Linkuri accesibilitate

Frontera Resources este optimistă în privința descoperirii de gaze și petrol în R.Moldova


 Zaza Mamulaishvili
Zaza Mamulaishvili

Compania americană Frontera Resources a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Chișinău, că licitația internațională pe care a câștigat-o pentru prospecțiuni în Republica Moldova respectă toate normele de transparență. Guvernul de la Chișinău a dat în concesiune companiei Frontiera Resources mai mult de o treime din teritoriul Republicii Moldova pentru lucrări de explorare, în vederea găsirii unor eventuale zăcăminte de gaze şi petrol, iar în presă s-a speculat că firma ar fi fost favorizată de executiv. Reprezentantul companiei americane a ținut să reamintească faptul că Frontera Resources și-a asumat riscul financiar al acestor prospecțiuni care ar putea aduce, odată, independența energetică a Republicii Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct

Pe durata anului 2017 vor avea loc lucrări de explorare ce presupun cercetări geologice, geodezice, seismice şi inginerești. În funcție de rezultatele prospecțiunilor, peste trei-patru ani ar putea începe forările. Dacă ipoteza geologilor de la Frontera Resources se confirmă şi în sudul Republicii Moldova vor fi găsite zăcăminte de hidrocarburi, va urma forarea a sute de puţuri şi extragerea ulterioară de gaze şi ţiţei, a împărtășit preşedintele întreprinderii-fiică, Zaza Mamulaishvili, din planurile companiei americane cu sediul în statul Texas. În cazul acestui scenariu, compania va injecta în economia moldoveană, în următorii 10-20 de ani, circa 500 de milioane de dolari. Nu va căuta însă gaze de şist, a ţinut el să precizeze.

Zaza Mamulaishvili: „Deja de mai mulţi ani încercăm să obţinem informaţii şi cunoştinţe despre situaţia geologică din Moldova. Noi lucrăm în bazinul Mării Negre deja peste 20 de ani şi am avut succese nemaipomenite în descoperirea de rezerve de petrol şi gaze în regiune şi noi credem că ceea ce este în Moldova ne permite ca noi să riscăm cu capitalul nostru şi să începem lucrările de explorare”.

Despre posibile zăcăminte de petrol şi gaze savanţii moldoveni vorbesc de mai mult timp. Lucrări de prospecțiune s-au făcut încă în perioada sovietică. De pe atunci au rămas peste trei mii de sonde capsate cu dopuri de ciment pe întreg teritoriul ţării, spune Valentin Bodişteanu, directorul companiei Valiexchimp, cea care deţine câteva sonde active din care extrage zăcăminte. La mijlocul anilor 90 ai secolului trecut, a mai existat un contract de concesionare, doar că guvernarea comunistă a considerat că societatea câștigătoare nu şi-a respectat obligațiunile şi a anulat contractul.

Anume Valiexchimp a preluat sondele şi mini-rafinăria de la compania americană Redeco. Valiexchimp extrage zăcăminte de la 700 de metri adâncime, iar Frontiera Resources îşi propune să ajungă şi până la 4.000 de metri. Potenţial există, dar trebuie făcute investiţii destul de serioase, rezumă Valentin Bodişteanu, motiv pentru care salută ideea noilor prospecțiuni. „Mulţi au început forările, dar nimeni nu le-a dus la bun sfârșit”, afirmă directorul Valiexchimp. Adică nu există deocamdată concluzii relevante. Totuşi, Valentin Bodişteanu nu este foarte sigur că o companie ar fi dispusă acum să facă investiții de ordinul sutelor de milioane de dolari. Anume astfel s-ar explica, după părerea sa, participarea la concurs a numai doi concurenți.

Valentin Bodişteanu: „Acum este cam riscant să te ocupi cu prospecţiunile - nicio firmă prea bogată nu-şi permite asta. Preţurile la ţiţei sunt foarte joase, iar noi nu suntem o ţară plină…, unde nu ai săpa să iasă ţiţei, cum sunt Iranul, Irakul, Siria”.

Reprezentantul Frontera Resources, Zaza Mamulaishvili, a mai spus că rezultatele concursului de concesionare au fost anunţate în noiembrie anul trecut şi a fost o coincidență cu vacanţa de iarnă, ce a făcut posibil ca documentația să fie semnată pe 2 ianuarie. La fel o întâmplare ar fi fost, potrivit lui, faptul că decizia guvernului moldovean a venit la câteva luni după o întrevedere pe care liderul PD Vladimir Plahotniuc ar fi avut-o în SUA cu preşedintele companei americane, Steve C. Nicandros.

Zaza Mamulaishvili a precizat că Frontera Resources a început să colaboreze cu guvernul de la Chişinău cu cinci ani în urmă, pe când premier era Vlad Filat, şi că în acest răstimp a purtat discuţii cu toţi şefii de guvern. Explorarea şi exploatarea de zăcăminte va fi precedată de consultații publice cu localnicii, promite reprezentantul companiei americane, astfel încât transparența să remedieze zvonurile.

Previous Next

XS
SM
MD
LG