne creăm eroi noi, încât chiar credem în miracole și că democrația adevărată se poate naște peste noapte. Sistemele corupte și captive nu cad atât de ușor. Oamenii care își vând loialitatea și deservesc conștient hoții nu se shimbă atât de repede. Lupta pentru drepturi nu s-a dat doar ieri, 6 septembrie, ea abia începe și nu trebuie să dispară când nu va mai exista trendul.

Ieri în Piața Marii Adunări Naționale a fost atât de frumos: oamenii noștri au demonstrat cât de frumoși pot fi ei când nu se tem. Am fost mulți, diferiți, dar uniți printr-o singură idee - așa nu se mai poate. Dar… Moldova a mai trecut prin asta. Așa a fost și în 2002, când a protestat Iurie Roșca, așa a fost și în aprilie 2009, când au ieșit tinerii în Piață - după ambele proteste oamenii au trăit o mare dezămăgire, care apoi s-a transformat într-o adevărată frustrare față de orice mișcare protestatară. Și aceasta este marea responsabilitate a Platformei DA - să nu piardă șansa măcar de data aceasta.

Protestul de ieri a demonstrat un lucru: moldovenii sunt frumoși, sunt pregătiți pentru schimbări, dar încă nu există o alternativă politică sănătoasă. Și asta este trist, pentru că tare le convine celor de la guvernare. Farmecul Platformei DA - cu toate neajunsurile ei - este că ea rămâne a fi o platformă civică. E puțin probabil că ieri să fi ieșit la fel de multă lume dacă protestul ar fi fost organizat de un partid. Politica moldovenească prea tare pute a orgolii bolnăvicioase ale liderilor pentru ca oamenii să mai creadă în proteste politice.

Și totuș, îi dăm jos, dar pe cine punem în locul lor? Reprezentanții Platformei DA, instalând corturi în fața guvernului, au început un joc de nervi cu guvernarea și acest joc ar putea dura zile, săptămâni și poate chiar luni. În tot acest timp oligarhii nu vor dormi și vor face tot posibilul ca eventualele alegeri anticipate să fie câștigate tot de ei. Și în tot acest timp Platforma nu poate să-și permită să doarmă și ea. Vor crea membrii grupului de inițiativă un partid politic sau nu? Ce va fi cu Platforma în acest caz și cu promisiunea de a nu transforma-o în partid? Cine va ieși din Platformă și va adera la partid? Cum va fi ales liderul? Care va fi programul? Care este lista profesioniștilor pe care Platforma îi vede în funcții cheie? O au? Mișcarea cu Maia Sandu - ce urmează? Vor fi membrii grupului de inițiativă gata să-și depășească propriile orgolii și să o lase în față să fie lider? Dacă guvernarea refuză să îndeplinească revendicările protestatarilor, până unde este gata să meargă Platforma?

Dacă în viitorul apropiat noi vom auzi răspunsuri sincere la aceste întrebări, avem toate șansele să asistăm la un proces politic civilizat și extrem de frumos. Și eu tare vreau să sper că de data aceasta oamenii care vor decide să fie în mijlocul istoriei, în ultimul rând se vor gândi cum secretarele le vor aduce cafea în cabinete, când vor ajunge ei la putere. Țara a ajuns de râpă - poate a venit timpul s-o scoatem de acolo și să ne gândim ce rămâne după noi? 

Chiar dacă mâine nu ne vom trezi în altâ țară, iar astăzi INCĂ nu avem o alternativă politică sănătoasă, chiar dacă mai sunt multe întrebări la adresa Platformei DA și referitor la planul lor de mai departe, clar este una - oamenii, care au ieșit ieri la protest și au rămas în piață, au demonstrat că nu mai sunt atât de proști sau bâdle, cum cred cei de la guvernare. 

Cred că a venit momentul să ne trezim și să nu pierdem șansa măcar de data aceasta.

TaguriEuropa Libera, Natalia Morari, Blog Natalia Morari


S-o lăsăm mai moale cu dragostea

Astăzi mult s-a strigat despre dragoste față de Moldova. Cel mai tare s-a strigat de pe scena din Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde s-au adunat câțiva «stâlpi» ai neamului - toți frumușei, la cravată - și ne învățau cum să ne iubim țara. Nu s-a uitat nici de frumoasa tradiție de a pune câteva cântece de jale - oare ce poate fi mai firesc decât bocitul colectiv al moldovenilor?

Dacă cu același elan, cu care astăzi am exclamat cât de tare iubim Moldova, noi am învăța cum să fim cetățeni care își cunosc și își apără drepturile, am învăța cum să facem curat nu doar în propria curte, cum să parcăm mașina ca să nu blocăm trotuarul pentru pietoni și mame cu cărucioare, cum să nu transformăm unicul parc din zonă într-o gunoiște, cum să nu ascultăm noaptea în fața blocului cântecul «Без тебя, без тебя» la un volum atât de mare încât vecinii să nu poată dormi, cum să plătim impozite și să participăm la viața de comunitate - dacă am face toate acestea, am putea astăzi să nu mai strigăm atât de mult despre dragoste față de țară.

