joi, octombrie 08, 2015 Ora Locală 23:05

Patria-mamă & copiii săi

 

Înainte de a deveni romancierul cunoscut în & recunoscut de toată lumea, Gabriel Garcia Marquez s-a făcut remarcat în calitate de jurnalist de teren – revenit dintr-o călătorie în Uniunea Sovietică, publică un amplu reportaj intitulat 22.400.000 km2 fără nici o reclamă de Pepsi Cola. (Între paranteze fie spus, nici până astăzi nu pot uita senzaţia ameţitoare de-acum vreo 40 de ani, când am gustat acel lichid carbogazos de culoare brună, ce pişca de limbă şi înţepa nasul, la ziua de naştere a unui băieţel ai cărui părinţi s-au dat peste cap pentru a face rost de faimoasă băutură americană.)

Abia revenit – deşi sufleteşte încă nu mă pot desprinde cu totul – din Muntenegru, mă tot gândesc la formula – pe cât de lapidară, pe atât de încăpătoare – prin care aş putea defini această cea mai tânără democraţie europeană. Prima ce mi-a trecut prin cap a fost chiar aceasta, în stil marquezian: Circa 300 km de litoral ce hrănesc 13.800 km2. Sigur, formula se lipeşte de ureche, dar nedreptăţeşte alte câteva sectoare importante din economia ţării – pe lângă turismul absolut înfloritor, Muntenegru trăieşte din agricultură (în special alimentară, având şi cea mai întinsă podgorie de viţă-de-vie din lume, chit că vinurile produse nu sunt chiar grozave) şi ceva industrie (combinatul de aluminiu din Podgorica, „pata neagră” pe harta atât de ecologicii republici). Apoi m-a bătut gândul să mizez totul pe Ţara din creierii munţilor, cu accentul logic pe creierii, fiind impresionat nu atât de geografia statului (am mai văzut ţări montane la viaţa mea!), cât de felul cumpătat (aş zice chiar înţelept) de a fi al muntenegrenilor.

Cum nu mă puteam decide nicidecum între mare şi munte, deodată mi-am amintit de ce ne spunea ghida pe când făceam o croazieră pe mare prin golful Boka Kotorski, considerat printre primele 5 cele mai frumoase fiorduri din lume – la un moment dat, trecând pe lângă localitatea Bijela, a pomenit de SINGURUL ORFELINAT din ţară, situat în această mică localitate de pe coasta dalmată, precizând că aici ajung doar copiii care nu au nici o rudă, oricât de îndepărtată, cultul familiei în Muntenegru fiind de secole însăşi piatra unghiulară a naţiunii. Există o legendă de dată recentă care spune că un delfin venea aproape de mal, ca pentru a-i mai însenina pe copiii lipsiţi de mângâierea unei familii; or, într-o zi, delfinul s-a prins în plasele pescarilor şi nu a mai apărut în golfuleţul din faţa orfelinatului. În amintirea delfinului, autorităţile locale i-au înălţat un monument pe plajă, care se vede perfect de pe puntea navelor de croazieră ce traversează golful – o spinare argintie ieşind pe jumătate din apă, ca pentru a se alătura jocului copiilor. Ajunsă în acest punct cu povestitul, ghida a zis că uneori delfinii îşi fac apariţia în zonă, în ciuda supărării pe care o mai au pe pescari. Şi – minune (cu martori!) – chiar atunci s-a văzut o spinare argintie ţâşnind din valuri, ca şi cum ghida ar fi fost în înţelegere cu un delfin viu, spre bucuria celor vreo 50 de pasageri ai micii noastre ambarcaţiuni. Şi atunci, ca un declic, mi-a venit titlu, pe care iată îl dau cu alineat:

O Bijela albă pentru Muntenegru.    

TaguriBlog, Radio Europa Liberă, Emilian Galaicu-Păun


Ridurile de frumusețe ale celei mai tinere țări europene

 

Ca orice țară foarte tânără, Muntenegru (desprinsă de Serbia în urma referendumului din 21 mai 2006) este foarte mândră de trecutul său istoric. Nu-l voi rezuma aici, voi spune doar că ghizii se întrec în a înșirui nume ilustre și ani ai întemeierii (de dinastii, așezăminte religioase sau culturale, cetăți și orașe etc., etc.) – cine să le țină minte pe toate?!...

