sâmbătă, octombrie 10, 2015 Ora Locală 12:03

Un anotimp occidental - primăvara rusă (II)

 

Scenariul care descrie tranzacția Orientul Mijlociu contra Est nu e deloc simplu. Operația poate fi perturbată de nenumărați factori. Prețul petrolului care rănește Rusia în fiecare zi va fi un element major. Dacă blocul condus de Arabia Saudită va menține o cotă mare de producție, prețul nu va urca. Alianța Rusiei cu Iranul apare, dintr-o dată, într-o altă lumină. E de așteptat ca Iranul să forțeze o ruptură sau o decizie anti-saudită în OPEC. În același timp, nimic nu va împiedica Iranul să facă zile negre Saudiților întreținînd războiul civil din Yemen. Statele Unite pot, de asemenea, influența jocul, pompînd țiței pe piață și lărgind exploatările de gaz de șist. Însă aceste ipoteze sînt nesigure.

Mult mai cert, Rusia va deschide partida Siria contra Ucraina, mizînd pe slăbiciunea UE. Europa e prinsă pînă peste cap de problema refugiaților și vede cum cotele electorale ale radicalilor cresc vertiginos în Franța, Elveția, Austria, Suedia și Olanda. Europa va fi mai mult decît dispusă să ajungă la o înțelegere cu Rusia, dacă asta poate aduce stoparea valului de refugiați și presupune „doar” retragerea discretă din Ucraina.

Europa de Est poate fi sigură de un singur lucru: provocările Rusiei se vor înmulți și agrava. Un gol de securitate uriaș s-a deschis, iar Rusia nu a ezitat și nu va ezita nici de acum înainte să îl umple cu subversiune politică și militară.

Scenariul de mai sus e contrazis de comentatori care văd o altă desfășurare a evenimentelor. Majoritatea pleacă de la ipoteza, perfect logică în teoria clasică, după care Rusia va deveni în curînd victima propriei inițiative. E vorba de argumentul supraexpunerii. Conform acestui argument, Rusia nu va putea face față cerințelor drastice ale unei campanii pe două fronturi. În plus, dificultățile economice, cheltuielile militare și posibilele pierderi pe front vor spori nemulțumirea populară și se vor solda cu o răsturnare de regim. Din păcate, acest argument e plauzibil doar în limitele societăților deschise occidentale - un lucru pe care mulți teoreticieni par să nu-l înțeleagă încă.

După 70 de ani de autoritarism sovietic și post-soietic, politicienii și comentatorii ar fi trebuit să știe deja că Rusia nu intră în criză internă după criteriile care provoacă o criză internă în Occident. Nemulțumirea populară poate crește și în Rusia, dar asta nu înseamnă că ea poate fi canalizată și transmisă. Nu are cine să o facă. Presa e în buzunarul administrației Putin. Opinia publică, atît cît există, e cu totul marginală. Administrația poate lua aproape orice decizie fără cea mai mică urmă de control parlamentar. Naționalismul și nostalgia după rangul de mare putere sînt cît se poate de vii. Amîndouă pot ține foarte bine și foarte mult de foame într-o țară ca Rusia. În sfîrșit, societatea rusă poate îndura mult mai mult decît își imaginează necunoscătorii. Rușii nu vor ieși în stradă pentru că trăiesc mai prost sau pentru că nu au acces la informație. Cei ce mizează pe așa ceva în analizele lor n-au înțeles nimic din miezul vieții umane și sociale ruse. Mai pe șleau spus, n-au priceput că esența comunismului și a autoritarismului e existențială. Cine așteaptă o „primăvară rusă” generată de dificultăți economice și de războiae nedorite va aștepta degeaba. Sigur, cineva poate obseva că pînă și comunismul sovietic a căzut. Așa e. După care a revenit, în altă formă și cu aceeași esență.

Fiindcă tot sînt la modă discuțiile despre mersul climei: primăvara rusă e un anotimp care există doar în Occident.