Haideți să mai renunțăm la acest patos mioritic când dedicațiile noastre de dragoste merg în paralel cu miorlăitul și bocitul - «Ooof, te iubim atât de mult, dar ești așa de urâtă, biată țară». Nu mai este Moldova urâtă, chiar deloc! Tot ce este urât în ea suntem noi, moldovenii. Moldovenii care nu se spală, moldovenii care nu citesc nimic în afară de prima pagină din «Makler», moldovenii care iau credit de la bancă pentru a face nunta fiicei, dar niciodată nu vor lua credit ca s-o trimită la un master în străinătate, moldovenii care înainte de a crea două locuri de muncă în viață se grăbesc să-și tipărească cărți de vizită cu frumosul titlu «Director» și care merg pe Ștefan cel Mare mâncând răsărită. Ce are Moldova cu toate acestea? 

Astăzi ar fi bine să-i spunem scurt în toate limbile pe care ea le cunoaște:

- Te iubesc.

- Я тебе кохаю.

- Я люблю тебя.

- Обичам те (bulgară).

- Вян сени бренным (găgăuză).

Iar după asta să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm de treabă, dacă așa de tare o iubim - nu mai murim dacă lucrăm ca toată lumea. Dar… mai avem cinci zile de odihnă, nu?

TaguriEuropa Libera, Natalia Morari, Blog Natalia Morari


«Da, mă tem»

 

«Da, mă tem», - a spus polițistul, rugat să clarifice situația cu reprezentanții companiei de pază Argus după ce aceștia au agresat jurnalistul Omega și i-au stricat camera - apropo, chiar în fața unui avocat. Știți de ce? Pentru că, într-adevăr, se teme.

Societatea noastră trăiește într-o frică continuă. Cei care ne conduc au fricile lor, noi - ale noastre.

Polițistul se teme de compania Argus, pentru că știe - va face un pas greșit (adică îl va supăra pe stăpânul companiei și le va permite jurnaliștilor să filmeze cum bodyguarzii blochează o stradă întreagă în centrul capitalei și îi păzesc casa) și imediat va fi dat afară. Dar copiii, familia, restul…

Șeful polițistului se teme deja de doi - și de cel care l-a numit în funcție (Vlad Filat), și de stăpânul companiei Argus (Vlad Plahotniuc).

La rândul său, Vlad Filat se teme și el de stăpânul companiei Argus. Pentru că dacă acesta dorește, CNA vine la rudele tale acasă și, imediat, toate tunurile mediatice sunt direcționate spre tine. Sau toată țara aude convorbirea ta telefonică cu șeful FISC, sau cum ministrul sănătății, promovat tot de tine, a participat la fraude cu medicamentele. Și nu contează ce e adevărat și ce nu - stăpânul companiei Argus citește cărți și știe de la Machiavelli - important e să pari, nu neapărat să fii.

Marian Lupu se teme de stăpânul companiei Argus, pentru că tot confortul lui depinde de acesta. Absolut tot, fără o mică excepție.

Mihai Ghimpu poate nu neapărat se teme, dar a învățat bine lecția - mai bine să nu te pui cu stăpânul companiei Argus. Dacă te pui - procurorul general cu CNA-ul repede îți aduc aminte de păcatele tale din dosare penale. 

Vladimir Voronin se teme așa de tare de stăpânul companiei Argus încât a muțit în ultima vreme și urmărește, indiferent, cum se autodistruge PCRM, cândva cel mai mare partid din țară.

Și Igor Dodon se teme, doar că acum suportul rușilor și dorința stăpânului companiei Argus de a se împăca cu ei, îl face mai îndrăzneț.

Se teme și Renato Usatîi. Și aici nu e nevoie de multe argumente - priviți emisiunea Interpol, în care i-a fost frică să pronunțe numele lui Dorin Damir - omul stăpânului companiei Argus, prin care acesta «rezolvă» toate întrebările cu judecătorii. 

Judecătorii e un subiect aparte. Cei care nu se tem au rămas puțini și chiar după întroducerea sistemului electronic de repartizare a dosarelor, aceștia rămân doar cu dosare neimportante. Iar dosarele importante ajung la alt tip de judecători - cei care se tem de stăpânul companiei Argus.

De stăpânul companiei Argus se teme și seful SIS, pentru că știe că tot SIS-ul lui pierde în fața acestei companii și a altor centre de «analiză» din acelaș holding, care adună compromaturi, inclusiv împotriva celor din SIS. 