Vedere de pe Muntele Lovcen (Foto: E.Galaicu-Păun)Vedere de pe Muntele Lovcen (Foto: E.Galaicu-Păun)
x
Vedere de pe Muntele Lovcen (Foto: E.Galaicu-Păun)
Vedere de pe Muntele Lovcen (Foto: E.Galaicu-Păun)

Acoperită în proporție de 80% de munți, țara întinsă pe o suprafață de 13.812 km2 trăiește literalmente la înălțime – piscurile de peste 1000 de metri se ridică ici și acolo, unele trec hotărât de 2000 metri, cum este vârful Bobotov Kuk din munții Durmitor (2522 metri). În aceste condiții nu-i de mirare că Petar II Petrović-Njegoš (1813 – 1851), conducătorul politic și duhovnicesc – căci pe lângă funcția de domnitor (vladika), o îndeplinește și pe cea de mitropolit al Muntenegrului (1830 - 1851) –, dar și poet & filosof de anvergură renascentistă, el însușii bărbat înalt (2,10 m), a lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat nici mai mult nici mai puțin pe vârful Muntelui Lovcen (1749 m), unde se înalță un somptuos mausoleu.

Mausoleul lui Petar al II-leaMausoleul lui Petar al II-lea
x
Mausoleul lui Petar al II-lea
Mausoleul lui Petar al II-lea

Faptul în sine nu m-ar fi impresionat – la urma urmei, și piramidele egiptene sunt tot un fel de munți, doar că faraonii sunt depuși înăuntrul lor, nu pe vârfuri –, dacă același Petar II nu preciza că lasă celălalt vârf, cu 12 metri mai înalt decât Lovcen, unui om mai destoinic ca el. Ironie a sorții, pe respectivul pisc se înalță astăzi antena de retransmisie a televiziunii naționale…

Coborând de la mausoleul lui Petar II spre satul său de baștină, Njegos, iar apoi spre Boca Kotor, drumul a tot șerpuit, serpentinele formând un fel de riduri (de frumusețe!) pe fața muntelui, cu neputință de prins în aceste rânduri care nu fac decât să exprima admirația mea necondiționată pentru un neam și un ținut ce nu și-au plecat niciodată fruntea în fața nimănui. Ascultând-o pe Milica, ghida noastră, cu câtă însuflețire vorbește despre milenara istorie a celui mai tânăr stat european, n-am putut să nu mă întreb dacă nu cumva corturile din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău nu-s și ele un început de lanț montan, unul încă foarte tânăr și tocmai de aceea în stare să producă seisme, fie în conștiințele oamenilor, fie politice. Nu ne-ar strica…

TaguriBlog, Emilian Galaicu-Păun, Muntenegru, Radio Europa Liberă


„Ţărână din ţărână…”

                                                        Memoriei lui Mihai Volontir

 

(L-am văzut în mai multe rânduri pe scenă, deja în roluri de moşi înţelepţi ; am stat cu ochii lipiţi de ecranul televizorului – alb-negru, pe atunci – ori de câte ori apărea în filme; o dată sau de două ori s-a întâmplat să stăm la aceeaşi – (foarte!) rotundă – masă, după nişte premiere de la Teatrul Vasile Alecsandri din Bălţi ; nu ţin minte să-mi fi adresat vreun cuvânt sau să-i fi vorbit – dar, Dumnezeule ! cu ce zâmbet ştia să-l cadorisească pe oricine se afla în preajma sa. Cu toată stima ce i-am purtat-o, nu voi scrie acum despre Mihai Volontir – criticii de artă o vor face mai competent, iar prietenii de suflet, mai simţit – ; îngăduie-mi-se însă gestul creştinesc de a arunca şi eu un pumn de ţărână, preschimbat în cuvinte.

Cuvinte de jelit morţii dragi, în cazul de faţă – direct de la mormântul bunicii & mamei, şi ele de prin părţile Şoldăneştilor…)

           

            * * * * * * *

 

            Închise ochii, cum ai trage sub tine lumea întreagă, să nu rămână cumva afară, c-o pierzi. Se făcea că ţintirimul se transformase într-un teren de joacă pentru copii, toate mormintele erau deschise, reprezentând care o luntre, care o maşinuţă, care un tobogan şi câte şi mai câte jucării din lemn. În jur – nici ţipenie, de parcă i-ar fi înghiţit pe toţi pământul. Perpendicular pe-o moviliţă de ţărână proaspăt escavată era pusă o scândură lată la un capăt şi ceva mai îngustă la celălalt (capacul de sicriu, cum avea să-şi dea seama numaidecât), de-o parte aşezându-se el, de alta – bunica. Nu reuşi din prima s-o desprindă de pământ – „Că doar n-o fi prins rădăcini”, îi trecu prin minte –; şi acum se chinuia din răsputeri să contrabalanseze, dacă nu prin propria greutate, cel puţin printr-un efort de voinţă, mănunchiul de oase de la capătul îndepărtat. „Grea pierdere”, i se mai răsuci prin creier, aparent fără legătură, când de-odată lemnul scârţii prelung şi bătrâna săltă în sus, ca pe braţe.