TaguriRadio Europa Liberă, Traian Ungureanu, Blog


Un anotimp occidental - primăvara rusă (I)

 

Pînă să întîlnească primii refugiați în carne și oase, Europa de Est a descoperit altceva: că are o uriașă problemă de securitate. În doar cîteva zile, ofensiva politică și militară a Rusiei în Siria a dat peste cap presupunerile și teoriile strategice, într-o arie uriașă cuprinsă între Baltica și Caspica. Iluziile au căzut rînd pe rînd, roase de naivitate, comoditate sau ignoranță.

Mai întîi, multă lume a trebuit să observe că Rusia n-are nici o reținere să deschidă în Siria, un al doilea teatru de război, după ce a intervenit în Ucraina. Brusc, a apărut ideea după care Vladimir Putin își pregătește opțiunile. Asta n-ar fi fost mare lucru. Problema sînt bănuielile după care, de fapt, Vladimir Putin a început să pregătească opțiunile celorlalți. Cu alte cuvinte, Putin așterne calea pe care adversarii vor găsi greu să nu calce. De obicei, acest joc se numește politica faptului împlinit. Numai că, în cazul politicii strategice, lucrurile sînt mai complicate.

Faptul împlinit e o mutare bună doar dacă se bazează pe o bună intuiție a capacității de joc a adversarului. Aici, Rusia are o experiență vastă și a învățat demult să se sprijine pe lipsa constantă de mișcări a adversarului. Asta înseamnă, pur și simplu, că Putin a pariat că, nici de data asta, Occidentul nu va răspunde pe măsură. Presupusa ripostă Occidentală putea veni din două direcții: UE și NATO (a se citi SUA). În ce privește UE, lucrurile sînt destul de clare. Liderii Uniunii nu au cum să reacționeze militar, dat fiind că nu au nici un fel de forță militară la dispoziție. În schimb, ei pot reacționa politic și au făcut-o deja, impunînd sancțiuni economice Rusiei. Sancțiunile costă fără îndoială economia rusă, deși ar fi de notat că prăbușirea prețului petrolului e o problemă mult mai dureroasă pentru încasările și bugetul rus. La fel de util de reținut e că sancțiunile UE sînt active pînă în ianuarie 2016. Problema se va pune, deci, din nou, peste doar trei luni. S-ar prea putea ca la acea dată convingerile și interesele liderilor europeni să arate cu totul altfel.

NATO are, în mod clar, capacitatea de a reacționa militar dar, în acest caz, întrebarea e dacă NATO are și voința politică de a reacționa militar. Și aici, Putin a calculat corect că nu există voință pentru o decizie care să declanșeze o reacție militară serioasă și directă. O recentă analiză americană cam avîntată, dar plauzibilă, descrie destul de bine situația. Rezumînd, pariul lui Putin e imbatabil pentru că pune alianței NATO întrebarea: sînteți gata să sacrificați cîteva mii de vieți?

Diagnosticul pe care a mizat Rusia nu e o surpriză. Noutatea e alta. Deschiderea teatrului de operații în Siria, multiplică miza. Pe masa de joc se află acum două situații deschise și urgente: Ucraina și Siria, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Mai departe, asta înseamnă că Putin a dat Occidentului posibilitatea să opteze. În cele din urmă și nu prea tîrziu, Rusia va accepta să discute un aranjament general și, în acel moment, s-ar putea întîmpla două lucruri. Mai întîi, Occcidentul va găsi că e mai bine să stingi un incendiu mare în Orientul Mare, acceptînd un foc mocnit în Europa de Est. Și, doi, Europa de Est nu va avea nici un cuvînt de spus. Estul are toate șansele să cadă între roțile istoriei. Adică să revină la o postură cu care s-a obișnuit și de care a sperat degeaba că poate scăpa. Tranzacționat de mai bine de un secol între Rusia și Occident, Estul va trebui să accepte că lucrurile nu s-au schimbat și că Occidentul nu e pregătit să riște vieți și turbulențe masive pentru a opri noul asalt rus.  

