Linkuri accesibilitate

Armand Goșu: „Dodon încearcă să revină la o politică mai veche..., de joc între Occident și Rusia”


Igor Dodon la conferința de presă la Moscova
Igor Dodon la conferința de presă la Moscova

Opiniile unui analist politic bucureștean specializat în spațiul post-sovietic.

Rezultatele primei vizite oficiale pe care Igor Dodon a efectuat-o, la Kremlin, în calitate depresedinte al Republicii Moldova continuă să provoace mai multe reacţii atît în Est, cît și în Vest. Istoricul Armand Goşu, specialist în spaţiul ex-sovietic, este de părere că în vizita sala Moscova, însoțit doar de o delegaţie partiinică fără nici un reprezentant al Guvernului, Igor Dodon s-a reprezentat pe sine și Partidul socialistilor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:17 0:00
Link direct

Europa Liberă: Această vizită pe care a întreprins-o la Moscova Igor Dodon este pe larg mediatizată atât în Federaţia Rusă, cât şi în Republica Moldova, dar şi în România. De fapt, este clar cu ce agendă a mers Igor Dodon ca şef de stat în Federaţia Rusă?

Prof. Armand Goșu
Prof. Armand Goșu

Armand Goșu: „Mai degrabă, cu o agendă de şef de partid Igor Dodon în Federaţia Rusă. Nu a fost însoţit de niciun ministru. A discutat cu miniştrii de resort din Federaţia Rusă, fiind însoţit de o delegaţie de partid, totuşi, la Moscova. Deci, e clar că e, undeva, o împărţire de roluri. Dodon a mers la Moscova, mai degrabă, ca lider de partid, asumându-şi faptul că discuţiile de la Moscova nu au cum să aibă consecinţe importante pentru Republica Moldova, mai mult politice discuţiile. Ceea ce s-a şi văzut, multă propagandă. Deci, practic, într-un fel, domnul Dodon nu a ieşit din campania electorală.”

Europa Liberă: Cea mai controversată declaraţie pe care a făcut-o în Federaţia Rusă e cea cu privire la o eventuală denunţare a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Domnul Dodon zicea acolo că Moldova ar fi pierdut piaţa estică şi că volumul exporturilor moldoveneşti în Uniunea Europeană tot a scăzut. Adică, că nu a primit nimic de la semnarea acestui acord moldo-comunitar Republica Moldova. Cui i-a transmis el acest mesaj?

Armand Goșu: „Domnul Dodon încearcă să revină la o politică mai veche, care s-a practicat foarte mulţi ani în spaţiul fost sovietic, unde liderii politici autoritari încercau să joace între Est şi Vest, între Occident şi Rusia şi să obţină beneficii, dacă se poate chiar personale, şi dintr-o parte, şi din alta.

Amintiţi-vă, totuşi, că preşedintele unei ţări mult mai mari, cum e Ucraina, e vorba de Ianukovici, încercând această politică, a picat între scaune şi nu a picat deloc bine, a făcut buba mare. Deci, şi în cazul domnului Igor Dodon, eu cred că mirajul acesta „Moldova neutră”, „Moldova punte între....”, dumneavoastră ştiţi că aceasta a avut şi Ceauşescu, că România, deşi era membră a Pactului de la Varşovia, se vedea ceva între NATO şi Pactul de la Varşovia. Aşa s-a văzut şi Ianukovici. Liderii, care promovează, unii agresiv, genul acesta de politică, de regulă, sfârşesc prost. Ar trebui domnul Dodon să fi învăţat ceva din aceste istorii personale.

Cât priveşte Republica Moldova şi relaţia ei cu Uniunea Europeană, că nu ar fi obţinut beneficii, domnul Dodon nu a obţinut de la Moscova nici măcar o promisiune că Moscova va sprijini cu ceva fonduri Republica Moldova, care nu trăieşte cele mai bune perioade din punct de vedere financiar. Banii tot de la Bruxelles, tot de la Bucureşti, tot de la FMI sau de la Banca Mondială de peste ocean vin în Republica Moldova.

Moscova nu are bani să-şi plătească profesorii din Crimeea, provincia anexată de la Ucraina, nu are bani să mai distribuie resurse în Transnistria. Nu va avea bani nici pentru Republica Moldova, deşi Republica Moldova, într-adevăr, e micuţă, trei milioane şi jumătate de locuitori n-ar părea ceva foarte mult. Dar până acum Rusia nu a făcut dovada unei generozităţi prea mari. Suntem în zona de propagandă, manipulare şi nimic mai mult.”