            Odată echilibrul aruncat în aer, lucrurile se precipitară într-un ritm infernal. Cum se dădeau în scrânciob aşa, el cu bunica, de fiecare dată când reuşea s-o scoată din pământ, ea se arăta mai tânără cu o poză din albumul familial, iat-o ultima dată „scoasă-n patret pentru bolentin” (vorba ei) cu doar câţiva ani înainte de a se prăpădi, apoi surprinsă la ţară, trebăluind pe lângă casă, în fiecare din vacanţele pe care el le petrecea, împreună cu frate-su, la U-eşti, până la acea fotografie de epocă, cu zimţişori, din 1968, când tatăl lor, ofiţer în aviaţia maritimă, sosi în concediu militar pentru o săptămână, ocazie cu care fotograful satului „i-a tras în chip” – aici şirul de bunici în descreştere din albumul de familie se întrerupe brusc, imaginaţia urmând a desăvârşi restul –, femeie în putere, purtând de grijă casei, bărbatului, celor doi copii, soacrei (într-un singur an – şi ce an, 1946! – şi-a îngropat mama-soacră, unul din băieţi, ăl mai mare, „cuminte ca o fată mare”, nu uita să adauge; şi-a ridicat casa), mamă, iarăşi mamă, nevastă tânără, mireasă, logodnică („Ai să mergi după mine?”, a întrebat-o tânărul pistruiat, cu părul în flăcări, după slujba de duminică), fată mare, fetiţă, şi-n cele din urmă cocuţă în leagănul de lemn, pe tălpige, prin care au trecut, succedându-se aproape anual, alţi zece fraţi şi surori.

            La istlalt capăt al scândurii ­– el, în creştere (uşor de zis: „când era d-un an, parcă era de cinci; iară când fu de cinci, parcă era de cincisprezece...”), în căutarea mitului [personal], pe care-l schimbă o dată cu vârsta: Wunderkind, Romeo şi Julieta, Don Juan, Faust... Pe neprins de veste întreg ţintirimul se umplu de lume, vii şi morţi laolaltă, familiile treceau de la un loc de veci la altul cu dezinvoltura sportivilor care-şi schimbă aparatul la care urmează, din clipă în clipă, să evolueze: bârnă, sol, paralele...

            Ca Cel de-a zis: „Am văzut spaima cercurilor, pătratelor şi trapezelor goale…”

TaguriBlog, Emilian Galaicu-Păun, obit Mihai Volontir, Radio Europa Liberă


Un oraș de pomină

 

Ca-n orice orășel balnear care se stimează, în perioada estivală localnicii alcătuiesc o minoritate neînsemnată a Sozopolului, asta dacă nu-i punem la socoteală și pe cei dispăruți, ale căror fotografii negru-alb sau color, prinse în piuneze pe tulpinile copacilor, pe stâlpii porților, la intrarea în centrele comerciale, pe fațadele bisericilor etc., etc. te privesc de pretutindeni. Unul câte unul sau un perete întreg de portrete îndoliate, morții dragi nu-i sperie pe turiștii ce-și văd de ale lor pe străzile pavate ale orașului vechi – o bijuterie de piatră și lemn pe care, oricât ai bate-o cu piciorul, mai rămâne ceva de descoperit pentru a doua zi, ca să nu zic pentru a doua (niciodată o ultimă!) oară.

La Sozopol (foto: Emilian Galaicu-Păun)La Sozopol (foto: Emilian Galaicu-Păun)
x
La Sozopol (foto: Emilian Galaicu-Păun)
La Sozopol (foto: Emilian Galaicu-Păun)

Cele mai multe imagini cu Тъжен помен și Възпоменание le-am văzut chiar pe strada centrală a orașului vechi, Apolonia – pe cât de pitorească sub aspect arhitectural, pe atât de… comercială. Butic lângă butic, zeci de mici restaurante și pizzerii, case de schimb valutar din sută în sută de metri, și tot atâtea fețe de oameni cari au fost – ca să reiau un titlu celebru –, afișate oriunde s-a găsit un loc liber, totul într-o pașnică vecinătate. Majoritatea dați la Тъжен помен sunt dispăruți recent: fie că au trecut 40 de zile, fie că tocmai s-a împlinit anul; cei trecuți la Възпоменание au ceva vechime: 3 ani, 10 ani, 20 de ani (n-am stat să stabilesc recordul întru aducere-aminte). Un pomelnic în aer liber, iar acolo unde fotografiile morților dragi ocupă un perete întreg – de pildă, pe timpanul bisericii Sfântul Gheorghe –, un columbar-cenotaf. În felul acesta, nu doar cei apropiați cinstesc memoria adormiților, ci și orașul aduce un ultim omagiu foștilor săi locuitori.