TaguriRadio Europa Liberă, Traian Ungureanu, Blog


Cît mai are de trăit democrația în Catalonia? (II)

 

Rezultatele alegerilor locale din Catalonia au avut avut o soartă tristă: au încetat să conteze. Și asta, încă înainte ca primul vot să fie depus în urnă. Un enorm concert media a pornit de la ideea că rezultatele sînt deja stabilite și că alegerile vor demonstra, inevitabil, decizia catalanilor de a se rupe de Spania. Autoritățile locale au reușit ceva uluitor: au impus ideea că în Catalonia nu au loc alegeri locale care urmează să dea un nou parlament regional ci un referendum, o pronunțare populară asupra independenței. Acest fals a fost acceptat de toată lumea din afară care a trecut, cu această ocazie, peste rigorile politicii democratice. În fond, într-o democrație, alegerile au loc pentru a stabili ceva precis și nimic mai mult sau mai puțin decît au dreptul să stabilească.

Imediat după anunțarea rezultatelor a venit ceva încă mai de mirare. Administrația locală, urmată de presa internațională, au anunțat că, prin votul de la alegerile locale, catalanii au spus da independenței. A doua zi, mai toate titlurile de presă au repetat aceeași formulă: Catalonia a spus da! Oricine a avut, totuși, răbdarea să citească rezultatele oficiale a putut constata că totul e adevărat, cu o mică diferență: Catalonia a spus nu! Ce arată, de fapt, rezultatele oficiale ale alegerilor?

Mai întîi și mai întîi, că alegătorii au trimis un partid sau altul în parlamentul local. Asta confirmă, deci, că vorbim de alegeri locale și nu de un referendum. Rezultatele mai spun că o coaliție de partide  pro-secesiune a obținut cel mai mare număr de locuri (62) în noul Parlament. Aceleași cifre spun că partidele cu pricina au ieșit în pierdere cu nouă locuri față de alegerile trecute și nu au majoritatea în Parlament. Pentru a forma o majoritate aceste partide vor trebui să se alieze cu un partid mai mic deținător a zece locuri. E vorba de un partid anarhist, anti-Uniunea Europeană, anti-Spania, anti-Nato și anti-orice.

Ce spun alegerile luate pe număr de alegători participanți? Sînt mai mulți catalanii care au votat pentru independență? Nu. Pur și simplu, susținătorii independenței au pierdut. Doar 47,32% din cei ce s-au prezentat au votat pentru partide care susțin independență. 52,1%, adică majoritatea alegătorilor, au votat împotriva independenței. Dacă ne raportăm la numărul total al cetățenilor cu drept de vot lucrurile sînt și mai interesante: doar 30% au votat în sprijinul independenței.

Rezumînd: deși dominate de o campanie oficială feroce pro-independență, alegerile locale din Catalonia, dominate de o campanie oficială feroce pro-independență, s-au încheiat cu un eșec evident pentru sprijinitorii independenței. Ei nu au obținut majoritatea în Parlament și pot ajunge la ea doar aliindu-se cu un partid imprevizibil și extremist. Ei au pierdut, deasemenea, votul popular. Majoritatea a spus nu. Sigur, dacă majoritatea posibilă în noul Parlament va dori așa ceva, ea va putea proclama independența. Dar o vor face fără susținerea votului popular. În plus, o va face cu riscuri enorme.

Pentru ca un stat catalan independent să fie recunoscut și admis în Uniunea Europeană e nevoie de unanimitate, adică de aprobarea tuturor celor 28 de state membre ale UE. Ceea ce e, în mod clar, imposibil. Dincolo de toate astea, marea operațiune de imagine care a făcut pulbere rezultatele reale ale alegerilor e o situație extrem de periculoasă. În primul rînd, pentru puterea democrației. Căci separatismul catalan nu lovește cel mai puternic în Spania ci în principiile democrației. Regulile și alegerile sînt esența ordinii democratice: Dacă ele devin elemente secundare în fața agendei politice, egalitatea și libertatea sînt pe ducă. Propaganda devine solistul principal. Presa care a participat voluntar sau involuntar la acest joc va trebui să continue sprijinind o iluzie sau va fi silită să iasă din joc.

Trăim vremuri dominate de presiunea imaginii. În Catalonia și, mai devreme, în Scoția, mișcări naționaliste au demonstrat cum anume poate fi realitatea nesocotită și suprimată în numele unui ideal care slujește o agendă radicală. Lecțiile secolului trecut sînt valabile. Fanatismul agit-prop al radicalilor de stînga știe să preia două trăiri profunde - identitatea și suferința - pentru a le transforma în fanatism. Politica identității a făcut din patriotism și naționalism o furie iar politica dreptății a făcut același lucru din inegalitate. În ambele cazuri, energia astfel colectată a asigurat susținerea de masă a demagogilor, a orbit presa și opinia publică și a scurtat zilele democrației.