Se teme președintele țării - dar aici e o altă poveste. Președintele nostru, aparent, se teme de toți.

Se tem procurorii, colaboratorii MAI, SIS, CNA, judecătorii, miniștrii, președinții de raioane, președinții de partide, chiar și unii jurnaliști. Frica a băgat în comă toate instituțiile statului. Majoritatea preferă să nege cu vehemență acest lucru pentru că se tem - fie de compromat, fie de riscul de a pierde confortul, care le este garantat în schimbul loialității.

Orice sistem, la fel ca și un organism, cu timpul dezvoltă imunitate față de virusuri. Un sistem captiv și corupt se teme de tot ce înseamna transparență, justiția independentă, presa liberă, dar și de profesioniștii care nu pot fi șantajați. In acest sens orice persoană/organizație/instituție, care va încerca să nu se supună, va fi percepută ca un «virus» care trebuie lichidat. Aceasta s-a întâmplat cu platforma civică DA - o incercare timidă, pe alocuri stâlcită, dar deocamdată unică de a-i uni pe oameni cu diferite viziuni politice și limba vorbită în jurul unei idei - eliberarea statului din captivitate. Am văzut cum stăpânul companiei Argus a direcționat împotriva platformei toate tunurile mediatice, cu un singur scop - de a-i compromite. Și aici sunt folosite toate instrumentele: Țopii, unioniștii, «Mâna Moscovei», care ar pregăti un nou maidan, jurnaliștii de investigație - de folos sunt toți și toate. Unii se lasă convinși.

Mai nou a apărut un alt «virus» - Maia Sandu - și aceasta imediat este respinsă de sistem. Maia poate nu neapărat este un erou național, care este obligat să ne salveze (e o prostie să cautăm salvatori - în afară de noi, nimeni nu ne va salva), însă ea, incontestabil, ar putea aduce mai multă transparență în acest sistem captiv și - ce este mult mai grav - ar putea să nu se supună stăpânului companiei Argus.

Aceasta stare de frică se va perpetua până nu vom înțelege un lucru - paradigma «sistem-virus» este una corectă, dar inversată datorită celui de care se tem aproape toți oamenii din sistem. Nu Maia Sandu sau platforma DA sunt virusuri. Virusul este stăpânul companiei Argus, iar Maia sau platforma DA - un antidot.

TaguriEuropa Libera, Natalia Morari, Blog Natalia Morari


Suntem bolnavi

 

Pe site-ul Academiei de Științe a Moldovei a fost publicat un apel către chișinăuieni:

«Victoria Zinaidei Greceanâi în ziua de 28 iunie ar fi a doua venire a ruşilor. 

Vă îndemnăm să ieşiţi la vot; fiecare vot hotărăşte totul.

Cu Dorin Chirtoacă o să fim la noi acasă, cu Dorin Chirtoacă o să fim în Europa. 

Aşa să ne ajute Dumnezeu!»

Țara, în care Academia de Științe se ocupă cu agitația electorală, dezbinând societatea pe criteriul etnic, nu prea are șanse. Suntem bolnavi, profund bolnavi - și cei care fac asemenea apeluri, și cei care le aplaudă. Aceasta se referă în egala măsură și la oamenii care strigă că tot ce este românesc înseamnă fascist - avem și din aceștia, din păcate.

Ieri am discutat mult cu o cunoscută care, comparativ cu mulți alții, a încercat în ultimii ani să schimbe țara, la propriu, nu doar scriind postări pe Facebook. A făcut jurnalism social, la un moment dat a simțit nevoia de a ajuta un guvern aparent pro-european, pentru că a crezut că se poate. Destul de repede a înțeles că actualul sistem nimic nu-l mai poate schimba și doar după ce acesta se va prăbuși cu totul, în locul lui va trebui de construit un sistem nou de la zero. Acum, având contracte cu organizații internaționale, ar putea să-și permită o viață mai mult decât decentă, dar a decis să plece ca să nu se mai întoarcă. Cel puțin în următorii zece ani, până când societatea noastră nu se va lecui - dacă se va lecui.

De fiecare dată când auzeam de la încă un cunoscut că a luat și el decizia să plece din țară (în ultimul timp sunt tot mai mulți și mai mulți, cel puțin printre prietenii mei), încercam să-l conving că încă nu este totul pierdut, că în Moldova poate fi altfel. Dar, probabil, sunt o naivă.

Oamenii ambițioși și cu viziuni pleacă din Moldova nu atât din cauza drumurilor proaste sau a coaliției minoritare cu trei Vlazi în frunte, ei pleacă pentru că aerul în Moldova este otrăvit și societatea este profund bolnavă. Noi n-avem nici un drept moral să-i învinuim pe locuitorii Orheiului pentru că l-au votat pe Ilan Shor. Spuneți-mi, cu ce ei cunt mai răi decât spuma intelectuală a țării - membrii Academiei - care consideră că un stat democratic și sănătos poate fi construit pe principii de dezbinare și intoleranță față de cei care gândesc altfel?