Europa Liberă: Dar şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a făcut câteva promisiuni, inclusiv că relaţia dintre Moscova şi Chişinău va fi în ascensiune. Rusia ar putea să impună nişte condiţii Republicii Moldova pentru restabilirea relaţiilor comercial-economice, în primul rând, dominate politic?

Armand Goșu: „Ar putea să impună. Rusia este interesată să utilizeze acest asset care este Dodon la Chişinău, odată ce a câştigat Preşedinţia. Eu cred că pentru Putin şi pentru Kremlin în acest moment altceva e mult mai important, e mult mai important Dodon din punct de vedere al propagandei externe pe care o desfăşoară preşedintele Putin.

Preşedintele Putin la întâlnirea cu Dodon la conferinţa de presă a văzut iluzia unei victorii a Rusiei în faţa Occidentului. A lăsat să înţeleagă omul de rând din Rusia că, iată, Rusia, prin faptul că Dodon a câştigat preşedinţia la Chişinău, Rusia este mai puternică decât Occidentul şi a reuşit să scoată Occidentul din Republica Moldova. Ceea ce, sigur, este o iluzie, Dodon prin Constituţie nu are mari prerogative, dar aceasta nu a spus nici preşedintele Putin electoratului, nici măcar analiştii ruşi care au comentat vizita lui Dodon la Moscova nu s-au grăbit să remarce. Deşi aici sunt câţiva, Pavlovski şi alţi câţiva analişti, totuşi, au fost ceva mai nuanţaţi în comentarii.

Eu cred că suntem într-o zonă a manipulării, a umbrelor, a iluziilor, mai degrabă, şi că această vizită este un produs mediatic, în primul rând, pe care îl va folosi atât Plahotniuc la Chişinău – și se vede că l-a folosit în relaţia lui cu Occidentul, a transmis câteva mesaje – și, în acelaşi timp, Dodon către Moscova, pentru electoratul rusofon, pro-estic din Republica Moldova.

Într-un fel, s-a încercat cu ocazia acestei vizite blocarea scenei politice de la Chişinău, unde ai doi mari poli cu aceeaşi diviziune geopolitică Est şi Vest între cei doi lideri politici. Plahotniuc, care a reacţionat atât de repede, încât s-a creat impresia că a şi scris acel comunicat al PDM înainte de declaraţiile lui Dodon, de parcă acele declaraţii ale lui Dodon ar fi fost discutate înainte şi aranjate cu Plahotniuc la Chişinău înainte de plecare.”

Europa Liberă: La Moscova s-au făcut aluzii şi la relaţiile cu România. Ce aţi înţeles dumneavoastră din acele afirmaţii care au făcut referire la o presupusă Moldovă mare până la Carpaţi? Sau referirea la faptul că Rusia ţaristă, care a ocupat Basarabia, nu trebuia să se oprească aici, pe Prut, ci să ocupe întregul Principat al Moldovei?

Armand Goșu: „Joc obișnuit. Atenţie!, nu le-a făcut niciun reprezentant al Kremlinului acele declaraţii, le-a făcut Dodon.”

Europa Liberă: După ce a primit de la domnul Putin harta.

Armand Goșu: „Da. Chiar a existat în secolul al XVIII-lea, pe la 1790, un stat în graniţele respective, care se numea Moldova. Am văzut mulţi trepăduşi pe la Bucureşti, pe la Chişinău s-au inflamat. Aceasta a fost istorie, e o hartă. Da, aceea era Moldova în graniţele de la 1780. Am văzut-o în perioada interbelică, jocul cu hărţile. Când începi să te joci cu hărţile, tu deja alimentezi tancul cu motorină. Nu am învăţat nimic din ce s-a întâmplat în istoria recentă a Europei, sper să nu decontăm acum. Dar să exagerezi, totuşi, dintr-un joc obişnuit de PR ieftin, pe care îl face preşedintele Dodon, cu: „Ce păcat că Rusia s-a oprit la Prut la 1812 și nu s-a oprit la Carpaţii Orientali în timpul negocierilor de pace de la Bucureşti”, mi se pare un joc ieftin, menit, mai degrabă, să consolideze tipul acesta de mesaj geopolitic. Unii sunt cu Estul, unii sunt cu Vestul, gata, am închis scena politică de la Chişinău.”