TaguriRadio Europa Liberă, Traian Ungureanu, Blog


Cît mai are de trăit democrația în Catalonia ? (I)

 

Probabil nu vă interesează Catalonia dar tot ați auzit ceva, în ultimul timp, despre acest ținut îndepărtat. Oricum, de cînd muncesc și trăiesc în Spania, sute de mii de oameni sosiți din România și Moldova au început să știe mai mult despre politica locală și i-au lămurit, cît de cît, pe cei de-acasă.

Catalonia e o regiune importantă a Spaniei și e, sigur, cea mai bogată parte a țării. Multă lume vorbește limba locală (catalană) și se mîndrește cu tradițiia culturală aparte a locului. Catalonia n-a fost dintotdeauna parte a Spaniei, dar nici n-a trăit fără legături cu spaniolii. Dimpotrivă, legăturile au fost mereu foarte adînci. În anii ´30, în timpul războiului civil spaniol, Catalonia a dat cea mai serioasă parte a taberei republicane, opusă Madridului și a îmbrățișat entuziast o politică de stînga extremistă. Fisura produsă atunci și umilința suferită într-un război civil pierdut, cu tot ajutorul sovietic, au rămas vii. Cu toate astea, ultimii 70 de ani au făcut din Catalonia o regiune prosperă în interiorul unei Spanii care a acordat catalanilor o foarte mare autonomie administrativă. Naționalismul catalan a continuat să se organizeze și, mai ales după dispariția lui Franco, a devenit o mișcare politică extrem de bine articulată și activă. Încet-încet, naționalismul catalan a devenit o mișcare declarat separatistă care a presat Madridul și a obținut noi și noi concesii. Nu tocmai surprinzător, cu fiecare concesie și cu fiecare procent în plus în PIB, catalanii au întețit propaganda și politica separatistă. Separatismul catalan a ajuns la modă și s-a înconjurat de o aură romantică foarte apreciată de mediile de informare și de lumea educată. Rezultatul e o imagine puternică și totodată înșelătoare. Peste tot în afara Cataloniei domnește, deja, impresia unei regiuni care e împiedicată să devină stat și a unui popor care e împiedicat să devină națiune. Imaginea e consecința unei  campanii formidabile purtată de sus în jos, dinspre administrație spre populație, și reluată de medii de informare favorabile sau naive.

Administrația Cataloniei e dominată categoric de separatiști și asta înseamnă că autoritățile locale își folosesc din plin puterile legale pentru a promova cauza independenței. Toate mijloacele democratice ale autonomiei locale au fost înregimentate pentru a produce exerciții repetate de propagandă și îndoctrinare. Campanii de presă, rezoluții ale parlamentului local și un referendum, ilegal și nerecunoscut de guvernul spaniol, au fost lansate și folosite pentru a da voce și ecou separatismului. Cu timpul, o mare parte a opiniei neinteresate sau, pur și simplu, neutre din afara Spaniei a învățat că în Catalonia oamenii vor independența, iar Spania se opune sau se face că nu aude. Aceasta e situația în care a început cea mai derutantă mișcare de imagine declanșată de autorităile catalane: alegerile locale de duminică 27 septembrie. La capătul lor, rămînem cu o lecție șocantă despre puterea imaginii asupra realității, despre fragilitatea regulilor democratice în fața propagandei și despre incapacitatea mediilor de informare de a despărți faptele de dorințe. Dar ce s-a întîmplat, de fapt, la alegerile din Catalonia?

TaguriRadio Europa Liberă, Traian Ungureanu, Blog, Catalonia


Nimic bun pe frontul de Est

 

Toată lumea care știe ceva despre Rusia reală își pune una și aceeași întrebare: ce urmează? În cazul Europei de Est, întrebarea e încărcată de temeri și devine: cine urmează? Rusia a intrat într-o spirală pe care lumea a mai văzut-o dar de înțeles au înțeles-o (și încasat-o) mai ales est-europenii. E vorba de politică de forță și cinism absolut. Schema merge în trepte și urmărește, pur și simplu restabilirea aranjamentului pe care URSS l-a pierdut în anii ´90. Mai clar: o lume cu Rusia supraputere și hegemon al Estului.