Mi s-a spus că ține de o tradiție locală, acest cult al memoriei – nici globalizarea (niște indieni costumați, cu pene pe cap, interpretează cântece maya la nici o sută de pași de biserica Sfinților Chiril și Metodiu; or, așa ceva am văzut cândva și la Iași, în holul Palatului Culturii în zilele târgului de carte Gaudeamus, și chiar la Chișinău, acum doi-trei ani, în fața magazinului Gemenii), nici afluxul sezonier de turiști nu par să fi clintit credința bulgarilor în strămoși. Sigur, toate aceste Тъжен помен și Възпоменание n-au renumele Cimitirului vesel din Săpânța, și nici nu am văzut turiști pozându-se pe fundalul lor (de ce ar fi făcut-o?! ei ce n-au morții lor?!!), dar abia ele fac din Sozopol un oraș literalmente de pomină. (În comparație, cimitirul aflat la jumătate de oră de mers pe jos în afara orașului pare mai degrabă un loc uitat de Dumnezeu…)

Aici s-ar cere de pus punct, doar că întâmplarea face ca-n seara zilei de 31 august – ziua în care ne adunăm cu toții, an de an, în familie, ca s-o pomenim pe bunica Emilia, trecută la cele veșnice în 1994; prin extindere, ziua pomenirii morților noștri dragi –, stând la masă, cineva din noi să răstoarne paharul cu vin roșu. Ziua în care Възпоменание este trăită ca Тъжен помен

TaguriBlog, Emilian Galaicu-Păun, Radio Europa Liberă


Să treci marea înot într-un picior

 

O plajă. Nu și o plajă de subiecte pentru scris. În concediu, și scrisul își ia o mică vacanță - noroc de simțul datoriei, mereu gata să răspundă la apel. Cu condiția să sune clopoțelul, ca la pescari, atunci când peștele mușcă nada. La cât de multă lume se află în apă, se pare că nu mai e loc de pește - dacă nu cumva fiecare dintre făpturile ce încearcă marea cu degetul (vorba vine) nu constituie și nada, și peștele, și pescarul, și plaja de posibilități. Bref, așa trece o zi, așa trec două zile, trei, patru…

Nu se remarca prin nimic, printre copiii care se bălăceau mai aproape de mal sub supravegherea părinților sau lăsați de capul lor, și doar când o luase hotărât spre geamandura oranj, cu mișcări precise de înotătoare „cu școală”, am deslușit în micuța naiadă o ființă ce părea să-și revendice dreptul de a se afla în elementul ei. O voce de pe mal - a tatălui, după toate probabilitățile - îi strigă ceva în bulgară (cât ce să uit - acțiunea se întâmplă la Sozopol, Bulgaria, într-una din primele zile ale lui septembrie), fata îi făcu semn că totul e în ordine, iar odată ajunsă la geamandură începu să înoate paralel cu malul, încolo și încoace. Calmul cu care părintele își urmărea de departe copila, fără să intre baremi în apă, mă făcu și mai atent - prea siguri de ei, și unul și altul. Între timp, salvamarii arboraseră stegulețul oranj, semn că mare se învolburează, ceea ce presupunea că scăldatul nu-i interzis, dar nici recomandat. Micuța sirenă își vedea în continuare de înotul ei, de parcă se afla la antrenament și trebuia să facă un număr anume de bazine. Imperturbabil, tatăl contempla orizontul, fără să dea semne de neliniște. Așa a trecut o habă de vreme, ochii mei au făcut roată să vadă ce se mai întâmplă de jur împrejur, când de-odată am zărit o oarece agitație pe plajă - încă nu știam că tocmai urma să sune clopoțelul, altfel spus că tocmai urma să prind peștișorul de aur (al subiectului pentru scris).

Cu mișcări la fel de hotărâte, resfirându-și pletele pe valuri, copila înota spre mal și abia atunci a intrat și tatăl ei în mare - doar câțiva pași, oprindu-se când apa i-a ajuns la subsuori. După cum se mișca, părea o făptură eminamente de uscat - nici măcar n-a schițat gestul unei lunecări pe suprafața, adevărat tot mai agitată, a apei. În câteva clipe, fetița își cuprinse tatăl de după gât, iar el făcu stânga-mprejur cu fiică-sa purtată victorios pe brațe. Și iarăși mă uimi felul cum pășește, ca și cum ar merge pe drum și nu prin valuri. Astfel îmbrățișați, ieșiră pe mal.

Priveliștea mă răvăși - copila avea un picior retezat mai sus de genunchi (de acolo de unde mă aflam, nu mi-am dat seama dacă se născuse cu un picior mai scurt sau i-a fost cândva amputat), și pur și simplu nu ar fi putut țupăi pe nisip, ceea ce n-o împiedica însă să se simtă ca peștele în apă odată ajunsă în larg. Mărturisesc că m-am dat mai aproape de ei, trăgând discret cu urechea, poate-poate îl voi auzi pe bărbatul robust strigând-o pe nume. Dacă o făcuse, n-am fost eu în stare să-l deslușesc în bulgară - și așa micuța sirenă de Sozopol va rămâne în amintirea mea doar grație acestor rânduri ce-i consemnează nici nu curajul, ci probabil felul ei de a fi (în elementul ei).