Europa Liberă: Deşi, ca preşedinte de ţară, Igor Dodon a plecat la Moscova, aşa cum aţi amintit şi dumneavoastră, însoţit de mai mulţi membri ai Partidului Socialist şi tot acolo, în Federaţia Rusă, el a declarat că următoarea vizită la început de februarie o va efectua la Bruxelles. Va merge în aceeaşi componenţă şi către UE?

Armand Goșu: „Aceasta ar fi bine să nu pentru că la Bruxelles sper să discute lucruri serioase, nu să fie propagandă ieftină. Pentru că Moldova are de luat nişte bani de la Bruxelles. S-au semnat nişte documente care consfinţesc reluarea finanţărilor Uniunii Europene către Republica Moldova. Eu presupun că de această dată preşedintele Dodon va ieşi din campania electorală, pentru că, totuşi, e şi în interesul lui pentru a evita o criză economică, socială, politică majoră în Republica Moldova. Mai ales că se vede că el e în campanie electorală, el în următorii doi ani, presupun, se va afla în continuare în campanie electorală, până la viitoarele alegeri parlamentare.

E drept că şi opoziţia sau actuala putere, de fapt, nici nu mai ştii cine e putere, cine e opoziţie la Chişinău, aparent, Dodon este opoziţia cu Partidul Socialiştilor. În acelaşi timp, a fost ajutat în campania electorală de actuala putere prin media holdingul lui Plahotniuc să câştige alegerile prezidenţiale în faţa Maiei Sandu.

Deci, este o nebunie, este un haos, este un haloimăs în Republica Moldova. E foarte greu să fixezi dreapta, stânga, e foarte greu să spui cine e pro-european, cine e antieuropean, pro-rus. Cine se dă pro-european la Chişinău acum este cel care, practic, a îngropat în ultimii ani vectorul pro-european din Republica Moldova, care a ajuns de unde avea un scor foarte mare pe vremea comunistului Voronin, astăzi a ajuns în sondajele de opinie la nişte scoruri jenante tocmai graţie prestaţiei acestui aşa-zis vector european. E o nebunie, din acest punct de vedere, situaţia din Republica Moldova. De aici şi dificultatea occidentală de a face o analiză serioasă a ceea ce se întâmplă acolo.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să se comporte Bruxellesul, Uniunea Europeană? Ce atitudine, ce reacţie ar trebui să aibă, după ce Igor Dodon a spus că, eventual, dacă socialiştii vin majoritar la putere, denunţă Acordul de Asociere, ştiind prea bine că este cea mai mare parte a avantajelor pe care le-a obţinut Republica Moldova din partea Uniunii Europene?

Armand Goșu: „În afară de nişte europarlamentari, care şi ei sunt în campanie electorală în ţările lor sau vor fi în curând și pentru Parlamentul European, guvernele au alte subiecte pe agendă. Sigur, produce nervozitate declaraţia lui Igor Dodon. Numai că acolo, să spunem, în burta monstrului birocratic european sunt funcţionari superiori care cunosc destul de bine cum funcţionează Republica Moldova şi ştiu care este valoarea vizitei lui Dodon la Moscova. Și aceasta este, totuşi, declaraţia lui Dodon. Şi aici, din păcate, presa nu e foarte atentă, spune că în condiţiile în care Partidul Socialiştilor câştigă alegerile parlamentare, atunci vine şi anulează. Partidul Socialiştilor nu va câştiga niciodată alegerile parlamentare.

Orice analist, chiar şi începător, ştie faptul că în electoratul din Republica Moldova sunt nişte blocuri de alegători destul de stabil în ultimii 15 ani şi că niciodată blocul pro-rusesc nu ajunge să câştige majoritatea. Deci, maxim la ceea ce ar putea să spere Dodon şi Partidul Socialiştilor la viitoarele alegeri ar fi să ia un scor undeva de 40%. Dar cu 40% nu ai majoritate. Pentru că și comuniştii au avut peste 40% în alegerile din 2009 şi nu au reuşit să-şi mai construiască majoritatea. Deci, vinde nişte iluzii electoratului rusofon, pro-estic sau, pur şi simplu, electoratului antisistem, care vrea să sancţioneze prestaţia uneori penibilă cu adevărat a guvernărilor, chipurile, aşa-zis pro-europene din ultimii ani, care au dus, totuşi, au transformat, au consolidat locul Moldovei de cea mai săracă ţară din Europa de pe continentul european şi una dintre cele mai corupte ţări din zonă.”