Primul pas a fost revenirea militară directă sau camuflată în statele suverane de la marginea Rusiei. Georgia și Ucraina au fost primele ținte. Moldova are de ce să se teamă. Multă lume a rămas cu impresia că Rusia a lovit și va suporta consecințele așteptînd vremuri mai bune. E corect, numai că analiștii care au mers pe această idee nu știu că tot Rusia poate fabrica vremuri favorabile. Așa a apărut pasul doi.

Rusia s-a angajat militar în Siria și cu asta a pus în mare pericol tot ce ține de Estul Europei. Poate părea ilogic, dar prima consecință a intervenției militare ruse în Siria nu e controlul asupra Orientului Mijlociu. Asta se va întîmpla mai tîrziu sau nu se va întîmpla deloc. Nu contează. Important e că Vladimir Putin a făcut pasul acolo unde Statele Unite și Occidentul în general au ezitat, au amînat și au lăsat impresia unei uriașe neputințe. După aproape cinci ani de război civil fără leac în Siria, după eșecul propagandistic în fața unui grup relativ restrîns ca Statul Islamic și după apariția unui val uriaș de refugiați la porțile Europei, Rusia a avut de făcut o singură o mutare. Odată cu primul raid aerian în Siria, opinia publică occidentală a răsuflat ușurată și a descoperit pe loc diferența între incapacitatea guvernelor vestice și seriozitatea Rusiei. Pe asta a și mizat administrația Putin.

Guvernele occidentale nu mai au cum să ia atitudine în fața Rusiei, pur și simplu pentru că sînt ostateci ale opiniei publice de acasă. Rusia s-a transformat cu o singură mișcare în salvator universal, mîna forte în locul confuziei vestice și, chiar, apărător al creștinătății. Manevra are profil clasic și aduce cîștiguri morale și propagandistice enorme. Nu mai are nici o importanță că Rusia nu are de gînd să stîrpească Statul Islamic ci, așa cum o arată primele bombardamente din Siria, caută să elimine adversarii sirieni ai președintelui Assad. La fel de neimportant e că atacurile rusești au lovit centre civile și au ucis oameni nevinovați. Rusia își poate permite aproape orice pentru că lumea reține un singur lucru: acolo unde Occidentul a creeat o criză, rușii au curajul să pună mîna pe par.

TaguriRadio Europa Liberă, Traian Ungureanu, Blog


Acord stabil, vremuri în schimbare (II)

 

Dacă deteriorarea situației politice din Moldova e serioasă și ține în loc relația cu UE, contextul internațional e încă mai grav. În anul care a trecut de la semnarea Acordului de Asociere, Moldova și blocul statelor de pe granița estică s-au transformat într-o zonă precară și imprevizibilă. Mai precis, într-o zonă care a ieșit de pe radar. Agenda mare a Europei s-a mutat de la Est la Sud. Uriașa criză a migrației a lovit și dezorientat Europa. Toată atenția, toate resursele și prioritățile au trecut de la Est la Sud. Statele estice partenere ale UE s-au pomenit, deodată, mai singure. Asta cu atît mai mult cu cît, de fapt, zona de la Est de frontierele UE e locul în care se pierd suveranități și reînvie forme vechi de dominație. Suflul european a fost stins de pumnul rusesc.

Atenția UE s-a mutat la Sud, dar Estul e, mai departe, în mijlocul unei crize nerezolvate. Rusia și-a impus planurile în zonă, iar spaimele Europei în fața problemei din Sud nu fac decît să elibereze terenul. Sprijinul european pentru Ucraina s-a diminuat. În parte, pentru că Germania încearcă un compromis cu Rusia lui Putin și n-a ezitat să îi impună cedări lui Poroșenko. În parte, pentru că mulți vest-europeni nu înțeleg sau nu sînt interesați de ce se întîmplă cu statele din Est.