După, i-am pierdut din vedere. Sau poate că pur și simplu n-am vrut să văd un bărbat împingând un cărucior cu rotile prin nisip, după ce că mi s-a întipărit pe retină imaginea tatălui mândru de fiica lui trecând marea înot (adevărat, paralel cu malul) într-un picior.


Antologia picturii moldoveneşti în 18 artişti plastici

 

Să fie o simplă coincidenţă că autorul albumului O antologie a picturii moldoveneşti (1940-2015), Chişinău, 2015, dl Vladimir Bulat tocmai a luat – alături de Iurie Bârsa, Eleonora Brigalda-Barbas, Ludmila Toma, Eugen Lungu, Mihail Bacinschi, Mihai Dumitriu, Tudor Braga – Premiul Naţional pentru colecţia de albume Maeştri basarabeni din secolul XX, în 14 volume, scoasă la Editura ARC?! Sau destinul le aşează astfel încât celui ce are să i se mai dea…

La rându-i, criticul de artă Vladimir Bulat se arată mai degrabă parcimonios când e să facă o selecţie, „desigur subiectivă”, a unor „artişti ce marchează nişte borne” ale unui veac de pictură moldovenească, reţinând doar 18 „cazuri” – toate „nume de referinţă din diferite generaţii” – care ilustrează „cu prisosinţă întregul spectru de problematici şi motivaţii ale actului ale actului artistic (…) după al Doilea Război Mondial în spaţiul cultural dintre Prut şi Nistru”. Cum nu sunt critic de artă, ci doar un admirator al picturii – nu ratez vernisajele artiştilor locali, nici Bienalele Internaţionale de Pictură –, voi da credit proaspătului laureat al Premiului Naţional, reţinând nu doar lista celor 18 aleşi, ci şi câte-un argument pentru fiecare:

Moisei GAMBURD (1903-1954) – „Artistul s-a remarcat în epocă prin precizia şi fineţea desenului, prin compoziţiile sale meticulos chibzuite, prin cromatica caldă şi plină de armonie. (…) artistul şi-a stins culmea gloriei, oferită de sistemul artistic sovietic, dar apogeul acesteia l-a determinat pe Gamburd să-şi pună sfârşit zilelor. Înalta sa conştiinţă, dublată de un caracter ferm, onest, serios, nu a putut merge la nesfârşit cu dedublarea. S-a produs, prin el, o ruptură decisivă, tranşantă, violentă, aproape definitivă, lăsând în urma sa tradiţia interbelică, proces oprit înainte ca aceasta să se fi cristalizat pe de-a întregul, definitiv, rămânând într-un stadiu de formare.”

Mihai GRECU (1916-1998) – „Era unanim recunoscut ca un clasic al picturii moldoveneşti postbelice. (…) Este foarte adevărat că pictura lui Grecu nu a avut o încărcătură ideologică. Mai degrabă – una programatic estetică, prin care a susţinut că pictura nu doar arată, ci şi afirmă un anume simbolism. Mihai Grecu a fost un reper de primă mărime, iar arta lui a prilejuit un soi de analiză asupra felului în care un anumit tip de imagine devenise subiect de discuţie atât pentru artişti, critici de artă, cât şi pentru scriitori, poeţi, oameni de teatru.”  

Ada ZEVIN (1918-2005) – „A stat la cârma unei pleiade întregi de pictoriţe-femei, pentru care problematica reprezentării oraşului «dizolvat» în culori a rămas o dimensiune constantă, un instrument de cunoaştere plastică. Alături de Mihail Grecu a explorat de o manieră experimentalistă limitele picturii, folosind pe larg materiale şi texturi netradiţionale, manierele inepuizabile ale frotajului, ale stratificărilor succesive; a lucrat adesea şi în acuarelă, punând accentul pe transparenţe şi semitonuri. A fost şi rămâne reprezentantul cel mai «meditativ» al plasticii moldoveneşti postbelice, dublat şi de o temeinică cunoaştere a istoriei artelor plastice.”

Igor VIERU (1923-1988) – „Mai bine de patru decenii artistul s-a concentrat asupra plasticii: desenului, formelor, culorilor, tehnicilor graficii. A fost mai mult un artist al literaţilor, decât al plasticienilor. Este destul de greu să defineşti care era domeniul lui forte, în care se simţea mai în apele lui. (…) Creaţia lui este perfect pliată pe mentalitatea şi universul cultural autohton. Chiar se identifică cu acestea, face parte din substanţa lor profundă, fundamentală.”

Aurel DAVID (1935-1984) – „S-a manifestat de timpuriu, ca un adept consecvent al picturii realiste, cu subiecte din viaţa rurală, agricolă şi pastorală. Tabloul Amiaza este considerat o capodoperă a epocii (1964). A excelat şi în arta monumentală, realizând câteva proiecte de mozaic, metal şi sculptură în plein-air. (…) Este autorul celebrei stampe Arborele Eminescu, care face parte din trilogia: Eminescu - Puşkin - Tolstoi, care i-a adus notorietatea în domeniul portretisticii.”