Europa Liberă: Lăsaţi să se înţeleagă că relaţia Moldovei cu Uniunea Europeană nu va fi afectată, după aceste declaraţii făcute în metropola rusă?

Armand Goșu: „Nu. Foarte puţin va fi afectată la nivelul unor simple atenţionări, dar nu mai mult. Ce înseamnă afectată relaţia? Înseamnă să îi suspenzi finanţarea Republicii Moldova. Vi se pare că se pregăteşte cineva la Bruxelles să suspende finanţarea de către Uniunea Europeană a Republicii Moldova, aceasta însemnând cu adevărat o reacţie? Eu nu cred că se pregăteşte nimeni la Bruxelles să facă acest pas, lumea acolo înţelege că Igor Dodon nu a ieşit din campania electorală şi că, de fapt, puterea în Republica Moldova, adevărata putere, nu este la el, ci la coordonatorul coaliţiei de guvernare.”

Europa Liberă: Referitor la reglementarea transnistreană, Vladimir Putin a vorbit foarte clar, spunând că vrea să vadă acţiuni, nu numai declaraţii. Igor Dodon ar fi putut să primească indicaţii de la Kremlin să încerce să dezlănţuie federalizarea despre care atât de mult a vorbit?

Armand Goșu: „Igor Dodon s-a mai pronunţat şi cu altă ocazie în favoarea soluţiei de federalizare. Problema este aceeaşi, că Igor Dodon nu are majoritatea în Parlament, el nu are miniştri în guvern, iar în delegaţia cu care s-a deplasat la Moscova nu era niciun ministru sau nici măcar un demnitar de la Reintegrare. Deci, Igor Dodon a discutat nişte lucruri de principiu, nişte generalităţi, iar preşedintele Putin nu a făcut decât să reitereze poziţia pe care o ştim a Rusiei, a fost repetată în ultimii ani destul de des.

Ar fi mare eroare politică, totuşi, pentru Republica Moldova, pentru interesele ei strategice ca în acest moment să meargă pe soluţia pe care a refuzat-o în 2003, planul Kozak, respectiv, tocmai într-un moment în care Rusia este mult slăbită în zonă, iar planul Kozak ar crea în această regiune, mai ales Ucrainei, dar şi României, ţărilor membre NATO şi UE nişte probleme mult mai grave. Iar atunci cred că lucrurile s-ar complica foarte tare pentru preşedintele Dodon. Adică, cred că cineva de la Bruxelles, de la NATO, de la Uniunea Europeană sau cineva de la Kiev sau de la Bucureşti, cu siguranţă, va ridica tonul şi le va lua mult mai în serios decât au făcut-o până acum.

Deocamdată, este clar, concluzia care s-a tras din analize la Kiev, la Bucureşti, concluzia că Dodon este în campanie electorală în continuare, de unde şi lipsa de reacţie la declaraţiile pe care le-a făcut preşedintele Republicii Moldova, în general, în ultima lună.”

Europa Liberă: Am vrut să vă întreb dacă e semnificativ că, totuşi, Vladimir Putin a vorbit cu mai mare interes despre Trump, prostituate?

Armand Goșu: „Sigur, a folosit foarte abil contextul vizitei şi comentariile acestea comune ca să dea mesaj. De fapt, acela e mesajul cel mai important.”

Europa Liberă: Mesajul pe care l-a transmis domnul Putin cu referire la câştigul lui Trump şi scandalul care a apărut?

Armand Goșu: „Sigur că da. Şi de aici a fost foarte importantă prezenţa în poză a lui Igor Dodon. Pentru că a întărit iluzia unei victorii a Rusiei în competiţia cu Occidentul. Adică: „Occidentul a încercat să fure Ucraina din sfera de influenţa a Rusiei, Rusia a reacţionat, a ocupat Crimeea, Occidentul a încercat să fure Moldova, dar uite că poporul moldovenesc, moldovenii înşişi au votat un preşedinte pro-rus. Deci, este o mare victorie a Rusiei în Moldova în competiţia ei cu Occidentul”. De aici şi satisfacţia lui Putin ca să-l aibă alături pe Dodon, să-şi marcheze în felul acesta victoria şi să pronunţe acele declaraţii despre Trump, declaraţii care, sigur, au o miză mult mai mare şi care se rostogolesc pe toate canalele de televiziune din lume. Deci, a fost destul de abil ales contextul, mesajul, poza în care s-au făcut aceste declaraţii.”

XS
SM
MD
LG