Și pentru prima dată în opt ani m-am prins cu gândul că nu mai vreau să trăiesc într-o societate bolnavă, în care oamenii sunt divizați și - ce este mult mai grav - se autodivizează după criterii etnice, lingvistice, politice sau geopolitice. Noi idee n-avem ce înseamnă să fim uniți după un singur criteriu - cetățenesc - așa diferiți cum suntem, să construim împreună o Moldovă sănătoasă. 

Moldova poate fi altfel. Dar nu cu așa cetățeni ca noi.

TaguriEuropa Libera, Natalia Morari, Blog Natalia Morari


«Vă urăsc»

 

«Au ieșit gândacii, ca după ploaie, punându-și panglici în piept».

«Trebuie să fii naționalist ca, de Ziua Victoriei, să-i feliciți pe oameni cu Ziua Europei. Care Europa?! N-aveți nimic sfânt!»

«Douăzeci și patru de ani tot trăim, dar așa și n-am învățat cuvântul «demnitate». Tot vorbim cu veteranii în limba ocupanților. Cât trăiesc pe pământul nostru, demult puteau învăța limba română!»

«Numai unioniștii pot sa poarte tricolor de Ziua Victoriei! Măcar astăzi, din respect față de veteranii rămași, puteați să nu vă închinați în fața stăpânilor voștri de peste Prut!»

                                         ***

Cu mici excepții, aproximativ așa arăta fiecare al treilea statut pe Facebook în ziua de 9 mai. „Patrioții” îi urau pe așa numiții „colorado” (pentru că purtau panglici negru-oranj) și îi mai numeau „gândaci”. Alții îi urau pe cei care, de 9 mai, îi felicitau pe toți cu ocazia Zilei Europei, numindu-i naționaliști. Și iata așa, scuipând, urând unii pe alții, dar cu simțul de mândrie, am trăit ziua de 9 mai.

Știți ce e cel mai trist? Suntem mândri, dar proști. În afară de ură, nu mai putem naște nimic. Ne este mai ușor să urâm un vorbitor de rusă sau un unionist, un vecin sau un politician, un ziarist sau un șofer de microbuz. Dacă toată energia, pe care noi o cheltuim pe ura colectivă, am canaliza-o macar o dată în ceva simplu, dar în folosul comunității, cred că am începe trăi mai bine.

Atâta timp cât rușii din Moldova nu vor înțelege că vorbitorii de româna au motive de supărare (nu pe ei personal, ci pe sistemul sovietic, care făcea din limba rusă un instrument obligatoriu de creștere socială, iar în paralel, distrugea codul cultural român), atâta timp cât românii din Moldova nu vor înțelege ca necunoașterea limbii române nu-l face pe un găgăuz sau ucrainean cetățean de o calitate mai proastă, atâta timp cât nu vom înțelege că n-avem cum să fim la fel și trebuie să învățăm să ne acceptăm cu toate aceste diferențe, atâta timp cât nu ne vom învăța să ne unim în jurul unui viitor comun (așa diferiți cum suntem), nu vom reuși ca societatea. Toți avem supărări - rușii, românii, moldovenii, găgăuzii, săracii, medicii, polițiștii, judecătorii, învățătorii - dar ura nu este o soluție. Este o soluție simplă, dar nu și bună.

Chiar mi se pare interesant câți dintre cei, care, de Ziua Victoriei sau de Ziua Europei (numiți-o cum doriți voi, una nu exclude alta), îi urau pe dușmanii lor ideologici, în afară de a pune un like sau a face un share pe Facebook, au făcut în ultimul an măcar un lucru din următoarea listă:

- Au colectat bani pentru un proiect din comunitate sau o casă de copii.
- Au participat la ședinta Asociației Locatarilor și au rezolvat, de exemplu, problema gunoiului din scară.
- Au susținut vreo asociație obștească, care luptă împotriva construcțiilor ilegale/gheretelor sau pentru drepturile animalelor (puteți adauga orice activitate aici).
- La adunarea părintească au ridicat întrebarea legată de plăți ilegale la școli/grădinițe.

- Au ajutat un pensionar singuratic din bloc și i-au cumpărat produse alimentare.
- Au refuzat, principial, să plătească o șpagă medicului/polițistului/profesorului, chiar dacă aceasta ar rezolva problema mult mai repede.
- Au chemat poliția rutieră când a văzut o mașină parcată ilegal pe trotuar.

Sau suntem buni numai de like-uri, share-uri și ură?

TaguriEuropa Libera, Natalia Morari, Blog Natalia Morari

În exclusivitate