Valentina RUSU-CIOBANU (n. 1920) – „De la realismul de sorginte academistă artista a trecut la «realismul fotografic», iar apoi prin «atitudinea senzorială faţă de culoare» a ajuns la faza «primitivistă», dimensiunea senzorială fiind definitorie pentru perioada târzie a creaţiei sale. Dar nu se poate face departajări cronologice, căci diversele faze şi soluţii plastice se întrepătrund în timp, prin reveniri şi «serii» succesive, repetitive. «Geometrismul» este o altă faţetă interesantă şi pulsatorie în economia plastică a Valentinei Rusu-Ciobanu.”

Andrei SÂRBU (1950-2000) – „Andrei Sârbu este personalitatea-far a expresiei de tip experimentalist, considerat mult timp un artist underground, care făcea «joncţiunea» cu pletora avangardistă, fără a avea contact direct cu aceasta. El şi-a re-trăit pe cont propriu, în izolarea aproape anaerobă a mediului în care a creat, fervoarea energetică şi expresivă a artei abstracte, expresionismului, abstracţiei lirice şi a celei geometrice.”

Elena BONTEA (n. 1933) – „Pictura Elenei Bontea nu intenţionează să perturbe câtuşi de puţin percepţia şi habitudinile ochiului contemporan, nu-l agresează şi nici nu-l şochează în nici un fel, asta face act de prezenţă, matură, în măsura în care receptorul este într-o concordanţă dorită cu ea. Prin urmare, îşi aşteaptă mereu sfioasă şi cumsecade spectatorul. (…) Dacă ar fi să caracterizez întreaga operă a Elenei Bontea printr-un minim de cuvinte, i-am spune frust: «extaz latent».”

Sergiu CUCIUC (n. 1940) – „Este un plastician total atipic. Care vizionează lumea prin optica structurilor de culoare, a ritmului, precum şi a jocului percutant al complementarelor. Artistul a parcurs un traseu oarecum rectiliniu, fără mari şi ireconciliabile transformări, coliziuni interioare, sau schimbări de direcţie. A încercat să evite «temele mari», abordările sale plastice concentrându-se cu precădere pe naturi statice, peisaje, iar puţinele compoziţii de gen, cu ample desfăşurări de figuri şi «intrigi» – transformate în prilejuri de pictură pură, cu frotaje şi pensulaţii energice, ample.”

Mihai ŢĂRUŞ (n. 1948) – „Mihai Ţăruş şi-a găsit stilul şi «scriitura» plastică recognoscibile, a ajuns însă la ele în timp, lent, tenace, printr-o voinţă neînduplecată, aproape cinică. A mers e un drum de la care nu a abdicat, şi în care a crezut cu fermitate neostoită. E oarecum un drum elipsoidal, închis, căci de la experimentele cu spaţiul, tridimensionale, de la finele anilor ’70, cele actuale au revenit la aceleaşi scheme, doar cu un plus foarte vizibil de culoare, expresivitate, «suculenţă» i-aş spune. Nu este exclus ca acest drum să ducă, apoi, spre o epurare maximă a paletei, definitivă…”

Dumităr PEICEV (n. 1943) – „…beţie cromatică. Culoarea creează pasiuni, afecte. Învolburează sufletul. Peicev orchestrează mecanismele care provoacă astfel de învolburări. Portretul, la el, nu este decât un pretext, iar natura statică – text. Ambele devin grilă verbală, pe făgaşul căreia se suprapun, se melanjează straturile picturale. Peicev nu crede – precum Pollock – în purismul culorilor, ci în puterea întâlnirilor dintre culori. În tensiunea şi energetică pe care acestea le generează.”

Inessa ŢÎPIN (1946-2013) – „Artistă par excelence. Mai precisă – coloristă desăvârşită. (…) A lăsat o operă de o simplitate copleşitoare, dar nu mai puţin percutantă, care arată existenţa unei adevărate şcoli de «pictură feminină», care se particularizează de toată tradiţia existentă. Ştia să se bucure de rezonanţa cromatică, şi să o proiecteze în pânzele sale, cu delicateţe, tact şi rafinament cum rar se mai întâlnesc. Putem vorbi în cazul Inessei Ţîpin despre o autentică şi aleasă cultură a tuşei, texturii şi a suprafeţelor, pe care le cizelează ca pe o vibrantă pânză de borangic.”

Anatol RURAC (n. 1957) – „Pictura sa a mers mereu spre o «epurare» a imaginii, spre o formalizare a compoziţiei. A ajuns la un fel de impunere a unui «post al privirii», în care ochiul nu se mai delectează, nu lunecă voios pe suprafaţă, ci staţionează sau refuză orice contact cu aceasta. Rămâne însă armonia cromatică rafinată, îndelung chibzuită, cântărită, decantată. (…) Arta lui Rurac este o artă de stare, de un dezinvolt comportament mintal.”