Moldova se poate pe bună dreptate întreba ce o așteaptă: ce se poate întîmpla unui stat mic, după ce gigantica Ucraina a fost obligată să cedeze, sub privirile neputincioase ale Europei, în fața agresiunii rusești? În consecință, cea mai urgentă așteptare și cea mai importantă cerință a Moldovei, în acest moment și în viitorul previzibil, e securitatea. Există un cadru european pentru așa ceva? E destul de greu de găsit vreo referință la securitate prin hîrtiile semnate de Moldova și UE. De fapt, UE nu pare să fi înregistrat schimbările survenite în zonă. UE nu a recalculat și, în consecință, mesajul e neschimbat: combateți corupția și treceți la reforme. Sfaturile sînt însoțite de finanțarea prevăzută în Acordurile semnate cu UE. S-ar putea, însă, ca  banii și sfaturile să nu fie de ajuns, acum cînd suveranitatea de facto a Republicii Moldova e în joc. Acordul de Asociere e la locul lui. Vremurile sînt în schimbare.

TaguriRadio Europa Liberă, Traian Ungureanu, Blog, Acordul de Asociere a R. Moldova cu UE


Acord stabil, vremuri în schimbare (I)

 

A trecut un an de la semnarea Acordului de Asociere care leagă Republica Moldova de UE. Momentul a fost însoțit de obișnuitele declarații, seminarii și întîlniri de bilanț la care ambele părți se felicită reciproc, decid că au făcut bine și conchid că se poate și mai bine. Evident, Acordul e un cîștig palpabil pentru Republica Moldova, în special prin avantajele pe care le aduce înțelegerea privitoare la liber schimb. Dacă adăugăm și libertatea de mișcare a cetățenilor moldoveni care nu mai au nevoie de viză pentru a intra în statele UE, avantajele ajung sînt clare și concrete. Acordul menține Moldova pe poziția de Partener Estic Model al UE - o titulatură foarte des folosită la Bruxelles, tocmai pentru a semnala satisfacția pentru cooperarea exemplară între părți. Totul pare în regulă.

Însă, la un an de la semnarea Acordului, nimic nu mai seamănu cu cea a fost. Decorul s-a schimbat. Moldova și speranțele ei europene trebuie să trăiască într-un context intern și într-un context internațional complet diferit. Amîndouă sînt noi și amîndouă sînt mai rele decît ar fi fost de bănuit.

În plan intern, Moldova are problemele de sistem ale oricătrei țări condusă de o majoritate fragilă. O situație care devine și mai complicată date fiind presiunile populare asupra majorității de guvernare. Dacă de presiuni cu adevărat populare e vorba. Bănuielile care sugerează că protestul public e direcționat de facțiuni politice interesate nu sînt tocmai de lepădat. Iar dacă lucrurile stau așa, Moldova a intrat într-un ciclu clasic de instabilitate în care legitimitatea politică e mereu discutabilă. Mai departe, autoritatea executivă e slabă și nu garantează o bună punere în fapt a legislației, fie ea națională, fie europeană.

Corupția - care rămîne un fapt incontestabil ridicat la cote uluitoare de „furtul secolului” - a atins cota devalizării statului și riscă să provoace o ruptură cu sursele de finanțare ale țării, în primul rînd cu Fondul Monetar Internațional. Însumînd, înteaga sferă oficială și politică a Republicii Moldova e pusă în paranteze. Moldova nu diferită, în acest punct, de alte state europene în care așa zisa clasă politică e contestată în bloc. Doar tușele sînt mai groase și insolența oficială mai serioasă. Problema acestui tip de situații e că generează protest fără să ofere soluții. Acest impas e mai acut în Moldova, unde, în spatele politicienilor contestați, nu crește o plantație de politicieni superiori. În Europa de Vest, discreditarea clasei politice a împins în față demagogi abili și teatrali care își duc sistemele politice și electoratul spre extreme. În Moldova, problemele unora din politicieni sînt speculate de alți politicieni. Împrospătarea e foarte puțin probabilă. Tot ce e de așteptat, în aceste condiții, e o nouă suită de compromisuri temporare și răsturnări neșateptate care vor adînci criza.

TaguriRadio Europa Liberă, Traian Ungureanu, Blog, Moldova și Acordul de Asociere la UE

În exclusivitate