Alexander TINEI (n. 1967) – „În centrul interogaţiilor sale se află chipul şi figura omului contemporan: alienat, abătut, fetişist, pervers, ambiguu sexual, straniu, haotic, bulversat, psihotic etc. Stilistic, pictura lui îmbină elemente de expresie figurativă cu intervenţii de natură să descumpănească, cu reveniri şi stângăcii voite. E un întreg inventar de trucuri şi witz-uri picturale, frotaje, caligrafii, suprapuneri, îngroşări ale pastei cromatice, stridenţe neaşteptate. (…) De fapt, aceasta este caracteristica esenţială a tablourilor sale: acumularea unei panoplii de lucruri şi situaţii de neînţeles, intangibile, secrete, uşor terifiante.”

Roman TOLICI (n. 1974) – „Demersul artistului este, în general, unul de natură ideologică, şi vrea să consemneze într-o manieră vizuală perversitatea translării sistemului imagistic canonic al creştinismului în reprezentarea «cacofonică» a consumerismului globalizat. (…) De cele mai multe ori, Roman lucrează la cicluri de lucrări, care se articulează în perspectiva unei expoziţii, catalog, publicaţie etc. Este un artist care lucrează secvenţial. (…) Urmăreşte natura, schimbările ei diurne şi nocturne, precum şi raporturile omului cu aceasta. Aceste observaţii plastice iau forme dintre cele mai variate, de la fotorealism la simbolism deghizat, abscons.”

Mark VERLAN (n. 1963) – „…personalitatea lui Mark (Marek) Verlan este inclasabilă. El face parte din tagma acelor artişti care nu se supun definirilor şi catalogărilor. El este un artist care a ridicat foarte sus ştacheta «imprevizibilului», ineditului, astfel că acest nivel a rămas de neatins chiar şi pentru el însuşi. (…) S-a manifestat sub toate formele, în aproape toate genurile artelor vizuale: performance art, sculptură, colaj, grafică, pictură, instalaţie.”

Valentina BOBKOVA (n. 1952) – „De-a dreptul incitantă, pe alocuri chiar şocantă – unde ponderea negrului sepulcral (…) este covârşitoare, definitorie –, apare pictura «odioasă» şi «traumatizantă», frisonant a Valentinei Bobkova…”

Andrei GAMARŢ (n. 1980) – „Poet, grafician şi ilustrator de cărţi, Andrei Gamarţ a virat oarecum brusc, la un moment dat, spre pictura de şevalet, remarcându-se prin nişte panouri de mari dimensiuni, cu subiecte alienante, apocaliptice. (…) Dincolo de subiectele propriu-zise, sumbre, sepulcrale, mistice, artistul experimentează energic la nivel formal posibilităţile clar-obscurului strunit, care potenţează intensitatea reprezentării, pe alocuri acesta atingând orizontul şi punctul iluzionismului. (…) Altfel spus, efectele iluministice obţinute de artist reuşesc să rănească sensibilitatea comună, să tulbure percepţia, receptarea, lectura.”

* * * * * * *

Şi dacă tot este vorba despre o antologie a picturii moldoveneşti (1940-2015) (subl. mea), mă gândesc că fiecare tablou e un poem în culori – or, se ştie că poezia nu poate fi re-povestită (tocmai de aceia nu m-am aventurat să descriu pânzele reproduse; cel mult aş putea să le caut un echivalent liric din literatura aceleaşi perioade de la noi). Ea este!

TaguriBlog, Emil Galaicu-Păun, Radio Europa Liberă


Păpuşa[rul] Preşedintelui

 

 

Acum 24 de ani eşua lamentabil puciul ГКЧП-ului; două imagini – mâinile tremurând încontinuu ale lui Ghennadi Ianaev, în dimineaţa zilei de 19 august, şi semnul V[ictoriei] arătat pe 21 august de Boris Elţin, călare pe tanc – „copertează” perfect cele trei zile în care s-a jucat soarta URSS-ului, dacă nu cumva a întregii Europe de Est, şi nu numai. Imediat după, republicile sovietice şi-au declarat, rând pe rând, independenţa – zarurile au fost aruncate. 

Fără a pune la îndoială meritele mişcărilor de eliberare naţională din republicile-surori de la sfârşitul anilor ’80 – începutul anilor ’90, nu se poate nega faptul că independenţa a venit totuşi „de sus” (mai puţin în cazul celor trei Republici Baltice, foarte determinate de a-şi redobândi cu orice preţ statalitatea). Nu-i mai puţin adevărat că şi liderii republicani au avut instinct politic, iar gradul de democratizare a societăţilor respective în timp se poate estima şi în funcţie de durata aflării fiecăruia la putere (unii mai sunt şi astăzi în fotoliile de preşedinţi). 

Şi când te gândeşti că mitul fondator al Moldovei pune în scenă o vânătoare domnească…

Că tot am pomenit de vânătoare – nu doar la noi, ci şi pe meleaguri mult mai îndepărtate aceasta scoate la rampă câte-un păpuşar de moment/de geniu. Iată aşadar o istorie tocmai bună de manualul de istorie: se cunoaşte pasiunea pentru vânătoare a preşedintelui SUA Theodore Roosevelt (1858 - 1919); mare sportiv, soldat curajos, erou al războiului împotriva Spaniei, el devine vice-preşedinte al Statelor Unite în 1900, după ce fusese guvernator al New York-ului. Asasinarea preşedintelui McKinley de către un anarhist îl propulsează în fotoliul de preşedinte al SUA. Republican convins, se străduieşte să lupte cu corupţia, să-i apere pe oamenii simpli, iar pe scenă internaţională să propună arbitrajul american în marile conflicte mondiale. Foarte popular, este reales în 1904, iar în 1906 ia premiul Nobel pentru Pace. Doar că, între timp, devenise deja un adevărat personaj legendar – şi asta graţie unei poveşti de vânătoare.

În 1902, pe când făcea un turneu în sudul Statelor Unite şi se afla la graniţa statelor Mississippi şi Louisiana, la un moment dat simţi dorinţa să vâneze. Aşadar, se afundă în păduri, zile în şir, fără succes însă – vânatul lipseşte! Mare iubitor al naturii, preşedintele nu pare afectat, dar gazdele sale sunt cu moralul la pământ – trebuie făcut ceva pentru a pune capăt unei asemenea umilinţe, prima persoană a Statelor Unite nu poate rămâne cu buza umflată. Unul dintre colaboratori are ideea nefericită de a captura un urs tânăr, de a-l lega discret de un copac şi de a-i atrage atenţia preşedintelui. Or, atunci când vede ursuleţul, Th. Roosevelt – care probabil că ghicise stratagema crudă şi ridicolă – refuză să tragă. Ba chiar, zice-se, ar fi pronunţat următoarele cuvinte, devenite celebre: „Dacă ucid acest ursuleţ, nu voi putea să-mi privesc niciodată copiii în ochi”. Reluate de presă, cuvintele preşedintelui fac înconjurul SUA, apoi al lumii occidentale.

În plus, cuvintele erau însoţite şi de o imagine – pe 16 noiembrie 1902, desenatorul şi cronicarul politic Clyford Berryman va publica în Washington Star un cartoon înfăţişându-l pe Theodore Roosevelt înduioşat, cruţându-i viaţa animăluţului înlănţuit. Succesul mediatic fu de proporţii, cu atât mai mult cu cât ursuleţul e negru, iar Roosevelt trece drept apărător al cauzei populaţiei de culoare. Istoria s-ar fi putut opri aici, dacă un emigrant rus de origine evreiască pe nume Morris Michtom, deţinătorul unei prăvălii unde se vindeau dulciuri, dar şi mici jucării şi păpuşi de cârpă fabricate de soţia sa Rosa, nu i-ar fi sugerat acesteia să confecţioneze un ursuleţ de plus care să evoce fapta preşedintelui SUA. A fost o idee de geniu. Iar Michtom mai are una – să-i ceară Casei Abe autorizaţia de a-i da acestei jucării numele de alint al preşedintelui: Teddy. Autorizaţia i se acordă, după o oarece ezitare. Este certificatul de naştere al lui Teddy Bear. În timpul sărbătorilor de sfârşit de an 1902, soţii Michtom vând un număr imens de ursuleţi, iar cererea e în creştere, astfel că cei doi se văd nevoiţi să angajeze lucrători pentru a-i face faţă, devenind peste noapte şefi de întreprindere. În 1904, vând brevetul unei mari firme de jucării, Ideal Toy Corporation, punând capăt producţiei artizanale de Teddy Bears. Acum ursuleţul se fabrică pe scară industrială… La moartea lui Morris Michtom, în 1938, Casa Albă va trimite condoleanţe familiei, iar presa va aminti pe larg de evenimentele petrecute în 1902 – mare lucru, memoria! 

 

* * * * * * * 

 

La scurt timp după eşuarea puciului ГКЧП, trei preşedinţi-vânători reuniţi în rezervaţia naturală Беловежская пуща – rusul Boris Elţin, bielorusul Stanislav Şuşkevici şi ucraineanul Leonid Kravciuk – au dat lovitura de graţie URSS-ului; după care au intrat în joc păpuşarii, în (mai) toate ţările CSI. Doar că „păpuşile” lor nu bucură nici un copil…  

 

       

       

TaguriRFE/RL, Emilian Galaicu-Păun, Blog, Rusia, Statele Unite, URSS, Radio Europa Liberă

În exclusivitate